Paradicsomos húsgombóc, de mégsem az mert attól sokkal de sokkal finomabb.
Spagetti illik hozzá a legjobban.
Recept hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darálthús /vegyes darálthúsom volt/
egy marék zsemlemorzsa vagy egy zsemle beáztatva, 10 dkg reszelt parmezán sajt, vagy pecorino sajt, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 teáskanál só, frissen örölt bors, egy teáskanál kakukkfü.
Összekeverjük a húst a hozzávalókkal es kb.fél órát a hütöbe tesszük, hogy jól összeérjenek az izek.
Hozzávalók a mártáshoz: 800 ml passzirozott paradicsom /passata/ 3 evökanál olivaolaj 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 teáskanál só, frissen örölt bors, jó két teáskanál cukor , bazsalikom levél jo teás kanálnyi és ugyanennyi oregánó.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, belenyomjuk a fokhagymát és beleöntjük a paradocsom levet. A fent felsorolt füszerekkel izesitjük, kb. fél deci vizet öntünk még hozzá és lassú tüzön összefözzük. kb. fél óra, közben kevergetjük.
A darálthusból apró kis gombócokat csinálunk és kevés olajon serpenyöben átjüsjük.
Közben megfözzük a spagettit 4 személyre 500 gr. A spagetti fözövizéböl fél decit a paradicsom szószhoz öntünk és beletesszük a megsült apró húsgombocokat. 3-4 percig együtt fözzük.
Tálalásnál a tényérra tesszük a spagettit, elöször szószt merünk rá megszórjuk friss bazsalikommal, a tetejére tesszük a gombóckákat , parmezán sajtot hintünk rá és kevés jófajta olivaolajjal meglocsoljuk. Fenséges étel. Söt a maradék másnap ugyanolyan finom csak friss spagettit kell hozzá fözni.