2018. november 25., vasárnap

Kuglóf - mákos- meggyes- fehér csokoládés





Daniel unokám kedvence. 
Nekem ebböl az adagból egy hatalmas kuglóf lesz. 

Hozzávalók : 30 dkg meggy - fagyasztott vagy üveges meggy
                    25 dkg puha vaj
                    50 dkg Liszt
                    25 dkg cukor
                            1 cs. vaniliáscukor vagy egy vaniliarúd kikapart magja                                                     
                            csipet só
                            6 egész tojás
                            1 csomag sütöpor 
                            4 dl Natur Joghurt
                            5 dkg darált mák plussz a végén a diszitéshez egy kevés
                            20 dkg fehér csokoládé
A meggyet ha fagasztott felolvasztjuk és jól lecsöpögtetjük - ugyanugy ha üveges, akkor egy szitába tesszük és hagyjuk lecsöpögni.

A vajat és cukrot, vaniliás cukrot habosra keverjük. Utána egyenként a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet, sót, mákot, sütöport összekeverjük és lassanként felváltva a joghurttal belekeverjük a tojásos masszába. 
A lecsöpögtetett meggyet megszórjuk 5 dkg liszttel - ez azért kell mert akkor nem merül le a tészta aljára a meggy. A lisztes meggyet óvatosan belekeverjük a tésztába. Egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába beleöntjük a tésztát. Az  forma alját kicsit megütögetjük, hogy szépen egyenletesen elterüljön a tészta a kuflóf sütöben. 180 fokon légkeveréses sütöben kb. 1 órát sütöttem. Tüpróba kell mert a sütési idö a sütönktöl is függ. 
Ha megsült a kuglófunk, a felolvasztott fehér csokoládéval leöntjük, Disztésül kicsit megszórjuk mákkal. 

2018. november 7., szerda

Hokkaido- csicseriborsó saláta- Feta sajttal /Kürbis- Kichererbsen-Salat mit Feta







Hokkaido- csicseriboro – saláta Feta sajttal

A sütöt bemelegitjük kb. 200 fokra

Hozzávalók: 60 dkg Hokkaido

23 lila hagyma,

1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika

40 dkg sárgarépa negyedekre vágva

7 evökanál olivaolaj

Só, bors, Zatar /arab füszerkeverék / saját magunk is összekeverhetjük, ha nem kapunk ilyen füszer keveréket az üzletben / *** alul megtalálod a Zatar füszerkeverék legegyszerübb receptjét /

1 doboz konzerv  csicseriborsó /425 ml/

6 evökanál Vörösbor vagy fehérbor  ecet

20 dkg Feta sajt

3 szál Menta /nálam kimaradt mert nem volt menta levelem /

A tököt megpucoljuk, szeletekre vagy apróbb darabokra vágjuk. Hagymát vékony szeletekre vágjuk, úgy szintén a sárgarépát ispár centis darabokra felszeleteljük.  2 EK olvajjat teszünk a zöldségekre, sózzuk borsozzuk és összekeverjük. Beletesszük egy tepsibe úgy, hogy az egyik negyedét a tepsinek szabadon hagyjuk, mert majd kell a hely a csiecseri borsónak. Kb. 35 perc a sütési idö. 10 perc sütés után a csicseriborsót összekeverjük 1 kanál olivaolajjal, 2 evökanál Zatar föszerkeverékkel és a tepsiben a szabad helyre a zöldségek mellé tesszük a füszeres csicseriborsót is. Készre sütjük, de figyeljük, hogy puha legyen a zöldségünk, de ne essen szét.

Kivesszük a tepsit és kicsit hagyjuk hülni. Közben elészitjük a dresszinget, 6 evökanál vörösbor ecet,4 evökanál olaj, só, bors, ezekböl összekeverjük a dresszinget. A megsült langyos zöldséget tálba tesszük, ráöntjük a dresszinget, megszórjuk az elmorzsolt feta sajttal, ha kell még sózzuk, borsozzuk.

Menta levelekkel diszitjük – ha van menta otthon – nekem nem volt.

Pitával vagy friss bagettel tálaljuk. Nagyon finom. Most én sütöttem hozzá egy- egy szelet natur csirkemellet – de komolyan hús nélkül is fantasztikus finom. 



Kürbis Kichererbsen-Salat mit Feta
Zutaten für 4 Personen
600 g Hokkaido,
3 rote Zwiebeln
1 rote und 1 gelbe Paprika
400 g Möhren
7 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, Zatar /arabische Gewürzmischung
1 Dpse /425 ml/  Kichererbsen
6 EL Rotweinessig
200 g Feta
3 Stile Minze
Ofen vorheizen. Kürbis waschen, halbieren und Scheiben schneiden. Kerne  und weiche Fasern entfernen. Zwiebeln schälen und dünne Spalten schneiden. Paprika putzen und breite Streifen schneiden. Möhren schälen und waschen. Gemüse und zwiebeln auf dem Blech verteilen, dabei eine Ecke frei lassen. Mit 2 EL Öl beträufeln. Mit Salz und Pfeffer würzen. Im heißen Ofen ca 35 Minuten backen.
Kichererbsen in ein Sieb geben abspülen und gut abtropfen lassen. In eine flache ofenfeste Form füllen. Mit 1 EL Öl und 2 EL Zatar mischen. Kichererbsen nach ca. 10 Minuten Backzeit auf das Backblech stellen und mitbacken .
Gemüse und Kichererbsen herausnehmen, etwas abkühlen lassen. Essig, Salz und Pfeffer verrühren. 4 EL Öl darunter schlagen. Gemüse und Kichererbsen mit der Vinaigrette mischen und anrichten. Feta zerbröckeln und darüberstreuen. Minze waschen, trocken schütteln . Blättchen abzupfen und darüberstreuen. Dazu schmeckt Fladenbrot. 

***  kiegészités:2 ek  izsóp  is kell bele 
  • 2 ek kakukkfű
    • 6 kk szumák (2 ek.) /cserszömörce piros  bogyója örölve / nekem fogalmam sem volt róla mi a szumak /
  • 2 ek szezámmag
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek oregánó
  • elkészítés

    1. A szezámmagot állandóan kevergetve szárazon megpirítjuk 1-2 perc alatt közepes hőfokon. Hagyjuk kihűlni.
    2. A fűszereket összekeverjük. Le is darálhatjuk őket ízlés szerint.
    3. Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban száraz, sötét helyen tárolva 6 hónapig eláll.
    1. A zatart sokfelé használják, pl humusz /csicseriborsó krém elengedhetetlen füszere /
    1. Szerintem egyszerübb, ha veszünk ázsia boltban egy ilyen füszerkeveréket.