Túró torta még forrón |
Nagy kedvenc, föleg eper és málna öntettel.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 dkg cukor, csipet só, 10 dkg vaj és egy tojás. Ezekböl tésztát gyúrni
és fél órát a hagyjuk a hütöben.
Túrókrém: 5 db tojás, 15 dkg cukor, 60 dkg túró, vanilia kikapart magja, csipet só, egy fél citrom
reszelt héja, fél citrom leve, 1 cs. vanilia pudingpor, 2 dl tej.
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral habosra keverjük, vaniliát, sót, citrom héját, levét beletesszük. Belekeverjük a túrót - jó krémes túró kell hozzá - a 2 dl tejet a pudingporral elkeverjük csómómentesre, majd az egész masszát a keverö géppel jól összekeverjük. Méz sürüségü lesz. Felverjük az 5 tojásfehérjét pici sót és két csepp ecetet teszünk bele, igy lesz kemény
habunk. Vigyázva összekeverjük a túrós krémet a felvert habbal.
Egy tortaformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával és a tésztát kinyujtva beletesszük, hogy pereme is legyen. Erre ráöntjük a túrós masszát. Nálam kb. 1 órát sült 180 fokos sütöben, de a fele idönél letakartam papirral. Jó remegös habos könnyü tortát kapunk. Meg is reped mindig a teteje de nem baj. Jól kihütjük. Eper vagy málnaszószt szoktam hozzá adni. Friss vagy fagyasztott
epret pürésitek, nagyon kevés cukrot és fél citrom levét teszek bele. Ezzel a fenséges szósszal tálaljuk a tortánkat.