2020. január 7., kedd

Mozart mousse - ami tervben van elkésziteni -






Ezt a receptet csak lementettem az internetröl, mert annyira szépséges a képen, hogy tervbe van az elkészitése, és persze kedves Gallov Andre barátnömnek ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy ez az Ö izlése :)
Az eredeti recept itt található :https://www.binekocht.at/2020/01/02/mozartmousse-mit-nougat-schokolade-pistazien/?fbclid=IwAR2porhEJypbkO194lHqarasNoSWFJitjBosUAEolTjNUymF_eh5cr_dvHQ

Mozartmousse nugat, csokolade és pisztacia



Munka kb. 1 óra

A tejcsokoládé mousse elkészitése: A konyak mennyisége minden esetben kb. 1 evökanál

4 tojás sárgája, 1 cs. Vanilia cukor, csipet só 18 dkg tejcsoki de aki szereti keresü csokival is lehet késziteni. 1 EK konyak. 2,5 dl tejszin.

A pisztácia mousse elkészitése:

4 tojás sárgája, l cs. Vanilia cukor, csipet só, 18 dkg fehér csoki, konyak 2 dl tejszin, 2 EK pisztácia darabok, vagy több is mehet bele. Egy csipetnyi ! zöld élelmiszer festék, csak minimális kell bele.

Kb. 2 cm -es darab marcipán massza – itt egy henger alaku marcipánról ir.

Nugat mousse elkészitése:

4 tojás sárgája, 1 vaniliás cukor, csipet só, 18 dkg nugat, konyak, 2 dl tejszin 2 evökanál pisztácia

Diszitéshez félbevágott mozart golyók, felvert tejszinhab a tetejére.

Elkészités; csoki mousse

A tojássárgáját a vanilia cukorral, sóval fehéredésig felverjük, A csokit felolvasztjuk /a szerzö a tejcsokit részesiti elönyben/ Amikor kihült de még folyós hozzákeverjük a tojásos masszához a konyakot is.  A tejszint felverni és ovatosan a csokis masszához keverni.

A pisztáciás mousse:

Tojást, vanilia cukrot, sót krémesre keverni, A fehércsokit felolvasztani, a vegén a marcipán masszát is hozzáadni, hogy egynemü legyen a kettö. Csoki és marcipán krémet a tojásos krémhez keverni, konyakot beletenni es a felvert tejszinnel óvatosan elkeverni. De a tejszint csak akkor keverni hozzá, ha a massza kihült ! Ezt minden alkalommal irja. A végén a csipetnyi zöld  ételfestéket belekeverni és a végén a pisztáciát.

A nugat mousse:

Tojás, vaniliacukor, so, habosra keverni /mIndig ugyanaz a müvelet a moussenél/Nugatot felolvasztani göz fölött, kihülten a tojasos krémhez adni, a végén ovatosan a felvert tejszinnel elkeverni. Konyakot bele !

Most kezdödik a poharakba töltés. A poharakba a nugatmousset elosztani, hidegre tenni és a két másik mousset is hütöbe tenni. Kb. 1 óra alatt kicsit megkeményedik a nugatmassza, erre jön a pisztácia massza szintén nyomózsákból, hüteni és a végén a világos csokimassza jön rá. Szervizozás elött felvert tejszinhabbal disziteni és félbevágott mozart golyókkal disziteni .

Nem tudom mennyire érthetö, ha nem irjál . A lényeg a 3 különbözö mousse elkészitése ugyanaz a munkamenet  mind a háromnál.  Biztos nagyon finom , lehet egyszer én is nekiállok valami ünnepi alkalomra. Amúgy gyönyörüen néz ki a poharakban.

2020. január 6., hétfő

Krumplisaláta zellerrel




Krumplisaláta a fiam  kedvence. 

Hozzávalók: 

1 kg héjában fött krumpli
2 közepes fej lila hagyma
egy közepes zeller gumo fele felszeletelve és  kevés sós vizben megfözve, valamint a leve a dresszinghez 

a dresszinghez hozzávalói: 
1 evökanál cukor, annyi ecet amivel benedvesedik a cukor,
1 evökanál mustár 2 dl sürü tejföl, 2 dl görög Joghurt,
1,5 dl Zeller fözölé, só és Bors 

A krumplit héjában megfözzük. Amig fö elkészitjük a dresszinget, minden hozzávalót jól összekeverünk. Hozzátesszük a megadott Zeller kihült fözölevét is.  A dresszingnek jó izesnek kell, hogy legyen, mert a krumpli magába szivja az izeket. Meg szoktam kóstolni, legyen kicsit savanykás, édes és sós. 
Közben a lila hagymát felszeleteljük és megsózzuk.   

A dresszingbe belekeverjük elöbb a zellert, majd a sózott hagymát kinyomkodjuk  és azt is ovatosan belekeverjük a szószba. A krumplit meghámozzuk és lehetöleg még jó langyosan karikára vágva adagonként óvatosan belekeverjük a dresszingbe. Elözö nap szoktam elkésziteni, hogy az izek összeérjenek. Ha sok folyadékot szivna magába a krumpli, másnap ovatosan  keverve 2 kanál tejjel lazitjuk . Anyukám mindig igy csinálta, én ugyanúgy.