Gyönyörü padlizsánokat vettem, elöször arra gondoltam, hogy krémet készitek belöle.
Aztán ugye jön a Google barát és keresgettem mégis mi más lehetne ezekkel a szép
lila feszes zöldségekkel kezdeni. Egy internet oldalon megtaláltam az alábbi receptet
ami eredetileg Habliliomtól származik.
A változtatás annyi volt, hogy mivel tavasz van medvahagymás krémmel töltöttem
Krémsajtom nem volt itthon, viszont finom eredeti Feta sajt igen, igy azzal készitettem és
ezzel a krémmel töltöttem meg elöre bepácolt és sütöben grill funkcióval megsütött izes padlizsán szeleteket.
A krémböl persze kimaradt elég sok, azt a gönygölt padlizsánok mellé tettem meglocsoltam kevés oliva olajjal , piritós kenyérrel nagyon finom lesz.
Bemásolom ide az eredeti receptet.
Hozzávalók 4
személyre:
2-3 db közepes méretű padlizsán (cca. 60-70 dkg)
10 dkg pirított, darált dió
10 dkg natúr krémsajt - mivel Feta sajttal csináltam, adtam hozzá 2-3 evökanál joghurtot, hogy krémes legyen
1 nagy csokor petrezselyemzöld + egy jó adag medvehagyma apróra vágva
2-3 db közepes méretű padlizsán (cca. 60-70 dkg)
10 dkg pirított, darált dió
10 dkg natúr krémsajt - mivel Feta sajttal csináltam, adtam hozzá 2-3 evökanál joghurtot, hogy krémes legyen
1 nagy csokor petrezselyemzöld + egy jó adag medvehagyma apróra vágva
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, szárított zellerlevél (ha van friss, még jobb!)
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 dundi gerezd fokhagyma préselve
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva (vagy 1 mokkáskanál szárított)
1 csapott teáskanál tengeri só
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, szárított zellerlevél (ha van friss, még jobb!)
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 dundi gerezd fokhagyma préselve
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva (vagy 1 mokkáskanál szárított)
1 csapott teáskanál tengeri só
Elkészítés: A pác hozzávalóit kis tálban
összekeverem. A padlizsánokat alapos mosást követően éles késsel ½ cm vastag
hosszú szeletekre vágom. Minden padlizsánt megkenek az olajos páccal, és
egymásra helyezve addig hagyom állni, amíg a tölteléket elkészítem, és a grill
átforrósodik.
A
töltelékhez a dióbelet zsiradék nélküli serpenyőben világosra pirítom, majd
kissé hűlni hagyom, ledarálom. A petrezselymet olyan finomra aprítom, amilyenre
csak lehetséges, majd a dióval, sajtkrémmel, fokhagymával és a fűszerekkel
alaposan elkeverem. Aki idegenkedik a fokhagymától, nyugodtan elhagyhatja! Kis
tálban hűtőszekrénybe teszem felhasználásig.
A nagyjából
10-12 percen át pácolt padlizsánszeleteket forró grillen 3-4 perc alatt
megsütöm. (Forró sütőben is készülhet: ekkor alufóliával vagy
sütőpapírral borított tepsire érdemes helyezni a padlizsánszeleteket, és 200
fokra előmelegített sütőben 8-10 percet sütni az egyik oldalát, majd fordítást
követően újabb 6-8 percre visszatenni.)
Érdemes
valóban közepes méretű padlizsánból készíteni!
A grillezett
padlizsánokat tálra halmozom, majd egyenként megtöltöm. Tiszta konyhai
felületre helyezek egy padlizsánt úgy, hogy az egykor szárhoz közel eső része
nézzen a készítés irányába. A töltelékből minden padlizsánszelet végére 1 bő
teáskanálnyit halmozok, majd feltekerem.
Tálra
rendezem, és ha marad még töltelék, mindegyik tetejére ½ mokkáskanálnyit
biggyesztek.