2018. november 25., vasárnap
Kuglóf - mákos- meggyes- fehér csokoládés
Daniel unokám kedvence.
Nekem ebböl az adagból egy hatalmas kuglóf lesz.
Hozzávalók : 30 dkg meggy - fagyasztott vagy üveges meggy
25 dkg puha vaj
50 dkg Liszt
25 dkg cukor
1 cs. vaniliáscukor vagy egy vaniliarúd kikapart magja
csipet só
6 egész tojás
1 csomag sütöpor
4 dl Natur Joghurt
5 dkg darált mák plussz a végén a diszitéshez egy kevés
20 dkg fehér csokoládé
A meggyet ha fagasztott felolvasztjuk és jól lecsöpögtetjük - ugyanugy ha üveges, akkor egy szitába tesszük és hagyjuk lecsöpögni.
A vajat és cukrot, vaniliás cukrot habosra keverjük. Utána egyenként a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet, sót, mákot, sütöport összekeverjük és lassanként felváltva a joghurttal belekeverjük a tojásos masszába.
A lecsöpögtetett meggyet megszórjuk 5 dkg liszttel - ez azért kell mert akkor nem merül le a tészta aljára a meggy. A lisztes meggyet óvatosan belekeverjük a tésztába. Egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába beleöntjük a tésztát. Az forma alját kicsit megütögetjük, hogy szépen egyenletesen elterüljön a tészta a kuflóf sütöben. 180 fokon légkeveréses sütöben kb. 1 órát sütöttem. Tüpróba kell mert a sütési idö a sütönktöl is függ.
Ha megsült a kuglófunk, a felolvasztott fehér csokoládéval leöntjük, Disztésül kicsit megszórjuk mákkal.
2018. november 9., péntek
2018. november 7., szerda
Hokkaido- csicseriborsó saláta- Feta sajttal /Kürbis- Kichererbsen-Salat mit Feta
Hokkaido- csicseriboro – saláta Feta sajttal
A sütöt bemelegitjük kb. 200 fokra
Hozzávalók: 60 dkg Hokkaido
23 lila hagyma,
1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika
40 dkg sárgarépa negyedekre vágva
7 evökanál olivaolaj
Só, bors, Zatar /arab füszerkeverék / saját magunk is
összekeverhetjük, ha nem kapunk ilyen füszer keveréket az üzletben / *** alul megtalálod a Zatar füszerkeverék legegyszerübb receptjét /
1 doboz konzerv csicseriborsó /425 ml/
6 evökanál Vörösbor vagy fehérbor ecet
20 dkg Feta sajt
3 szál Menta /nálam kimaradt mert nem volt menta levelem /
A tököt megpucoljuk, szeletekre vagy apróbb darabokra
vágjuk. Hagymát vékony szeletekre vágjuk, úgy szintén a sárgarépát ispár centis
darabokra felszeleteljük. 2 EK olvajjat
teszünk a zöldségekre, sózzuk borsozzuk és összekeverjük. Beletesszük egy tepsibe
úgy, hogy az egyik negyedét a tepsinek szabadon hagyjuk, mert majd kell a hely
a csiecseri borsónak. Kb. 35 perc a sütési idö. 10 perc sütés után a
csicseriborsót összekeverjük 1 kanál olivaolajjal, 2 evökanál Zatar
föszerkeverékkel és a tepsiben a szabad helyre a zöldségek mellé tesszük a
füszeres csicseriborsót is. Készre sütjük, de figyeljük, hogy puha legyen a
zöldségünk, de ne essen szét.
Kivesszük a tepsit és kicsit hagyjuk hülni. Közben elészitjük
a dresszinget, 6 evökanál vörösbor ecet,4 evökanál olaj, só, bors, ezekböl
összekeverjük a dresszinget. A megsült langyos zöldséget tálba tesszük,
ráöntjük a dresszinget, megszórjuk az elmorzsolt feta sajttal, ha kell még
sózzuk, borsozzuk.
Menta levelekkel diszitjük – ha van menta otthon – nekem nem
volt.
Pitával vagy friss bagettel tálaljuk. Nagyon finom. Most én sütöttem
hozzá egy- egy szelet natur csirkemellet – de komolyan hús nélkül is
fantasztikus finom.
Kürbis Kichererbsen-Salat mit Feta
Zutaten für 4 Personen
600 g Hokkaido,
3 rote Zwiebeln
1 rote und 1 gelbe Paprika
400 g Möhren
7 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, Zatar /arabische Gewürzmischung
1 Dpse /425 ml/ Kichererbsen
6 EL Rotweinessig
200 g Feta
3 Stile Minze
Ofen vorheizen. Kürbis waschen, halbieren und Scheiben
schneiden. Kerne und weiche Fasern
entfernen. Zwiebeln schälen und dünne Spalten schneiden. Paprika putzen und
breite Streifen schneiden. Möhren schälen und waschen. Gemüse und zwiebeln auf
dem Blech verteilen, dabei eine Ecke frei lassen. Mit 2 EL Öl beträufeln. Mit
Salz und Pfeffer würzen. Im heißen Ofen ca 35 Minuten backen.
Kichererbsen in ein Sieb geben abspülen und gut abtropfen
lassen. In eine flache ofenfeste Form füllen. Mit 1 EL Öl und 2 EL Zatar
mischen. Kichererbsen nach ca. 10 Minuten Backzeit auf das Backblech stellen und
mitbacken .
Gemüse und Kichererbsen herausnehmen, etwas abkühlen lassen.
Essig, Salz und Pfeffer verrühren. 4 EL Öl darunter schlagen. Gemüse und Kichererbsen
mit der Vinaigrette mischen und anrichten. Feta zerbröckeln und darüberstreuen.
Minze waschen, trocken schütteln . Blättchen abzupfen und darüberstreuen. Dazu
schmeckt Fladenbrot.
*** kiegészités:2 ek izsóp is kell bele
- 2 ek kakukkfű
- 6 kk szumák (2 ek.) /cserszömörce piros bogyója örölve / nekem fogalmam sem volt róla mi a szumak /
- 2 ek szezámmag
- 1 ek majoranna
- 1 ek oregánó
elkészítés
- A szezámmagot állandóan kevergetve szárazon megpirítjuk 1-2 perc alatt közepes hőfokon. Hagyjuk kihűlni.
- A fűszereket összekeverjük. Le is darálhatjuk őket ízlés szerint.
- Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban száraz, sötét helyen tárolva 6 hónapig eláll.
- A zatart sokfelé használják, pl humusz /csicseriborsó krém elengedhetetlen füszere /
- Szerintem egyszerübb, ha veszünk ázsia boltban egy ilyen füszerkeveréket.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)