Egyszerü piskótát készitünk 3 tojásból és megsütjük.
1 cs. vaniliás pudingot megfözünk és a piskótára kenjük. Rászeleteljük a friss epret, majd gyümölcs zselével leöntjük, jól behütjük. Tejszinhabbal is lehet kinálni.
2012. május 29., kedd
Strassburg
Pár képet hoztam Strassburgból. Ha én ilyen macaronokat tudnék csinálni, jó lenne. Vettünk 5 db-ot,  5.- Euro volt, jó sok. Finom volt nagyon, remélem egyszer eljutok arra szintre, hogy valami hasonlót tudok késziteni.
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,
2012. május 21., hétfő
Palócleves
Egy leves, amit nálunk mindenki szeret.
Katika itt a recept, igaz az enyém nem is biztos, hogy palócleves mert én egy szál sárgarépát és egy fehérrápát is teszek bele amikor a pörköltet csinálom. 
Palócleves
Hozzávalók:
Hozzávalók:
30 dkg marha vagy disznó comb
25 dkg zöldbab /lehet mélyhütött is ha nincs friss/
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg krumpli
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
Babérlevél, őrölt kömény,
pirospaprika, fekete bors, só
pirospaprika, fekete bors, só
Elkészítés:
 A húsból külön pörköltet készítünk a szokásos
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
A tálalásnál meg lehet szórni friss kaporral vagy petrezselyemmel.
Töltött karalábé
Ezt a receptet egy ujságban láttam, ki kellett próbáljam, nekünk nagyon izlett.
Hozzávalók: két személyre: vettem  3 karalábét, 200 gr. feta sajtot, 3 szál ujhagymát, 50 dkg spenótot, maréknyi vegyes magokat, napraforgó, fenyömag, tökmag, kb. 1,5 dl zöldséglé / a megfött karalabé leve/, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma.
A karalábékat megpucoltam és levágtam a kalapjukat, kivájtam és a félretettem. A kivájt karalábét zöldségleveses  vizben megföztem kb. 20 perc, az utolsó 10 percben hozzátettem a kivájt karalébé darabokat és a kalapját apróra vágva. Közben az ujhagymát megpároltam vajban, hozzáadtam a spenótot, megfonnyasztottam, hozzáadtam elmorzsolva a feta sajtot, bors, só, szerecsendió került bele füszernek, egy gerezd fokhagyma és kb. 1.5 dl zöldséglével felöntve pár percig pároltam hozzáadva a tejfölt.
A magokat megpiritottam és egy keveset félre tettem, a maradékot meg apritóban összetörtem, hozzáadtam a spenótos raguhoz. A kivájt karalábékat egy kivajazott tüzálláló tálba tettem megtöltöttem a spenótos raguval. A visszamaradt raguhoz hozzátettem az apróra vágott megfött karalábét  és a töltött karalábék közé öntöttem.
Megszórtam a maradék magokkal, apróra vágott petrezselyemmel és a sütöben kb. 20 percig 180 fokon összesütöttem. Lehet hozzá párolt rizst késziteni, mi csak úgy ettük köret nélkül.
Egy uj élet
![]()  | 
| kezecske | 
![]()  | 
| elsö testvéri simogatás | 
Nálunk gyorsan mennek az események:))
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig. Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat.
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig. Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat.
Négy unokám van, imádom Öket mint minden nagymama. A legfontosabbak Ök, persze a gyerekemmel együtt. De az unokák egészen más szeretet, nagyon nagyon jó, hogy vannak, hogy megélhettem Öket. 
Dennis a legnagyobb 17 éves igazi kamasz, zenél, komponál,sportol és sok maflaságot beszél mint az igazi kamaszok, közben meg kacsingat a lányok felé.
Julia 11 éves sportos ugrabugra,melegszivü kislány, nagyon szereti a bátyját még akkor is, ha az mérgesiti Öt. Még császármorzsát is hajlandó a bátyjának csinálni csak, hogy kedvében járjon.
Daniel három és fél éves, most fedezi fel a világot, nagyon érdeklödö imádja az állatokat, és Ö szólit engem "nagyinak"  amit külön imádok. Aztán most Paul, aki nekünk egy édes csecsemö minden kis grimaszával boldoggá tesz. Szerintem ez az egyik legszebb az unokákban, látni, a fejlödésüket, emberkévé válásukat, látni, hogy a szüleik mennyire szeretik a gyerekeiket.
2012. május 18., péntek
Sváb krumplisaláta
Hozzávalók:
 1 kg héjában fött krumpli, lehet beletenni egy kisebb legyalult 
uborkát, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd foghagyma, 1,5-2 dl húsleves, 
csapott evökanál cukor, annyi ecet amennyi megnedvesiti a cukrot. A 
levesböl,cukorból, ecetböl dresszinget készitünk beletesszük a kockára 
vágott hagymát,összenyomott foghagymát, kevés sót is tehetünk még bele 
meg örölt borsot. A fött krumplit meghámozzuk és belegyaluljuk vékonyan a
 saláta levébe. Nem baj, ha kicsit összetörik a krumpli, pont akkor jó. 
/Itt igy készitik/ Izesitjük még ha kell, a végén kevés olajjal 
mégegyszer összekeverjük. Lehet rá petrezselymet szórni, snidlinget.  Ha
 langyos akkor a legfinomabb, igazi sváb specialitás. Mindenhez finom, 
halhoz,  húshoz. Ahol én élek, sok esetben csak
virslihez eszik.
virslihez eszik.
Sajtos kenyér
Ezt
 a receptet évekkel ezelött  az nlc-re Szidi irta be. Azóta is többször 
megcsináltam, nagyon finom reggelikre túrós, sajtos kencékkel, vagy csak
 ugy megvajazva és egyszerü az elkészitése:
Hozzávalók:35
 dkg liszt, 1 sütöpor, 1 kávéskanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. 3,3 dl 
tej. Mindezeket összekeverni és kb. 34-40 percig /tüpróba/ sütni. 
Püspökkenyér formában szoktam sütni. A lisztben elkeverjük a sütöport, a
 reszelt sajtot, sót, mehet bele a tej - ennyi. Muffint is süthetünk ugyanebböl a tésztából.
Tejfölös uborka saláta
ahogy én csinálom:
Hozzávalók,
 1 db kigyóuborka, só foghagyma, pici cukor, ecet, 2,5 dl tejföl. Az 
uborkát meghámozom, legyalulom 2 cikk foghagymát összenyomok 
összekeverem az uborkával amit jól megsózok és átforgatom mégegyszer. 
Hagyom állni legalább fél órát. Közben a salátástálba két kávéskanál 
cukrot teszek, arra annyi ecetet csöpögtetek, hogy a cukor  nedves 
legyen, majd beleteszem a tejfölt és krémesre keverem. Az uborkát 
kinyomkodom és beleteszem a tejfölbe, egy-két evökanál levet a 
visszamaradt uborkaléböl még hozzákeverek. A tetejére törött borsot és 
pirospaprikát szórok. Jó ha hidegen áll egy kicsit. Ezt a salátát el 
lehet késziteni egy nappal elöbb is, föleg nyáron mert akkor a 
legfinomabb és friss ropogós marad az uborka. Lehet még paradicsom 
karkákkal is disziteni. 
Francia krémes mákos
Az nlc-n Sarapod készitette el elöször, innen van a recept, nagyon megtetszett, igy én is elkészitettem. Igaz csak fél adagot elöször, de fel van véve a repertoárba, mert finom sütemény.
Ez én süteményem igy nézett ki
Àjult imán padlizsánja
A recept hozzávalói
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
A recept elkészítése
A
 padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, 
fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt 
kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a
 paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a 
petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat 
leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy 
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20
 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon 
megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a 
majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább 
pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem 
felét. Félretesszük.
A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
Csokis pite
Csokis pite Sherpától.
Nagyon régen irta be az nlc-re ezt a receptet, most meg rábukkantam.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, félmarék cukor, tejföl. 
Krémhez: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 15 dkg puhított csoki, 15 dkg 
őrölt mogyoró vagy dió.
Elkészités:
 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor, tejföllel 
könnyű tésztává gyúrni. Kettéosztom, felét tepsibe teszem. A következő 
krémet töltjük hozzá: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, ezeket habosra 
keverem. 15 dkg puhított csokit szintén habosan hozzáadni. 15 dkg őrölt 
mogyoró vagy dió, 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Könnyedén 
belekeverjük, egyenletesen rákenjük, majd erre a maradék tésztát 
rátesszük. Villával megszurkáljuk, egyenletes tűznél megsütjük. 
Különlegesen finom süti!
A lapok tésztája nagyon finom omlós linzer tészta, érdemes más recepthez is kipróbálni.
Spárga hollandi szósszal
A spárgát megpucoljuk, vizet felteszünk egy edényben forrni, sózzuk, teszünk bele egy kávéskanál cukrot, egy kávéskanálnyi vajat és beletesszük a spárgát. Kb. 30 percig kell fözni, a spárga ha a közepén villára tesszük és kicsit meghajlik akkor jó. /Ha salátát készitünk belöle akkor elég 20 perc fözés, mert finom amikor kicsit még roppanós/.
Ez a klasszikus spárga ebéd, vajas ujkrumplival, rántott hússal. A spárga annyira finom, sokan hús nélkül eszik, de azért egy jó zaftos "pupos rántotthus" -ahogy a gyerekem annak idején mondta - nagyon illik hozzá.Hollandi mártás igy készül: 3 tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel, vagy fehér borral,amennyi a tojásunk, habverővel lassu göz fölött folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadunk 10 dkg olvasztott vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.
Gorgonzolás, spenótos tészta
Gorgonzolás, spenótos tészta 4 személyre
Hozzávalók:
 20 dkg  zsenge spenót, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg tészta 
 /tagliatelle/, 50 dkg csirkemell filé felkockázva, 1 evökanál olaj, 2 
dl  fehérbor, 1 dl tejszin, 10 dkg gorgonzola, 1 teáskanál zöldségleves 
 por.
A spenótot megmossuk lecsepegtetjük és csikokra vágjuk. Félretesszük.
A
  csirkemellet az olajon mergpiritjuk 4-5 perc alatt, sózzuk,  
borsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, ezzel is 1-2
  percig piritrjuk, majd felöntjük kb1 dl vizzel a borral, a tejszinnel 
 majd  beletesszük a kockára vágott gorgonzola sajtot és lassan  
kevergetve összefözzük. Izesitjük még a fél teáskanál zöldségleves  
porral. Jó izesnek kell lennie mert a tészta felveszi az izeket. A  
tésztát közben megfözzük, leszürjük egy tálba tesszük, rögtön ráöntjük a
  forró gorgonzolás húsos szószt, rászorjuk a spenótot és összekeverjük.
  Kb. 25 perc alatt elkészült egy finom vacsora. A maradék  bort meg a  
vacsora után megisszuk .
Sült feta baconnal, zöldbab salátával
Ismét egy gyors könnyü vacsora,
Egy
 adag fetasajtot  kb. másfél cm-es csikokra vágunk, betekerjük sovány 
sonkával vagy baconnal. Egy csomag  mélyhütött zöldbabot roppanósra 
fözünk sós vizben /kb. 15 perc/ közben elkészitjük a dressinget. Só,bors
 kevés cukor, 1 kávéskanál ecet, kevés viz és 2 evökanál 
olivaolaj,ezeket jól összekeverjük. 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag 
ujhagyma apróra vágva, friss petrezselyem is mehet bele. Összekeverjük 
és beleforgatjuk a fött zöldbabot, tehetünk bele még koktél paradicsomot
 is, apróra morzsolt fetasajtot is. Közben egy serpenyöben a sonkás 
fetasajtokat minden oldalukról megsütjük. Tálra rendezzük a göngyölt 
sült fetasajtot és a zöldbab salátát. Ha langyos a saláta, attól még 
finomabb, nem kell kihüteni. 
Az ilyen saláták elkészitésénál a fantázia szárnyalhat, lehet más dressinggel is késziteni.
Pl.
 ami nagyon finom pl. mézes dijoni  mustár pár csepp citromlé 2-3 
evökanál viz, valamilyen semleges olaj /tökmagolaj, dió olaj/ mert itt a
 mézes mustár ize domináljon ne az olajé. Ezeket jól összekeverjük egy 
kicsit krémes levet fogunk kapni. Nagyon finom bármilyen friss salátára.
Szüzpecsenye 80 fokon sütve
Már régóta ki akartam próbálni az alacsony höfokon való hús sütést. Vettem hozzá egy szakácskönyvet is, aztán valahogy mindég elmaradt. A fiam sokmindent igy készit, megint mondta, hogy nagyon finom lesz a hús igy alacsony höfokon sütve, na gondoltam most kipróbálom.
Elöször is a szüzpecsenyét kb. 10 cm es darabokra vágtam. A sütöt bekapcsoltam 80 fokra és beletettem egy tüzálló lapos tálat. Hagytam kb. fél órát melegedni. A húst megfüszereztem, borssal, sóval és egy kevés olajat adva a serpenyöben minden oldalon jól megsütöttem. Kinyitottam a sütöt és az elöre felmelegitett tálba betettem a húst. A sütöt beállitottam 90 percre a 80 fokon. A végeredmény egy fantasztikus szaftos, izes sült lett belöle, szeletekre vágtam és úgy tálaltam. Lehet hozzá szószt is késziteni pl. tejszines gombaszószt, medvehagymás szószt és különbözö köretet. Mi egy jó nagy adag salátával ettük. Nagyon jó vendégváró mert alig van munka vele és biztosan izleni fog mindenkinek ez a zaftos hús. 
2012. május 7., hétfő
Esküvö
Szük
családi körben voltunk esküvön.  A fiam esküvöjén, nagyon örültem ennek a kicsi, de nagyon bensöséges ünnepnek.  Sok finomság volt a büfé asztalon, spárga különbözö
dressinggel, posirozott lazac, marhasült, többféle saláta és finom édességek.
Sajtos rudak és beigli aminek nagy sikere volt. 
A három
és féléves Daniel unokám mondásai tették még szebbé ezt az ünnepet.  
és Sabine.
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)




