2022. május 2., hétfő

Paradicsomos húsgomboc - olasz vagyis Polpette con salsa di pomodoro


 Paradicsomos  húsgombóc,  de mégsem az mert attól sokkal de sokkal finomabb.

Spagetti illik hozzá a legjobban. 

Recept hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darálthús /vegyes darálthúsom volt/

egy marék zsemlemorzsa vagy egy zsemle beáztatva, 10 dkg reszelt parmezán sajt, vagy pecorino sajt, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 teáskanál só, frissen örölt bors, egy teáskanál kakukkfü. 

Összekeverjük a húst a hozzávalókkal es kb.fél órát a hütöbe tesszük, hogy jól összeérjenek az izek.  

Hozzávalók a mártáshoz: 800 ml passzirozott paradicsom /passata/ 3 evökanál olivaolaj 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 teáskanál só, frissen örölt bors, jó két teáskanál cukor , bazsalikom levél jo teás kanálnyi és ugyanennyi oregánó.

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, belenyomjuk a fokhagymát és beleöntjük a paradocsom levet. A fent felsorolt füszerekkel izesitjük, kb. fél deci vizet öntünk még hozzá és lassú tüzön összefözzük. kb. fél óra, közben kevergetjük. 

A darálthusból apró kis gombócokat csinálunk és kevés olajon serpenyöben átjüsjük. 

Közben megfözzük a spagettit 4 személyre 500 gr. A spagetti fözövizéböl fél decit a paradicsom szószhoz öntünk és beletesszük a megsült apró húsgombocokat. 3-4 percig együtt fözzük. 

Tálalásnál a tényérra tesszük a spagettit, elöször szószt merünk rá megszórjuk friss bazsalikommal,   a tetejére tesszük a gombóckákat , parmezán sajtot hintünk rá  és kevés jófajta olivaolajjal meglocsoljuk. Fenséges étel. Söt a maradék másnap ugyanolyan finom csak friss spagettit kell hozzá fözni.