Füstölt lazacos táska
Mindig kicsit többet vásárolunk mindenböl, föleg az ünnepekre
készülve, váratlan vendég érkezésére számitva, vagy csak ugy jó régi
magyar szokás szerint, legyen mindenböl elegendö itthon, ha "bárki"
közbejön... Nekem igy maradt meg a füstölt lazac meg a vajas hajtogatott
tészta meg egyebek. Mi legyen? Persze körülnézek az interneten
kicsit, ötletet szerezni, aztán sokszor változtatva a saját fantázia,
izlés szerint kreálok valamit. Finom lett mondhatom, még a váratlan
vendég - mert ugye mégis jött:) evett belöle.
igy
csináltam: egy leveles tészta, 8x8 cm-es kockákra vágva, krémsajt, kék
sajt, kicsi tejföl, /ez mind volt itthon/ ezek keverékéböl krémet
készitettem, egy teás kanál tejszines torma is került bele . Rákentem a
leveles tésztára,erre vajban párolt, kevés fokhagymával izesitett
spenótot tettem, ráfektettem a füstölt lazacot és feltekertem. Tojással
megkenve kb. 25 percig sütöttem. Jégsaláta volt hozzá.
2012. december 30., vasárnap
2012. december 20., csütörtök
Diós kekszek
Diós kekszek, valahol ott lapul a maradék a dobozban.
Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.
Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egy
marcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.
Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.
Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egy
marcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.
2012. december 16., vasárnap
Advent
Adventi aprósütemény
Diós habcsók, vanilia kiflik, kókuszos csók, mogyorós csók,vajas kekszecskék, néha csokival dióval diszitve, lekváros linzer.
Püspök kenyér
Püspök kenyér, ahogy a nagyikám, anyukám és keresztanyám sütötte. Elmaradhatatlan, ha
még csak gondolatban eldöntöm, hogy az idén nem sütöm meg, még ki sem mondom a fiam
biztosan megkérdezi igaz püspökkenyér lesz? Meg kell süssem mindig.
Nagyon egyszerü recept.
Hozzávalók 45 dkg lisz. csipet só, fél csomag sütöpor, 3 tojás, 20 dkg cukor 4 dl tejföl. A tojást a cukorral a habosra keverjük,hozzáadjuk a tejfölt azzal is elkeverjük.
Kell még hozzá "minden ami finom" irja a családi recept. Vagyis füge késsel összeapritva,datolya feldarabolva narancs héja, citrom héja apróra vágva / igazi citrom, narancs/ kevés mazsola, fél tábla keserü csokoládé,fél marék dió apritva. Mindezeket összeapritva a liszttel elkeverjük, majd a tojásos teljfölös masszával összekeverjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tüpróba!
Néha megkenem a tetejét finom barack lekvárral és csokoládé glazurt teszek rá.
még csak gondolatban eldöntöm, hogy az idén nem sütöm meg, még ki sem mondom a fiam
biztosan megkérdezi igaz püspökkenyér lesz? Meg kell süssem mindig.
Nagyon egyszerü recept.
Hozzávalók 45 dkg lisz. csipet só, fél csomag sütöpor, 3 tojás, 20 dkg cukor 4 dl tejföl. A tojást a cukorral a habosra keverjük,hozzáadjuk a tejfölt azzal is elkeverjük.
Kell még hozzá "minden ami finom" irja a családi recept. Vagyis füge késsel összeapritva,datolya feldarabolva narancs héja, citrom héja apróra vágva / igazi citrom, narancs/ kevés mazsola, fél tábla keserü csokoládé,fél marék dió apritva. Mindezeket összeapritva a liszttel elkeverjük, majd a tojásos teljfölös masszával összekeverjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tüpróba!
Néha megkenem a tetejét finom barack lekvárral és csokoládé glazurt teszek rá.
2012. december 5., szerda
Réteges halsaláta
Ezt a receptet egy kedves Kazahsztáni ismerösömtöl kaptam valamikor. Aztán el is felejtettem. Közben Seafalkonnál láttam a Hal subában receptet, akkor jutott megint eszembe, nekem is van valami hasonló receptem, ime majdnem ugyanaz:)
Hozzávalók. Matjes file ca 200 gr, /Matjes file nálunk kapható mindenhol/Aldi, Liedl stb./ ez egy sós hering olajban/ 3 szem héjában fött krumpli, 3 db. sárgarépa roppanósra fözve, 2 fej lila hagyma kockára vágva és kicsit megsózva/,3-4 keményre fött tojás, majonéz /a könnyebb változtat készitettem: 2 dl tejföl, 2 dl natur joghurt, pici só, mustár, kevés cukor pár csepp ecet ezeket összekevertem. /de lehet csak majonézzel késziteni/
Az én receptem szerint a sorok a következök: elöször a halat apró kockára vágva a tál aljára, rá jön a hagyma, rá a reszelt krumpli, sárgarépa, tojás apróra vágva, a cékla csikokra vágva /ez esetben kész cékla salátát lecsöpögtettem és csikokra vágtam/ rá a tojás sárgája.Ismét hal és igy tovább amig a hozzávalókból tart. A rétegek közé mindig pár kanál a majonézböl. A tetejére tojáskarikákat tettem. Behüteni egy napra, hogy az izek összeérjenek.
Ezt a receptet lehet tonhal konzervböl is csinálni ugy is finom.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)