Koreai – orosz sárgarépa saláta –
Kedves kolleganömtöl kaptam a receptet, Ö Kasachstanból származik. Sok koreai él ott és igy mint ma már mindenhol keverednek a receptek étkezési szokások. . Azt hiszem nincs olyan háztartás az oroszoknál, hogy ne ismernék ezt a fajta salátát. Nálunk sok orosz üzlet van és mindenhol kis vödrökben árulják. De ugye a legjobb amit otthon készitünk.
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa – vékonyra lereszelve
Örölt koriander,
örölt római kömény,
só , bors,
citrom leve vagy 2 kanál fehér balzsamecet –/ nekem most diós ecetem
van itthon, igy abból tettem bele./
2 cm-es reszelt gyömbér,
kb. 1 dl olaj valamilyen semleges
izü olaj jó hozzá
Chilli pehely izles szerint. Az
eredeti recept szerint egy jó kávéskanállal
– de aki nem szereti erösen el is hagyhatja. Mi csipösen készitjük igy az eredeti recept szerint.
Friss koriander vagy petrezselyem
apróra vágva, és kevés piritott szezámmag diszitésnek.
Ha esetleg van otthon szézámmag
olajunk – 1-2 kanállal tehetünk bele , nem rontja el söt !
A répát lereszeljük. A füszereket
összekeverjük és elkeverjük a reszelt répával és a kevés ecettel vagy
citromlével. Izlés dolga ki mennyit tesz bele az ecetböl – nem fontos, hogy
feltétlen savanyú legyen, éppen csak leheletnyit.
Hagyjuk pihenni fél órát, utána
az olajat jó forróra felhevitjük, és azon forrón a répára öntjük és összekeverjük
sisteregjen az olaj amikor ráöntjük. Lehütjük és napokig ehetünk belöle - egy hétig eláll a hütöben