2016. március 26., szombat

Mákos kocka






A mákos sütemény mindig nagy kedvenc nálunk, ezt a receptet találtam Illeskrisznél. Nagyon finom, zaftos, jó mákos és föleg nem túl édes. 
Margarin helyett vajat használtam és a cukor mennyiségen kicsit változtattam. 
A tésztához és a töltelékhez is csak 15 - 15 dkg cukrot tettem. 





Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin,/ én vajat használok/ 18 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája
  • tejföl, amennyit felvesz, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 1-2 evőkanálnyi), csipet só.
  •  
  • A töltelékhez:: 
  •  
  • 20 dkg porcukor, 17 dkg darált mák, 17 dkg liszt, fél csomag sütőpor
  • 8 dkg puha Rama margarin, 1 egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipet só.
  •  
  • Valamint:
  • pikáns lekvár az alsó lap megkenéséhez, tojásfehérje a kenéshez.


A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk, majd elfelezzük. 

Az egyik tészta adagot egy vajazott-lisztezett kb. 25x35 cm-es tepsibe nyújtjuk. A lapot megkenjük egy kevés barack lekvárral. Ez után elkészítjük a tölteléket. A vajat, a tojást és a kétféle cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk felváltva a mákot, a lisztet, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, a tejet és a csipet sót. Habosra keverjük a mákos tölteléket. Ezt töltjük rá a tepsiben lévő lekváros tészta lapra. 

A másik tészta adagot is kinyújtjuk és a mákos töltelékre tesszük. A süteményt villával megszurkáljuk és a maradék tojásfehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig sütjük a sütemény. A sütés végeztével érdemes tűpróbát végezni, hogy valóban át sült-e... A tepsiben langyosra hűtjük, majd felkockázzuk. Tálra rendezzük a kockákat és porcukorral meghintve tálaljuk a mákos süteményt.

2016. március 24., csütörtök

Zöld csütörtök, együnk zöldet




Saláta posirozott tojással

A húsvétot megelőző Nagyhét egyik jeles napja a Zöldcsütörtök. Ezen a napon zöld böjti ételeket esznek, leginkább olyasmit, ami ilyenkor már terem.

Igaz ma már minden megterem az üvegházakban, igy a saláta is. Egy egyszerü vacsora készült nálunk ma és amilyen egyszerü olyan finom is. 

A saláta dresszing nálam most egy evökanál mézes mustár, fél citrom leve, dió olaj, só volt.
Ezeket jól felvertem és egy krémes saláta öntetet kaptam. Tettem még bele petrezselymet, ujhagymát, snidlinget. A salátát megmostam leszáritottam és csikokra vágtam. A tényérokon elrendeztem és meglocsoltam a finom sürü dresszinggel. Közben egy literes edényben vizet forraltam, tettem bele
két kanál ecetet, és amikor forrt, jól megkevertem a vizet és beleütöttem a tojást, Amig forog a viz meg is fö a tojás és igy egyben marad. Majd a megfött posirozott tojást a salátára fektettem. Felvágtam a tojást és igy tálaltam. Nagyon finom, amikor a krémes tojás ráfolyik a salátára, a piritossal meg lehet
kicsit mártogatni.

Navettes Illeskrisz receptje











Illeskrisz blogjából való ez a recept, szeretem a blogját mert
sok finomságot lehet nála találni és gyönyörü ételfotókat is.  

 Kórházban lévö  beteg menyemnek készitettem ezt az édes zsömlét. Nagyon örültem, hogy legalább valami keveset eszik és izlik Neki.



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl. langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej.



A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezet lapra borítjuk és elosztjuk 16 darabra. A tésztadarabokból először gombócot,majd ovális alakot hengergetünk úgy, hogy a két vége vékonyka legyen.

A kész kalácskák tetejét, éles késsel hosszában megvágjuk.

Letakarjuk őket és ismét kelni hagyjuk. Mikor szépen megkeltek és kinyíltak, lekenjük őket a tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral gyengén meghintve tálaljuk.