2018. április 30., hétfő

Málnás csokis kevert sütemény







 Sajnos nem tudom honnan van a recept, valamikor régen az internetröl szedtem le, picit átalakitottam a receptet . Sokszor megsütöttem már, nagyon finom igy málnával és csokival, de biztosan más gyümölccsel is.
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 20 dkg. cukor 
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 dl. olaj
  • 30 dkg. liszt
  • 1 csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl. tej
  • 2 csapott ek. kakaó + 1 ek. tej + fél marék csokilencse  ha van akkor nagyon finom benne még egy löttyintés kakaó vagy kávél likör. 
  • 40-50  dkg. málna   /mélyhütöttet használtam  /

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és az olajjal. Felváltva adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet és a tejet. Ezután e kettőt összekeverjük.
2/3-át sütőpapiros tepsibe simítjuk, a maradék masszához keverünk két  kanál kakaót és tejet, majd a világos tészta tetejére adagoljuk egy kanál segítségével.
Megszórjuk a gyümölcsökkel, tűpróbáig sütjük.

Spárga antipasti





Egy ujabb spárga recept, mert finom . Ez lehet elöételként csak úgy magában adni vagy egy könnyü vacsora gyanánt, de  föételként is, pár szelet Serano sonkával, frissel sült bagettel.

Hozzávalók 4-6 személyre :
30 dkg Sherry paradicsom
1 kg zöld spárga
2 kisebb fej lila hagyma 
7-8 evökanál olaj / nem Oliva olajat használtam, azt akartam, hogy a spárga
                               izét ne vegye el semmi - igy hidegen sajtolt repce olajjal                                  csináltam. 
só, bors, 1 cukor izlés szerint 
10 dkg zöld oliva bogyó  a recept még kapribogyót is irt, de ezt nem tettem                                           bele,mert nem szeretem. 
fél marék frissen vágott petrezselyem 
7 evökanál fehér balzsamecet 

A spárga végeit levágjuk és megpucoljuk / a zöld spárgát csak a végeinél kell kicsit meghámozni / A paradicsomokat ketté vágjuk. A lilahagymát kockára vágjuk . Egy serpenyöben a spárgát 2 -3 evökanál olajon megpiritjuk. Tettem alá 3 evökanál vizet is és fedöt tettem a serpenyöre. Kb. 10 perc alatt roppanósra puhul a spárga, nem baj, ha kicsit megpirul. 
A kész spárgát beletesszük egy hosszukás tálba, sózzuk, és frissen tekerünk rá borsot.  A serpenyöben fennmaradt olajhoz teszünk még egy kanállal beletesszük a kockára vágott hagymát, 2 perc után a félbevágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és egy mokkáskanál cukorral megszórjuk, óvatosan megkeverjük és le is vesszük a tüzröl és a spárgán szépen elrendezzük. 
Dresszing izlés szerint balzsamecet, só, Bors, olaj és az oliva bogyót karikára vágva ráöntjük a spárgára a végén friss petrezselyemmel megszórjuk. Langyosan is nagyon finom, de hidegen is ugyanolyan jó. 

2018. április 13., péntek

Spárga saláta limettével, gorgonzolával








De jó, nálunk elkezdödött a spárga szezon. Az egyik tavaszi zöldség, ami itt
megterem a közeli földeken, ilyenkor nem gyözzük magunkat tele enni ezzel 
a finom zöldséggel. Nagyon sokféle módon el lehet késziteni a spárgát.
Ez a saláta bevezetöje volt a spárga szezonnak. 

Ez a saláta langyosan a legfinomabb !

Hozzávalók két személyre 50 dkg spárga - lehet vegyesen is, fehér és zöld.
só, frissen darált Bors, egy Limette leve, 5 kanál olivaolaj, a dresszinghez még kevés Chili pehely,  kb 10 dkg fenyömag, vagy vegyesen tökmag, fenyömag. Pár darab koktél paradicsom és kb. 5 deka Gorgonzola vagy valamilyen krémes kéksajt. 

A spárgát megpucoljuk és roppanósra fözzük kb. 5-6 perc alatt, sós és picit
cukros vizben. 
Közben a Limette levéböl, oliva olajból, sóval és borssal, chilivel  izesitett dresszinget készitünk. Izlésünknek megfelelöt, lehet egy pici cukrot is bele tenni. 
A spárgát leszürjük és egy serpenyöben kevés vajon kicsit megpiritjuk, de
csak annyira, hogy roppanós maradjon.  Kivesszük a serpenyöböl és az apró
száraz paradicsomokat is pár perc alatt a maradék vajban megforgatjuk úgy, hogy ne essen szét. A magokat is szárazon egy másik serpenyöben megpiritjuk. A gorgonzolát apró kockára vágjuk.
Ezután a spárgát egy tálba tesszük, meglocsoljuk a dresszing felével, rátesszük a paradicsomokat, az apró kockára vágot gorgonzolát és ismét kicsit meglocsoljuk a maradék dresszinggel, a végén megszorjuk a piritott magokkal.
Piritott bagett szeletekkel tálaljuk.