2018. október 31., szerda

Hokkaido curry kókusztejjel /Rezept Deutsch auch /




Hozzávalók 4 személyre : 
1 kg Hokkaido tök /de másfajta tök is jó hozzá
40 dkg brokkoli
1 doboz /425 ml/ csicseriborsó konzerv
4 evökanál Oliva olaj 
1 teáskanál Chili pehely
1 evökanál piros Curry paszta
petrezselyem lehet a diszitéshez 
1 evökanál szezámmag
só, Bors
1 doboz /400 ml/ kókusztej - nem cukrozott !! 
1 gránátalma magja 

Elkészités :  A sütöt belelegitjük 180 fokra. A hokkaido tököt felvágjuk, magját kiszedjük és kockákra daraboljuk. A brokkolit is rózsáira szedjük. Az olivaolajat, chilit ,sót, borsot összekeverjük és beleforgatjuk a tököt a brokkolit és a csicseriborsót, megszórjuk szezámmaggal. Egy tüzálló tálba tesszük, fél dl vizet öntünk alá is idönként kevergetve kb. 25-30 percig sütjük.

Közben a kókusztejet felmelegitjük,
simára keverjük a Curry pasztával, sóval, borssal izesitjük és ráöntjük a már kicsit megpárolódott- sült zöldségekre. További 10-15 percet 

sütjük együtt idönként óvatosan átkeverjük a zöldséges curryt. 
Sült pácolt csirkecombokat, vagy frissen sült füszeres csirkemellel vagy tetszés szerinti hússal tálaljuk. 

Hozzá sült csirkecombokat ir a recept, én karaj szeletet sütöttem meg füszeresen.

Tálalásnál megszórjuk a gránátalma magjával. Igazából nem érdemes semmit kihagyni a Currys receptböl mert igy harmonizálnak az izek. A Curry picit csipös, hozzá a friss gránátalma nagyon passzol, selymes finom szószos az egész étel. Hús nélkül is nekem egy föétel. Lehet rizst vagy kuszkuszt mellé csinálni vagy csak egyszerüen friss bagettel  enni. 




Zutaten für 4 Personen: 
1 kg Hokkaidokürbis
400 g Brokkoli
1 Dose /425 ml/ Kichererbsen 
4 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, 1 EL Rote Currypaste
1 EL Sesam
4 Hähnchenfilet mit Haut /ich habe mit Minutensteak gemacht /
1Dose 400 ml Kokosmilch ungesüßte
1 El Sesam 
1 Granatapfel
1 EL Rote Currypaste 
Chiliflocken je nach Geschmack

Backofen vorheizen. Kürbis 
 waschen in große Spalten schneiden, kerne entfernen, dann würfeln, Brokkoli waschen klein schneiden, Kichererbsen abtropfen lassen. 
Die vorbereitete Zutaten in einer Schüssel mit Öl, Salz, Pfeffer, Chiliflocken Sesam mischen.  Auf der Fettpfanne des Backofens verteilen und im Heißen Ofen auf mittlerer Schiene 25-30 Minuten backen.


Kokosmilch und 1 EL rote Currypaste in einem Topf erhitzen, mit Salz, Pfeffer würzen und über das Gemüse gießen und weitere 10-15 Minuten garen. 
Granatapfel halbieren, Kerne herauslösen und über das Curry und Fleisch garnieren. 
Ohne Fleisch ist auch eine leckere Vegetarische Gericht. 

2018. október 25., csütörtök

Avokádó, mango, mozarella - elöétel


Vorspeise, Avocado, Mango, Mozarella und ein hauch Chilli 






Hozzávalók 4 személyre :
2 db érett Avocado, 1 Limette, 20 dkg bivaly mozarella, 2 db érett mango, 1 szál  újhagyma,
1,5 dl narancslé /friss/, fél Chilli vagy chilli pehely  3-4 evökanál Oliva olaj, 1 evökanál méz, kevés lereszelt gyömbér - izlés szerint - só, frissen örölt Bors, fél marék megpiritott fenyömag ./ Piritott dióval is jó fenyömag helyett.

A dresszinget úgy készitjük, hogy a narancs levét kicsavarjuk, 1,5 dl legyen, kicsit beforraljuk.
Egy kis tálba tesszük és belekeverjük a mézet, sózzuk, borsózzuk, chillivel megszórjuk, a gyömbért is hozzákeverjük, a megmaradt Limette levét is és az Oliva olajat. Jól összekeverjük a dresszinget. 


Az avocadót meghámozzuk és kockára vágjuk, azonnal a Limette levével meglocsoljuk és sózzuk, borsózzuk. A mozarellát 1 cm-es kockára vágjuk. Az ujhagymát apró karikára vágjuk mangót is felkockázzuk, összekeverjük az ujhagymával ,sózzuk, borsózzuk és megszórjuk kevés chillivel. egy-két kanál dresszinggel elkeverjük és félretesszük tálalásig.


Egy fém tálaló karikát a tányérba teszünk és teszünk bele az avokádóból, rá a mozarellából, majd a mangóból és lenyomkodjuk. A karikát óvatosan kihuzzuk úgy, hogy megmaradjon a formája a toronynak. Meglocsoljuk a dresszinggel és még a torony mellé is kanalazunk a dresszingböl. chillivel megszórjuk, rászórunk a fenyömagból és metélö hagymával diszitjük.

Fenséges elöétel !


Hier das Rezept dazu:

Zutaten: (für 4 Personen)

·         1-2 reife Avocados (je nach Größe)

·         1 Limette

·         200 g Büffelmozzarella

·         1 reife Mango

·         1-2 Frühlingszwiebeln, in feine Scheiben geschnitten

·         150 ml Orangensaft (frisch gepresst)

·         ½ rote Chilischote

·         3-4 EL Olivenöl

·         1 EL Honig

·         1 EL Limettensaft

·         etwas frischen Ingwer, gerieben (nach Belieben)

·         Salz, Pfeffer aus der Mühle

·         Pinienkerne

·         frischer Schnittlauch oder Kresse

Zubereitung:

Die Avocado halbieren und das Fruchtfleisch in 1 cm große Würfel schneiden. Sofort mit dem Saft der Limette vermischen, salzen und pfeffern.

Den Büffelmozzarella auch in 1 cm große Würfel schneiden. Die Mango schälen, ebenfalls in Würfel schneiden und mit den Frühlingszwiebeln mischen.

ür die Vinaigrette: Den Orangensaft etwas einkochen lassen. In eine Schüssel geben und mit Salz, Pfeffer, Chili, Olivenöl, Honig, Ingwer und Limettensaft verrühren.

Zum Anrichten einen Metallring auf einen Teller setzen und jeweils eine Lage Avocado einfüllen. Darauf die Mozzarella und dann die Mangowürfel geben.Leicht andrücken. Mit der Orangenvinaigrette beträufeln.

Ring abziehen und mit gerösteten Pinienkernen und Schnittlauchröllchen oder Kresse bestreuen.


2018. október 24., szerda

Csokis- tojáslikörös kevert kuglóf





Tudom a kép nem túl jó, de nem volt fény. 




Most egy ujabb variáció kuglófra, de azt hiszem van már a blogomon valami hasonló recept.
De kuglófból soha nem elég :) Ez olyan nosztalgia sütemény egy jó kávéval, teával vagy kakaóval. Aztán az illata, ahogy sül belengi a lakást - otthon melege érzés -szeretem. 



 5 tojás , csipet só


20 dkg cukor , 1 cs. Vanilia cukor 2,5 dl tojáslikör , 2,5 dl olaj, 1 cs. Sütöpor 30 dkg liszt, 1 marék csokicsepp , 1 evökanál Nutella, 2 evökanál kakaópor –  

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vanilia cukorral. Belekeverjük a tojáslikört és az olajat, egy sima masszát keverünk belöle. A lisztet a sütöporral összekeverjük hozzá öntjük a csoki cseppeket  és apránként a masszához adjuk, simára keverjük.

A tojásfehérjét felvejrük habbnak és ovatosan belekeverjük a tésztába.

Kuglóf sütöt kikenjük vajjal, morzsával vagy darált dióval megszórjuk. A fele tésztát belekanalazzuk a formába. A másik fele tésztába belekeverjük a kakaóport és egy  kanál Nutellát. Ezt ráöntjük a világos tésztára és villával körkörös mozdulatokkal kicsit megkeverjük – ettöl lesz márványos.

165-170 fokon sütöttem 1 órát – tüpróba, -ha nem ragad már és szépen feljött a tészta akkor kész.

2018. október 7., vasárnap

Szilvás pite






Ezt a receptet a Habliliom  blogján találtam. Bemásoltam  a receptet. A képek a saját képeim a ma délután elkészült süteményröl. A recept nagyon jó és nem komplikált az elkészitése. Köszönet Habliliom :) 
Hozzávalók (24 cm átmérőjű kerámia piteformához):

A tésztához:

17,5 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz

késhegynyi sütőpor (3 g)

1 db kisméretű tanyasi tojás

1 púpozott teáskanál tejföl

10 dkg jéghideg vaj

6 dkg porcukor

1 jókora csipet só

A frangipane krémhez:

10 dkg enyhén pirított mandula

5 dkg finomszemű nádcukor

2,5 dkg nyers marcipánmassza

5 dkg szobahőmérsékletű vaj

1 db kisméretű tanyasi tojás

1 csipet só

A tetejére:

50 dkg érett, de nem túl puha szilva 

A tálaláshoz:

vaníliával kevert porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sütőporral együtt tálba szitáltam, hozzámértem a porcukrot, beleszórtam a sót, majd nagylyukú reszelőn hozzáreszeltem a jéghideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, hogy a keverék zsemlemorzsa állagú legyen. A tojást a tejföllel egy kistálban kikevertem, a lisztes-vajas keverékhez adtam, és épp csak annyira dolgoztam össze, hogy tésztává álljon. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára beküldtem a frizsiderbe.

Közben elkészítettem a frangipane krémet. A mandulát 180°C-ra előmelegített sütőben egy sütőpapírral borított tepsin nagyjából 10 perc alatt megpirítottam. Hűlni hagytam. Majd késes aprítóba szórtam, pulzálva előbb porrá őröltem a cukorral és csipet sóval, majd hozzáadtam a felkockázott marcipánmasszát, ezzel is egyenletesre kevertem, aztán belekanalaztam a szobahőmérsékletű vajat, valamint hozzáütöttem a tojást, és az egészet sűrű, homogén krémmé kevertem nagyjából 4-5 perc alatt. A krémet tálba szedtem.

A szilvákat megmostam, kimagoztam, felnegyedeltem.

A sütőt 180°C-ra előmelegítettem. A piteformát kör alakú sütőpapírral béleltem.

Az alaposan lehűtött tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jókora körlappá nyújtottam, nagyjából 3 mm vékonyra. A tésztát a formába helyeztem. Az alját villával alaposan megszurkáltam, majd egyenletesen elsimítottam rajta a frangipane krémet, és a tetejére rakosgattam a negyedelt szilvákat.

A túlnyúló tésztarészeket visszahajtogattam.


Az előmelegített sütőben 30 percig 180°C-on, majd további 15 percig 170°C-on sütöttem, míg sötét aranyszínűre sült. A sütési idő sütőnként eltérő lehet – akkor van kész, ha a tészta egyenletesen megpirult, a szilva megpuhult. Mikor kikerül a sütőből, a gyümölcs nedvességtartalmától függően némi folyadék boríthatja a pite felszínét, de ettől nem kell megijedni, ahogy hűl, úgy veszi fel a frangipane krém a gyümölcsből kisült levet.

 Miután kivesszük a sütöböl rögtön forrón megszórjuk vaniliás porcukorral. Ami jól ráolvad , karamellizálódik a cukor és szép fényes lesz a süteményünk na nem utolsó sorban zaftos.