2019. január 24., csütörtök

Mandarinos tejfölös sütemény










Gyorsan elkészül, jó vendégváro sütemény. A recept egy 18 cm-es tortaformára szól. Most én dupla adagot sütöttem egy nap tepsiben mert vendégeket vártam. 

Hozzávalók a tésztához : 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag
                                         sütöpor, 1 egész tojás, csipet só 

Ebböl elkészitjük a tésztát, keverögéppel pillanatok alatt készen van. 

A töltelék: 0,5 dl tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 4 pohár /á 200 ml /édes   
                tejföl,  1 cs. vanilia cukor vagy a vaniliarúd kikapart magja. 20 dkg                   cukor, fél citrom reszelt héja,  2 mokkáskanál citromlé  és 2 kisebb                     doboz mandarin konzerv levétöl lecsöpögtetve. 

Amikor a tészta elkészült, kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy az oldalán is
legyen tészta. 

Az édes tejfölt a cukorral kikeverjük, a tejet a vaniliás pudingporral simára keverjük és elvegyitjük a cukros tejföllel. Elég folyós massza lesz, de nem kell félni mert sütés közben megdermed. A masszát ráöntjük a tésztára és szépen elosztva rátesszük a mandarin darabokat. Kicsit belenyomkodjuk a tejfölös krémbe. Ennyi az egész, most már csak meg kell sütni. 180 fokos légkeveréses sütöben 1 óra a sütési idö. Persze ez a sütötöl is függ. Nem kell megijedni  
ha még remegös a krém, az nem jelenti azt, hogy nem sült meg, mire kihül a krém is megdermed. Mindenesetre addig kell sütni  amig a krém nem folyós hanem remegös ez kb. az 1 óra hossza.

2019. január 3., csütörtök

Halleves - Skandináv módra




"Gyerekek ez nagyon finom " Ennyit tudok róla mondani azoknak akik szeretik a halat. Na meg nagyon egyszerü elkésziteni.

Az interneten , Facebookon sokan elkészitették, többféle receptet olvastam, de a lényeg mindenhol ugyanaz,  az alábbi recept az én verzióm. 

Hozzávalók  4 személyre : 
                   30 dkg lazac - / azt irják másfajta hal is jó hozzá, de a lazac szép                             szinü, olyan gusztusos a kész levesben és az ize is finom /
                    4 darab közepes krumpli
                    2 szál sárgarépa
                    1 közepes méretü hagyma
                    5-6 szem borókabogyó 
                    6-7 darab garnéla rák /de nem feltétlen szükséges / 
                    1 kisebb cukkini - ez az én ötletem volt, de nem bántam meg 
                    2 dl tejszin
                    só, Bors
                    1,5 l zöldség alaplé, ha nincs akkor viz és zöldségleves kocka 
                    kapor izlés szerint - de aki a kaprot nem szereti tehet bele                                           petrezselymet / kaporral az igazi, passzol nagyon az                                         izekhez/
                    vaj 

A hagymát apró kockára vágjuk és  vajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát és az apró kockára vágott krumplit, kicsit együtt piritjuk.
Közben a lazacot apró kockára vágjuk. A picit megpiritott zöldségeket felöntjük a zöldségleves alaplével kb. 20 percig fözzük, ha kell izesitjük sóval, borssal . Közben a cukkinit apró kockára vágtam és egy kis serpenyöben sóval, borssal, kevés vajjal roppanósra sütötem. 
Amikor megfött a zöldséglevesünk, beletesszük a tejszint, halat, garnéla rákot és kb. 5 percig fözzük együtt. A levest levesszük a tüzröl, beletesszük a megsütött cukkinit, kaprot és 5 percig hagyjuk álni. Lehet piritóst kinálni hozzá. 
Nem szabad a halat túlfözni mert akkor kiszárad. A cukkini meg azért került bele a legvégén mert igy megmaradt a roppanóssága és igy volt az egész finom.