A mákos sütemény mindig nagy kedvenc nálunk, ezt a receptet találtam Illeskrisznél. Nagyon finom, zaftos, jó mákos és föleg nem túl édes.
Margarin helyett vajat használtam és a cukor mennyiségen kicsit változtattam.
A tésztához és a töltelékhez is csak 15 - 15 dkg cukrot tettem.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin,/ én vajat használok/ 18 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája
- tejföl, amennyit felvesz, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 1-2 evőkanálnyi), csipet só.
- A töltelékhez::
- 20 dkg porcukor, 17 dkg darált mák, 17 dkg liszt, fél csomag sütőpor
- 8 dkg puha Rama margarin, 1 egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipet só.
- Valamint:
- pikáns lekvár az alsó lap megkenéséhez, tojásfehérje a kenéshez.
A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk, majd elfelezzük.
Az egyik tészta adagot egy vajazott-lisztezett kb. 25x35 cm-es tepsibe
nyújtjuk. A lapot megkenjük egy kevés barack lekvárral. Ez után elkészítjük a
tölteléket. A vajat, a tojást és a kétféle cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk
felváltva a mákot, a lisztet, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, a
tejet és a csipet sót. Habosra keverjük a mákos tölteléket. Ezt töltjük rá a
tepsiben lévő lekváros tészta lapra.
A másik tészta adagot is kinyújtjuk
és a mákos töltelékre tesszük. A süteményt villával megszurkáljuk és a maradék
tojásfehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig
sütjük a sütemény. A sütés végeztével érdemes tűpróbát végezni, hogy valóban át
sült-e... A tepsiben langyosra hűtjük, majd felkockázzuk. Tálra rendezzük a
kockákat és porcukorral meghintve tálaljuk a mákos süteményt.