2019. május 17., péntek

Spárga, zöldsalátával






Zöld, zöld , zöld és egy kis napsütés a tálon .

Nagyon finom és egyszerü az elkészitése, mi szeretni fogjuk mindig :) 

Irom is a receptet egy jó nagy tál saláta adag,két személynek böven elég. 



Hozzávalók: Zöld saláta szivek 3 darab

                   50 dkg zöld spárga, 
                    2 szál újhagyma 
                    2 db keménytojás, lehetöleg a sárgája maradjon kicsit krémes

Az öntethez: 2  evökanál fehér balzsam ecet

                   2 evökanál méz
                   1 teáskanál só
                   1 teáskanál mustár
                   kevés száritott fokhagymapor 
                   2 evökanál olaj - semleges izü olaj legyen
                   3 evökanál - nem több - hideg viz

Ezekböl az összetevökböl egy krémes, selymes borostyán szinü öntetet készitünk. Kézi  habverövel szoktam összekeverni. Amikor készen van akkor

tesszük bele  1 szál újhagymát  zöldjével együtt apróra vágva és a frissen örölt borsot. A másik ujhagymát is apróra vágjuk és félretesszük a diszitéshez. 

A zöld spárga végét levágjuk nem kell pucolni, megmossuk és kb 3-4 cm-es

darabokra vágjuk. 3 kanál repce olajat felmelegitünk egy serpenyöben és a spárgát megsütjük, megpároljuk, sóval, borssal izesitjük. Mindez kb. 5-6 perc
akkor jó, ha a spárga még roppanós. 

Elkészités : egy tálra rendezzük a megmosott leszáritott zöld salátát, pár kanál öntettel meglocsoljuk, szépen elrendezzük a tetején a spárgát, szintén kicsit

meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a felvágott újhagymával és a két fött 
tojást félbe vágjuk és csinosan elrendezzük a tálon. 

Aki szereti az ilyen zsenge, könnyü salátákat nem fog csalódni, fantasztikus finom. A tányéron meg lehet egy- két kanál öntettel locsolni izlés szerint. 


                  
                   

2019. május 1., szerda

Májas, zöldséges terrine



Inspiráco a Facebook fözös csoportból van.
Gyorsan ki is kellett próbáljam, kicsit alakitottam a recepten a saját izlésünk szerint.
Hozzávalók  egy kicsi 15 cm-es tortaformához.
20 deka szárnyas máj, 4 darab kemény tojás, plussz 4 tojás villával felverve,  egy negyed cukkini, egy fél kalifornia piros Paprika, egy szál sárgarépa, két szál újhagyma, fél marék friss petrezselyem, 1 cikk fokhagyma , vaj a máj sütéséhez. A kerek vagy hosszukás formát kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
Füszerek, majoranna, só Bors, kevés flekken füszerkeverék.

Elkészités: a májas diónyi vajon megsütjük, füszerezzük majorannával, sóval, borssal, kihütjük.
A cukkinit, paprikát apró kockára vágjuk, az ujhagymát karikára vágjuk, a sárgarépát lereszeljük.
4 tojást keményre fözünk és negyedeljük ha kihült.
A másik 4 tojást villával felverjük, sózzuk, frissen tekert borsot teszünk bele. A felapritott zöldségeket belekeverjük a felvert tojásba, tettem bele még egy teáskanálnyi flekken füszerkeveréket.
A formába teszünk három kanál tojásos masszát, rá  a fele fött tojást és a májat, megint 3 kanál tojásos masszát, és a maradék keménytojást és májat. A megmaradt tojásos zöldséges masszát a tetejére öntjük. A formát kicsit megütögetjük, hogy mindenhova kerüljön a tojásos masszából.
Vajdarabkákat tettem a tetejére és elömelegitett sütöben 30 percit sütöttem.

Langyosan friss salátával ettük, nagyon finom. Gondolom jófajta kacsamájból még finomabb lehet, nekem csak csirkemáj Volt itthon,

Málnás, mango zselés piskota tekercs






Hozzávalók :

                         5 dkg darált mandula vagy dió
                         4 tojás
                         3 dkg cukor
                         1 csipet só
                         5 dkg Liszt
                         4 dkg étkezési keményitö /ha nincs , akkor én simán lisztet teszek bele /
                         1 teáskanál sütöpor
Ezekböl a hozzávalókból és a darált mandulából egy piskotát sütünk. Ha megsült feltekerjük és kihütjük.



                        25 dkg mélyhütött málna
                         2 csomag por zselatin - 1 csomag 5 dl krémhez való - ez a legegyszerübb
                             elkésziteni - szerintem jobb mint a zselatin lapok /
                       40 dkg pürésitett mango
                          1 cs, vaniliás cukor
A gyünölcsöket pürésitjük, hozzáadjuk a vaniliás cukrot és a egyik  felolvasztott por zselatint, rövid idöre a hütöbe tesszük.
                   

                        1,5 dl tejszin
                       40 dkg sajtkrém / Philadelphia vagy valami hasonló sajtkrém
                        10 dkg porcukor
                         2 evökanál citromlé  és szitén 1 csomag zselati por.
A sajtkrémet a cukorral, citromlével kikeverjük, hozzáadjuk a feloldott zselatin port.
A tejszint felverjük és óvatosan belekeverjük a sajtkrémbe. Ezt is fél órát hütjük.

5 dkg mandulát megpiritunk, hülni hagyjuk. 10 dkg cukrot kicsit karamellizálunk, beletesszük a mandulát elkeverjük és sütöpapirra vagy márványlapra tesszük kihülni. Amikor kihült megtörjük de nem túl apró darabokra.

Most jön az összeállitás : A piskóta tekercset elöbb megkenjük a gyümölcsös krémmel, aztán
óvatosan a sajtos-  tejszines krémmel és feltekerjük.

A tetejére 10 dk porcukrot egy fél citrom levével kikeverünk és rácsorgatjuk a piskótára, erre
meg rászórjuk a karamellizált kicsit megtört mandulát.

A gyömölcs zselébe nincs cukor, a piskótába is alig van, viszont a tejszines krémbe van meg a tetején a cukros citromos máz. Nem kell ettöl több cukor bele, igy pont elég, igy lesz jó.