2020. december 7., hétfő

Zsemlegombóc



Foto a gombócok fözése elött készült. 

Több fajta zsemlegombóc receptet kipróbáltam, de ez a legfinomabb, izben és állagában is. Az alább irt hozzávalókból 8 db gombócot kapunk. Ha marad belöle másnapra, akkor is finom. Fel szoktam szeletelni és vajban kicsit átmelegiteni, megpiritani. 

Hozzávalók: 4 db másnapos zsemle apró kockára vágva
2 tojás
1,5 dl tej
1 nagyobb hagyma apró kockára vágva
fél marék petrezselyem apróra vágva
2 evökanál vaj
1 teáskanál só
bors, izlés szerint
kevés zsemlemorzsa ami akkor kell, ha az összeállitott tészta lágy. 

A kockára vágott apró zsemléket elkeverjük az 1 teáskanál sóval.
Az apróra vágott hagymát és petrezselymet a vajban picit megdinszteljük.
A tejet felmelegitjük, de nem kell felforralni.
A meleg tejet és a megdinsztelt hagymát, petrezselymet ráöntjük a zsemle kockákra , összekeverjük és 10 percig pihentetjük.
A két tojást felverjük, picit sózzuk es borsozzuk. Ráöntjük a zsemlés tejes
masszára es összekeverjük - a legjobb gumikesztyüvel ezt elvégezni.
Ha a tészta lágy, akkor teszünk bele egy kevés zsemlemorzsát . A tészta állaga olyan legyen, hogy jól formálható gombócokat kapjunk, ha esetleg kemény akkor egy nagyon kevés langyos tejjel lazitjuk. 

Vizes kézzel 8 darab teniszlabda nagyságu gombócot formálunk.
Lehet hagyni állni a gombócokat, en hagytam  fél órát még pihentetni, de lehet
rögtön a formázás után fözni. 

Gyöngyözö sós vizben kb. 20 mercig fözzük, nem forraljuk, szép lassan
fözzük.


Gombóc tálalva. 

2020. december 1., kedd

Sajtkrémes kiflik




Facebbok csoportból Viktoria Somhegyi receptje. 

Nagyon finom :) 

500g liszt

2 tk só
1tk cukor
25 g friss élesztő
kb fél csomag sütőpor
2dl tej
100 g vaj
3ek majonéz, nálam sűrű sajtkrém

Ezeket össze kell jól dolgozni, a tesztát duplára keleszteni. (8 kifli jön ki belőle) 8 részre elosztani és keleszteni picit. Utána kifliket készítek- mindenki amilyet szeretne, megkenem tojással es megszórom tetszés szerinti díszítéssel. Sütőben 200C-on kb 20 perc alatt sült meg.

Narancsos linzer karikák

 



Ez egy annyira egyszerü süteménynek néz ki, de a narancs finom ize a fahéjjal együtt ebben a finom omlós  tésztában fenséges. 

15 dkg liszt,4 dkg étkezési keményitö / ha nincs az sem baj, akkor annyival több liszt kell bele/ 15 dkg hámozott mandula darálva, 1 bio narancs, 18 dkg vaj, 12 dkg cukor + 4 evökanálnyi cukor,  1 teáskanál só 1 teáskanál fahéj.

A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a darált mandulát, a 12 dkg cukrot, sót a narancs  lereszelt héját es a fel narancs kicsavart levét. Összegyurjuk és ketté osztjuk a tésztát es 2 db  kb. 15 cm- es 7cm átmeröjü hengert formálunk a tésztából. A 4 kanál cukrot összekeverjük a fahéjjal.  Egy alufoliát megszórunk a cukros fehéj egyik felélvel és beletekerjük a hengert, igy járunk el a másik hengerrel is. Hütöbe tesszük egy órára. Utána a hengerekböl kb. fél centis karikákat vágunk. A köpezét kiszurjuk a hengereknek és elömelegitett sütöben 7-8 percig sütjük. Nem fontos kiszúrni a közepét a hengereknek, de nekem igy jobban tetszett. A kis apró kiszúrt köröket is megsütöttem külön.