2020. december 7., hétfő
Zsemlegombóc
2020. december 1., kedd
Sajtkrémes kiflik
Facebbok csoportból Viktoria Somhegyi receptje.
Nagyon finom :)
500g liszt
1tk cukor
25 g friss élesztő
kb fél csomag sütőpor
2dl tej
100 g vaj
3ek majonéz, nálam sűrű sajtkrém
Narancsos linzer karikák
Ez egy annyira egyszerü süteménynek néz ki, de a narancs finom ize a fahéjjal együtt ebben a finom omlós tésztában fenséges.
15 dkg liszt,4 dkg étkezési keményitö / ha nincs az sem baj, akkor annyival több liszt kell bele/ 15 dkg hámozott
mandula darálva, 1 bio narancs, 18 dkg vaj, 12 dkg cukor + 4 evökanálnyi cukor, 1 teáskanál
só 1 teáskanál fahéj.
A lisztet és a vajat elmorzsoljuk,
hozzáadjuk a darált mandulát, a 12 dkg cukrot, sót a narancs lereszelt héját es a fel
narancs kicsavart levét. Összegyurjuk és ketté osztjuk a tésztát es 2 db kb. 15 cm- es 7cm átmeröjü hengert formálunk a
tésztából. A 4 kanál cukrot összekeverjük a fahéjjal. Egy alufoliát megszórunk a cukros fehéj egyik
felélvel és beletekerjük a hengert, igy járunk el a másik hengerrel is. Hütöbe
tesszük egy órára. Utána a hengerekböl kb. fél centis karikákat vágunk. A
köpezét kiszurjuk a hengereknek és elömelegitett sütöben 7-8 percig sütjük. Nem
fontos kiszúrni a közepét a hengereknek, de nekem igy jobban tetszett. A kis
apró kiszúrt köröket is megsütöttem külön.
2020. november 23., hétfő
Nugat stangli
Nagyon finom !!!
Hozzávalók: 22 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vanilia cukor, 3 tojás sárgája, fél teaskanál fahéj,
20 dkg liszt, 2 evökanál kakaópor, 1 teáskanál sütöpor, 12 dkg darált dió vagy
mogyoró, 10 dkg nugat , 10 dkg keserü csokoládé, vagy tejcsokoládé bevonó izlés szerint lehet választani , nalam keserü csoki és persze a tésztába mindig csipet só.
Elkészités: A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk apránként a tojás sárgáját es azzal is jól kikeverjük. A lisztet, kakaót, sütöport,u fahéjat, darált diót vagy mogyorót összekeverjük és apránként a vajas masszához keverjük.
A kesz masszát egy nyomózsákba tesszük és sütöpapirra kb 6-7 cm es csikokat nyomunk.
Na itt egy kicsit szenvedtem. De ! ha ez nem sikerül a nyomózsákból akkor kiskanállal apró halmokat teszünk a tepsibe és kis tallérokat sütünk belöle. Ugyanolyan finom ugy is.
Kb. 7-8 percig sütjük 180 fokon.
Hagyjuk teljesen kihülni a stanglikat mert különben eltörnek.
A 10 dkg nugatot felmelegitjük. Kettö- kettö stanglit összeragasztunk a nugattal.
A bevono csokit felmelegitjük és a stanglik egyik végét belemártjuk a csokiba. Ecsettel soktam a stanglik végeit becsokizni.
2020. július 10., péntek
Csirkemell picatta
Fantasztikus finom, akik szeretik az enyhén citromos, fehérboros szószos ételeket. Kedves Facebook ismerösöm Matyi Eva receptje. Tegnap megláttam ezt a receptet és ma el is készitettem. Nagyon szerettük, fel van véve a repertoárba.
http://matyievakonyhaja.blogspot.com/2016/06/csirkemell-piccata.html
1 egesz csirkemell, csont nelkul.
1 salotta hagyma, kozepes meretu, ha nincs akkor voroshagyma.
2 ek capribogyo (vagy izles szerint) ezen változtattam és capribogyó helyett zöld olivabogyóval csinaltam /
2-3 cikk fokhagyma
2 ek vaj
2 ek olivaolaj
4 ek parmezan
2 ek liszt
1/2 kk etkezesi kemenyito (cornflour)
1/2 citrom leve (vagy izles szerint)
1/4 pohar tejszin (vagy tej)
1/2 pohar zoldsegalaple vagy husleves
1/4 pohar feherbor vagy rose.
1 szal zeller amit majd kiveszunk belole a vegen
kis marek zoldpetrezselyem
so es frissen orolt bors
Citromkarikak a disziteshez
A csikemellet kette vagjuk hosszaban, majd minden fel mellett ujbol kette. Igy lesz 4 szep szelet csirkemellunk.
A 2 ek lisztet elkeverjuk 2 ek frissen reszelt parmezannal. A szeleteket szep sorban megforgatjuk a parmezanos lisztben. Enyhen megrazzuk, hogy a felesleges liszt hulljon le rola. Egy serpenyoben felforrositunk 1 ek vajat es 1 ek olivaolajat. A csirkemelleket mindket oldalan szep pirosra sutjuk, majd felre tesszuk es melegen tartjuk. A fennmaradt zsiradekhoz meg hozzaadunk 1 ek olivaolajat es a megmaradt 1 ek vajat. A hagymat nagyon-nagyon finomra vagjuk , a fokhagymat felszeleteljuk es elobb a hagymat tesszuk a zsiradekba dinsztelodni, majd mikor majdnem puha hozzaadjuk a fokhagymat is. Aztan beleontjuk a feherbort amivel fozzuk 2-3 percet , addigra az alkohol is elparolog belole. A serpenyo aljara ragadt sajtos lisztes maradekot, finoman felkaparjuk, az nem kidobnivalo, nagyon finom izt ad az etelnek. Beledobjuk a zellerszalat is. Par perc utan mehet bele a husle, amivel tovabb fozzuk kicis langon, ujbol 2-3 perc. Aztan hozzaadjuk a citromlevet,a 2 ek kapribogyot ,sozzuk, frissen orolt borssal megszorjuk. Osszefozzuk es mehet bele a tejszin vagy tej. 1/2 kk etkezesi kemenyitot elkeverunk 1 ek hideg vizzel es beleontjuk a szoszba. Felfozzuk. Beletesszuk a megmaradt 2 ek reszelt parmezant, osszekeverjuk. A szoszunk ekkorra mar kello surusegu lesz. Aki surubbre szeretne meg tehet bele keves etkezesi kemenyitot, vagy ha tul suru lett akkor meg egy kis tejszint vagy zoldseglevet. Tegyuk bele az elore megsutott parmezanos hust a szoszba , fozzuk ossze es szorjuk meg egy fel marek finomra vagott zoldpetrezselyemmel. Citromkarikakkal diszitjuk.
2020. június 26., péntek
Sabich saláta
Par darab apró ropogos uborka, amit kis kockákra vágunk, hozzá ugyanannyi paradicsom, szintén apró kockakra vágva. Ezeket picit megsózzuk , borsozzuk, tehetünk bele ujhagyma karitákat is. Egy fél citrom levét adunk hozzá és 2 evökanál jófajta Oliva olajat.
5 apró szemü ujkrumplit 10 percig föztem, utána serpenyöben pirosra sütöttem.
Közben elkészitettem a tahini szószt. 1 dl tahini szószba tettem ugyanannyi vizet, sot, borsot, romai köményt egy fél citrom levét és merülö mixerrel összekevertem. Egy krémes szószt kaptam Az izeket még utána külön be lehet állitani. Ne legyen savanyu, de lehessen érezni a citromot is.
Összeállitás: Izraeli saláta, erre raktam a krumplikat, ezt meglocsoltam a tanini szósszal, rátettem a sült padlizsánokat és megint tanini szósszal locsoltam meg. Közben akinek van Zatar füszerkeveréket is tettem a rétegek közé. Tetejét megszórtam petrezselyemmel.
2020. június 12., péntek
Málnás tekercs
Èdes üdvözlet a gyümölcsös kertböl. A málna az egyik legfinomabb, legzamatosabb gyümölcs.
Egy habos, pillekönnyü málnás, gyümölcsös tekercs készült belöle.
Hozzávalók: 4 tojás
csipet só
1 csomag Vaniliás cukor
12,5 dkg cukor + 2 evökanál cukor
12,5 dkg liszt
3 lap zselatin - én por zselatint használtam ami 5 dl folyadékhoz kell
25 dkg málna
5 dl tejszin
málna vagy eper lekvár amivel a piskótát megkenjük
A tojással a 12,5 cukorral csipes sóval es a liszttel egy piskóta tésztát keverünk ki. 35*40 cm-es tepsiben megsütjük. Amikor kész a szokásos módon cukrozott konyharuhára tesszük és feltekerjük.
A zselatint a leirás szerint beáztatjuk. Közben a málnát pürésitjük és szitán átpaszirozzuk - ha nem szeretjük benne a magokat - én átpasziroztam.
A zselatinnal leirás szerint elkeverjük a málnás masszát.
A tejszint felét felverjük kemény habnak és a málnás, zselatinos masszához adjuk. A legjobb ha ezt készitjük el legelöször. Hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen.
Ha kihült a piskóta, akkor megkenjük a málna vagy eper lekvárral, aztán a
lehütött málnás tejszinhabbal és feltekerjük.
Felverjük a maradék 2,5 dl tejszint és bevonjuk vele a piskóta tekercset.
Friss málnával diszitjük és a hütöbe tesszük 2 órára.
Csinos és finom vendégváró sütemény.
2020. május 19., kedd
Mentolos csokis torta /after eight torta /
Drága kis unokám aki ma 8 éves kedvenc édessége a mentolos csoki. Sütöttünk neki egy mentolos csoki tortát . A képen látható tort a fele hozzávalókból készült mint ami a receptben van.
Mentolos csokis torta
Egy 26 cm-es tortához a hozzávalók: 6 tojás, 6 evökanál viz, 30 dkg cukor, 1 vaniliás cukor 30 dkg liszt, 2 evökanál kakaópor, fél csomag sütöpor. Csipet so mint minden süteménybe .
2 csomag Mentolos csokoláde lapok
4 dl tejszin, 3 csomag habfixálo 2 csomag vaniliás cukor.
A piskótához a tojássárgát a cukorral, vanilia cukorral és a vizzel hahosra keverjük,
A lisztbe belekeverjük a kakaót a sütöport és apránként a tojásos masszához adjuk.
A tojásfehérjét felverjük pici sóval és apranként adagolva belekeverjük a lisztes masszához.
Kikent tortaformában kb. 175 fokon 50 percig sütjük. Ez sütötöl függ, tüproba !
A mentolos csoki lapocskákat annyi fele vágjuk ahány tortaszeletet szeretnénk, és külön eltesszük a diszitéshez.
3 dl tejszint összefözzük a megmaradt mentolos csokilapokkal, ugy, hogy egynemü legyen. Nem forraljuk !. Lehütjük. Ezt érdemes elözö este összefözni es a hütöben jól kihüteni.
Amikor a tortánk megsült, kihütjük és két lapra vágjuk.
A lehütött csokis tejszint a habfixáloval kemény habbá verjük. Ezzel a krémmel megkenjük a lapokat.
A megmaradt 1 dl tejszint szintén felverjük és ezzel diszitjük a tortát, majd szépen elrendezzük rajta a félbevágott mentás csoki lapokat.
Für eine Backform von 26 cm Durchmesser
2020. május 13., szerda
Epres, habos palacsinta
2020. május 2., szombat
Lazac- sparga és mafaldine
Hozzávalók 4 személyre : 1 kg zöld spárga, 3 Ek olivaolaj, 1 bio citrom lereszelt héja, só, Bors, édesnemes kaprika, 40 dkg lazacfile 30 dkg mafaldine vagyis fodros szélesmetélt tészta. 1,5 dl száraz fehérbor, 1 Ek méz, 15 dkg Mascarpone es görög Joghurt keveréke, 1 csomag bazsalikom.
A sparga végeit levágjuk , kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, 2 evökanál olajat öszekeverünk sóval,borssal és a lereszelt citrom héjaval, beleforgatjuk a spárgákat. A sütöt elömelegitjük kb. 180 fokra. A halat 1 evökanál olaj, fél teáskanál só és fél teáskanál Paprika keverékével minden oldalrol egy ecsettel megkenjük. A spárgát és a halat egy tepsibe tesszük és kb. 15-20 percig sütjük.
Közben a tésztát kifözzük. A Mascarpone, Joghurt sózzuk, borsozzuk, es a bazsalikomot finomra vágva elkeverjük benne.
Tálalás: elöször a tésztát tesszük tányérra, rá jön a spárga és a hal, majd kanállal tesszük rá a bazsalikomos krémet.
Fenséges finomság. Gyorsan elkészül, leirva tünik komplikáltnak.
Meggyes pite
Ezt a finomságos receptet valamikor Illeskrisz az nlc-n tette sokak kedvencévé.
Meggyes pite- pudinggal
A tésztához:
fél kg liszt
fél csomag sütőpor
1 tojás
1 tojássárgája
20 dkg vaj
2 ek zsir
csipetnyi só
2 ek tejszin
A töltelékhez:
70 dkg magozott meggy vagy 2 üveg meggybefőtt
7 dl meggylé (a magozott meggy leve vizzel kiegészitve)
2 csomag vaniliás pudingpor
4-5 ek cukor
1 csomag vaniliás cukor
csipetnyi fahéj
Tetejére:
1 tojásfehérje
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, majd a fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára dermedni. Addig elkészitjük a tölteléket: a magozott meggyet leszűrjük, levét felfogjuk, majd vizzel 7 dl-re kiegészitjük. Ebben a meggyes folyadékban főzzük meg a pudingot a kétféle cukorral és a fahéjjal. Kicsit kihűtjük a pudingot, majd belekeverjük a magozott meggyet. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, majd az egyik lapot egy sütőpapirral bélelt tepsibe (nálam 24x34 cm-es volt a tepsi), rakjuk, ráhalmozzuk a meggyes tölteléket, majd befedjük a pitét a másik lappal. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz eltávozhasson belőle, majd a tojásfehérjével átkenjük a tetejét. Előmelegitett sütőben 180 fokon, kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a süteményt.
Fontos! Ennél a piténél meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, mert csak akkor lehet szépen szeletelni.
2020. március 17., kedd
Krumplisaláta német recept
A héten készitettem ezt a krumplisalátát - egy német oldalról vett recept, mondhatom nagyon finom.
Mi az elsö nap frissen virslivel ettük - másnap csirkemellet rántottam hozzá. A recept 10 személyre szól,de persze mindenki annyit készit belöle ami a család nagyságának megfelel.
Majonézes krumplisaláta -német recept
10 személyre
Hozzavalok: 1,5 kg krupli
40 dkg majonéz, 7 db savanyú uborka
30 dkg hagyma
Petrezselyem és kapor
5 tojás
5 dl zöldségleves alaplé
3 evökanál ecet /nem erös ecet/ én diós ecetet használok
3 evökanál mustár
¼ teáskanál törött bors
¼ teáskanál cukor
Közben a tojásokat megfözni, kihüteni és apróra vágni.
A hagymát kockára vágni, egy edénybe tenni és a borssal, cukorral, ecettel, mustárral, sóval valamint a 5 dl zöldségleves alappal felforralni. Picit kihüteni és a felkarikázott krumplira önteni. 10 percet állni hagyni. A krumplihoz tenni a tojást, összevágott uborkát, petrezselymet, kaprot. Ovatosan a majonézt is hozzákeverni. Àllni hagyni, hogy összeérjenek az izek. Lehütve vagy szobahömérsékleten is lehet fogyasztani.
2020. február 1., szombat
Kelbimbo, zeller saláta
Kelbimbo, angol Zeller és más finomságok, nagyszerü saláta ami föétel is lehet, vagy éppen egy szelet frissen sült hús mellé.
Hozzávalók 2 személyre: 8-10 kelbimbo sós vizben megfözve,
1 kisebb szivsaláta vagy madársaláta, 2 darab közepes héjában fött krumpli,
3 db szárzeller, ujhagyma, vagy lilahagyma, pár szem rózsabors.
Egy jó marék zsemlemorzsa amit vajban megpiritunk és egy csipet sóval izesitjük.
Dresszing: 2 evökanál fehér balzsamecet, 1 evökanál áfonya lekvár ! igen nem tévedés ! 2 evökanál olivaolaj, 2 mokkáskanál só. Ezeket egy üvegben jól összerázzuk, egy krémes öntetet kapunk. Izlés szerint lehet még bele tennni egy-két kanál vizet, borsot. Nekem dió ecetem van azzal csináltam.
A salátát megmossuk, apró csikokra vágjuk, leszáritjuk.
A kelbimbot megfözzuk és vajon piritott morzsába forgatjuk.
A krumplit vékony karikára vágjuk. A hagymát felszeleteljük.
Tálalás. Elöször a zöldsalátát tesszük tényérra, meglocsoljuk az öntettel,
rá jön a karikára vágott krumpli, sózzuk, borsozzuk, a vékonyra vágot hagymaszeleteket rászórjuk és a felvágott szárzellert is. Megint megöntözzük az öntettel. A végén a langyos vajas morzsás kelbimbo jön a tetejére. Ismét meglocsoljuk kevés öntettel, rózsaborssal megszórjuk és tálaljuk.
2020. január 7., kedd
Mozart mousse - ami tervben van elkésziteni -
Ezt a receptet csak lementettem az internetröl, mert annyira szépséges a képen, hogy tervbe van az elkészitése, és persze kedves Gallov Andre barátnömnek ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy ez az Ö izlése :)
Az eredeti recept itt található :https://www.binekocht.at/2020/01/02/mozartmousse-mit-nougat-schokolade-pistazien/?fbclid=IwAR2porhEJypbkO194lHqarasNoSWFJitjBosUAEolTjNUymF_eh5cr_dvHQ
Mozartmousse nugat, csokolade és pisztacia
Munka kb. 1 óra
A tejcsokoládé mousse elkészitése: A konyak mennyisége minden esetben kb. 1 evökanál
4 tojás sárgája, 1 cs. Vanilia cukor, csipet só 18 dkg tejcsoki de aki szereti keresü csokival is lehet késziteni. 1 EK konyak. 2,5 dl tejszin.
A pisztácia mousse elkészitése:
4 tojás sárgája, l cs. Vanilia cukor, csipet só, 18 dkg fehér csoki, konyak 2 dl tejszin, 2 EK pisztácia darabok, vagy több is mehet bele. Egy csipetnyi ! zöld élelmiszer festék, csak minimális kell bele.
Kb. 2 cm -es darab marcipán massza – itt egy henger alaku marcipánról ir.
Nugat mousse elkészitése:
4 tojás sárgája, 1 vaniliás cukor, csipet só, 18 dkg nugat, konyak, 2 dl tejszin 2 evökanál pisztácia
Diszitéshez félbevágott mozart golyók, felvert tejszinhab a tetejére.
Elkészités; csoki mousse
A tojássárgáját a vanilia cukorral, sóval fehéredésig felverjük, A csokit felolvasztjuk /a szerzö a tejcsokit részesiti elönyben/ Amikor kihült de még folyós hozzákeverjük a tojásos masszához a konyakot is. A tejszint felverni és ovatosan a csokis masszához keverni.
A pisztáciás mousse:
Tojást, vanilia cukrot, sót krémesre keverni, A fehércsokit felolvasztani, a vegén a marcipán masszát is hozzáadni, hogy egynemü legyen a kettö. Csoki és marcipán krémet a tojásos krémhez keverni, konyakot beletenni es a felvert tejszinnel óvatosan elkeverni. De a tejszint csak akkor keverni hozzá, ha a massza kihült ! Ezt minden alkalommal irja. A végén a csipetnyi zöld ételfestéket belekeverni és a végén a pisztáciát.
A nugat mousse:
Tojás, vaniliacukor, so, habosra keverni /mIndig ugyanaz a müvelet a moussenél/Nugatot felolvasztani göz fölött, kihülten a tojasos krémhez adni, a végén ovatosan a felvert tejszinnel elkeverni. Konyakot bele !
Most kezdödik a poharakba töltés. A poharakba a nugatmousset elosztani, hidegre tenni és a két másik mousset is hütöbe tenni. Kb. 1 óra alatt kicsit megkeményedik a nugatmassza, erre jön a pisztácia massza szintén nyomózsákból, hüteni és a végén a világos csokimassza jön rá. Szervizozás elött felvert tejszinhabbal disziteni és félbevágott mozart golyókkal disziteni .
Nem tudom mennyire érthetö, ha nem irjál . A lényeg a 3 különbözö mousse elkészitése ugyanaz a munkamenet mind a háromnál. Biztos nagyon finom , lehet egyszer én is nekiállok valami ünnepi alkalomra. Amúgy gyönyörüen néz ki a poharakban.
2020. január 6., hétfő
Krumplisaláta zellerrel
Krumplisaláta a fiam kedvence.
Hozzávalók:
1 kg héjában fött krumpli
2 közepes fej lila hagyma
egy közepes zeller gumo fele felszeletelve és kevés sós vizben megfözve, valamint a leve a dresszinghez
a dresszinghez hozzávalói:
1 evökanál cukor, annyi ecet amivel benedvesedik a cukor,
1 evökanál mustár 2 dl sürü tejföl, 2 dl görög Joghurt,
1,5 dl Zeller fözölé, só és Bors
A krumplit héjában megfözzük. Amig fö elkészitjük a dresszinget, minden hozzávalót jól összekeverünk. Hozzátesszük a megadott Zeller kihült fözölevét is. A dresszingnek jó izesnek kell, hogy legyen, mert a krumpli magába szivja az izeket. Meg szoktam kóstolni, legyen kicsit savanykás, édes és sós.
Közben a lila hagymát felszeleteljük és megsózzuk.
A dresszingbe belekeverjük elöbb a zellert, majd a sózott hagymát kinyomkodjuk és azt is ovatosan belekeverjük a szószba. A krumplit meghámozzuk és lehetöleg még jó langyosan karikára vágva adagonként óvatosan belekeverjük a dresszingbe. Elözö nap szoktam elkésziteni, hogy az izek összeérjenek. Ha sok folyadékot szivna magába a krumpli, másnap ovatosan keverve 2 kanál tejjel lazitjuk . Anyukám mindig igy csinálta, én ugyanúgy.