egy hetes csokor és még mindig szép, tudja, hogy szeretem Öt |
Az eredeti receptet Gabriella blogján találtam.
Kicsit változtattam rajta mert másfél adagot sütöttem, viszont a tésztába a
a cukorból igy is kevesebbet tettem. Mi nem szeretjük a nagyon édes süteményeket, a töltelékbe is van elég cukor, meg nem hempergettem meg porcukorba, hanem csak enyhén megszórtam a porcukorral.
Nálam a töltelék 10 dkg mák, a dió ugyanannyi, izlés szerint mehet bele a cukor és a többi hozzávaló.
Finom porhanyós, zaftos falatkák lettek. Imádom amikor az unokáim játszás közben beszaladnak és bekapnak egy- egy darabot az ilyen kis apró finomságokból és máris szaladnak tovább önfeledten játszani :)
Az eredeti recept :
Hozzávalók a
tésztához:
32 db rudacskához
32 db rudacskához
30 dkg finom liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)
A
töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej (75 ml)
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 evőkanál méz
+ 2 evőkanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a
hempergetéshez
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük,
majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert
lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba
csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, a
megmosott mazsolát, reszelt citromhéját és felforrósítjuk (nem kell forralni,
csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot
is. Hűlni hagyjuk.
3. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm
vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és
26-28 cm hosszúak).
4. Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket (lásd az alábbi képen), majd a töltelékre ráhajtjuk a
tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott
szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor
az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
5. A rudakat kb. 8 egyenlő rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes
közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
6. A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire
sorakoztatjuk, majd előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 15-17
percig sütjük. Világos maradjon a tészta!
Amikor a széle/alja picit pirul, már jó. (a sütési idő csak tájékoztató
jellegű, sütőtől függően eltérhet és természetesen hagyományos sütőben is lehet
sütni)
7. Amikor
megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert
porcukorban.
Tipp: Jól záródó dobozban napokig eláll (ha eleget készítünk :).