Már régóta el akartam késziteni,de soha nem talalkoztam itt Németországban macesszal, vagy ahogy sokan ismerik pászkával. Persze rossz helyen kerestem. Végülis sikerült vennem az egyik üzletben. Kedves FB ismerösöm adta hozzá a receptet. Elkészült végre a gombóc, libaleves volt hozzá. Jaj nekem nagyon izlett, annyira ismerös volt az ize, szerintem én gyerekkoromban már ettem ilyet, halvány emlék.
A receptet bemásolom, ahogy Viktoria Somhegyitöl kaptam, tökéletes:
Na figyu. Nálam 190-200 gramm maceszlap van összetörve késbetétessel, de mozsarban is tök jó. Mondjuk 2021-ben, szerintem kár a maceszt és magunkat mozsárral kínozni. Adok hozzá egy evőkanál (nem több!) vizet, 4 ek libazsírt (olaj, vaj nem jó!!) kacsazsír oké, ha serteszsír van otthon, hát majd becsukja a szemét a feljebbvaló. Kell még 4 tojás szétválasztva, fehérje felverve. Só, bors, szerecsendió, gyömbér, petrezselyem. A legutóbbiba egy kis női marék mandulát is daráltam es gyufatészta helyett az megy a halászlébe. De ez titok. Mindent összekeverek, legvégén a fehérjét hozzá. Állni hagyom negyed órát legalább hűtőben. Utána gombócolok. Mindjárt lemérem mekkorát. Mi nem teszünk húst a levesbe, hanem utána szoktuk enni. (Én többnyire már nem bírok) Egy levesbe 4, max 5 gombóc egy felnőttnek. Ha van második is, akkor 3-nál ne adj többet. Megdagad, ha megfő. Kb. 15-20 percig gyöngyözö vizben kell fözni.
A gombócokat csakis frissen. Ha marad, másnapra sem lesz baja, de lezárható tetejű dobozba tedd be és még melegen, ez fontos. A gőz a lelke. En a gombócokat huslevesben föztem ki, annyira finomak lettek atvették a leves izét.
Ebböl az adagból nekem 25 db gombóc lett. Valamennyit kiföztem de a többit lefagyasztottam. Pár nap mulva ismét husleves készült a fagyasztott gombócokat, gyönyözö sós vizben kb. 15-20 percig föztem.