2021. január 18., hétfő

Narancsos sütemény liszt nélkül

 







Fantasztikus finom, zaftos, narancsos, csokis, egy álom komolyan. 

A fiam sütötte meg már többször is. Mi egy adagból két formát sütöttünk, egy közepes kuglof formát és egy szivecskés formát.

Hozzavalók: 3 bio narancs /kb. 20 dkg/

37,5 dkg darált mandula   /darált dió is jó hozzá nem kell feltétlen mandula/

37,5 dkg cukor

1 cs. Vanilia cukor

Csipet só

1 cs. Sütöpor

9 !  tojás közepes nagyságu

15 dkg keserü csokoládé a mázhoz

A narancsokat jol megmosni és egy edenyben feltenni fözni ugy, hogy a viz éppen ellepje a narancsokat. Kb. másfél órát kell fözni. Ha megföttek kiszedni a vizböl, lecsepegtetni és kihüteni.

A narancsokat félbevágni és a magokat kiszedni. Héjával együtt egy tálba tenni es botmixerrel pürésiteni.  Ezt már meg lehet csinálni elözö nap is.

A mandulát, cukrot, vanilia cukrot , csipet sót és a sütöport szárazon összekeverni.

A tojásokat egy nagy keverö tálba tenni és a habverös keverövel jó habosra verni.A narancso masszát a felvert tojáshoz keverni. A száraz anyagot – mandulás keveréket – két részletben a tojásos, narancs pürés masszához keverni.

Elömelegitett forró sütöben 60-70 percig sütni, Tüpróba !!! Mert lehet,hogy kicsit tovább kell sütni.

A sütés vége felé  alufoliával letakarni, hogy ne égjen meg a teteje. Ez a tészta jó folyos sütés elött, igy biztos hosszú a sütési idö.

Ha kihült a süteményünk, csokimázzal bevonni.

Ez az adag egy nagy kuglóf formára elég.  Mi ebböl az adagból egy kisebb kuglof formát sütöttünk egy kis sziv formát. A nagy kuglof formára 2,75 l nagyságut ir az eredeti recept.