Ez a kakaós csiga élesztö nélkül készül, azért is tetszett meg a recept, mert igy igazán gyorsan elkészül és mondhatom nagyon finom.
A receptet Gabriella blogján találtam. Egy kevés változtatással sütöttem meg,
mégpedig nálunk a túró nem olyan darabos száraz mint a magyar túró, hanem
krémes - inkább krémtúró. Ezért az eredeti receptben megadott tejet kihagytam
a tésztából - úgy gondoltam, ha kevés hozzá a folyadék, akkor adok hozzá tejet,
de nem kellett. A továbbiakban ugyanúgy csináltam ahogy a recept irja.
Unokáim pillanatok alatt eltüntették a finom puha kakaós csigákat :)
Ismétlésre vár, mert már reklamálták, hogy süssek még. Amit még ki fogok próbálni, hogy nem a száraz kakaóval - porcukorral töltöm meg. Hanem 5 dkg vajat a cukorral, kakaóval habosra keverem és azzal kenem meg a tésztát.
Akkor itt az eredeti recept én ennek pontosan a dupláját készitettem, de mint
mondtam másnapra nem maradt eltünt mind a tálból.
Hozzávalók
a tésztához:
(kb. 14 db közepes méretű csigához)
25 dkg túró
25 dkg sima liszt
fél dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor
A
töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
lkészítés:
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert
lisztet - összegyúrom.
3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5
mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenem.
4. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitálom a tésztára,
feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.
5. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11
percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni,
de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni,
mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha
> inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy
nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.
Tipp:
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.
Tipp:
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.