2015. január 21., szerda

Farsangi készülödés















Ahol élek nagy hagyománya van a farsangnak. Felnöttek, gyerekek már jó elöre készülödnek a farsangi kosztümökkel.A menyem itt született, igy náluk a farsang egy fontos esemény, csodálom a kreativitását az ügyességét. Saját maga tervezi és varrja a kosztümöket a gyerekeknek. 
Itt egy- két példa, esetleg ötletnek. Egyik évben papagáj kösztümöt kért a Dani unokám, aztán a következö évben  sárkány kosztümje volt - szerintem ez volt a legszebb és legötletessebb.  Tavaly meg horgásznak volt felöltözve.
Ilyenkor az ovódába, iskolába beöltözve, kifestve mennek a gyerekek. Mindenki annak van beöltözve ami lenni szeretne, egyszer rendör, egyszer tüzöltó vagy éppen valamilyen állat, mesefigura.Volt már boszorkányunk is  A legkisebb a családba  mindig gomba kosztümöt kap, aminek az az érdekessége, hogy még a menyem nagymamája varrta annak idején a gyerekeinek, igy mondhatni apáról - fiúra száll a kosztüm. A férjem kicsi lány unokája Selina meg a mini gárdában táncol, már november óta készülödnek gyakorolnak a farsangi mulatságra.
Fontosnak tartom a hagyományokat megismertetni gyerekeinknek, nem csak a 
farsangit, hanem sok- sok mindent amit megünnepelünk, mert igy fogják tudni Ök is tovább adni a sajátjaiknak.

Karamellizált cukorborsó roppanósan






Gyönyörü cukorborsót vettem, roppanós, friss kicsit tavaszváró. 
Elkészitése nagyon egyszerü, köretnek vagy egy rizottóhoz nagyon passzol és tele van vitaminnal.
Megmostam a borsót, egy serpenyöbe szezám olajat öntöttem és jó erösen megpiritottam benne, közben megszórtam egy teáskanál cukorral, hogy karamellizálódjon. Az egész 5 percet vesz igénybe. Utána ráöntöttem két evökanál szójaszószt, megszórtam frissel örölt borssal és fedö alatt két percig piritottam, majd 2-3 evökanál vizet tettem hozzá és még 5 percig pároltam,
de csak annyit, hogy friss roppanós maradjon. Meg kell kóstolni, ha kell utána izesiteni sóval, borssal és  szezámmaggal megszórni. Máris lehet tálalni.
Nálunk rizottó készült hozzá és rántott gomba. De csak a rizottóval is fantasztikus finom én igy ettem.

Hozzávalók a borsóhoz : 2 evökanál szezám olaj, 30 dkg cukorborsó, 1 kávéskanál cukor, só, bors, 2 evökanál szójaszósz 3 evökanál viz és kevés szezámmag.

2015. január 18., vasárnap

Tejszines póréhagyma és a rántott hús köret






Póréhagyma, sokan nem szeretik, de nálunk idönként nagy kedvenc, olyan finom selymes,nem túl hagyma izü és a tejszin nagyon passzol hozzá. 
Két jókora póréhagymát félbe vágtam, jól megmostam, másfél centisre szeleteltem. Kevés vajon megpároltam, megszórtam 2 evökanál liszttel, felöntöttem 1 dl tejszinnel és összeforraltam. Közben izesitettem sóal, borssal, száritott zöld füszerekkel és máris készen volt.
Pár szem apró krumpli megfözve és petrezselyemmel megszórva volt mellé és rántott hús. 

Ma délelött még sült egy hatalmas fonott kakaós kalács férj ügyeskedett megint. 


2015. január 4., vasárnap

Vörös tonhal steak tejszines burgonyával töltött paradicsommal




Sajnos a fotó messze nem annyira jó, mint amilyen mutatós és föleg finom
volt ez a vacsora.  A fiam meghivott vacsorára Szilveszter este. Szeret fözni,
idönként eljár egy- egy este hires szakácsok tanfolyamára ahol együtt föznek
egy komplett menüt. Aztán elkésziti otthon, saját ötletekkel böviti, mi meg szivesen teszteljük az  ételeit.  Elámulok sokszor micsoda finomságokat tálal elénk. 
Nagyon friss vörös tonhalat vett, elutazott érte vagy 50 km-t, mert ott van egy speciális halas üzlet, ahol igazán jó minöségü halakat, tengeri gyümölcsöket lehet venni. 
A hozzávalók 4 személyre: 4-6 szelet vastag friss tonhal steak. A pácoláshoz, csili pehely, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj ebbe pácoljuk be hal szeleteket és hidegre tesszük par órára.
A tejszines krumplihoz 1 kg meghámozott, vékonyra legyalult krumpli, kevés vaj a forma kikenéséhez, 1 gerezd fokhagyma amivel bedörzsöljük a sütö tálat. Só, bors, örölt szerecsendió és kb 3 dl tejszin. Kb. 1 órát kell sütni, finom krémes lesz.
A töltött paradicsomhoz fél cukkini, fél padlizsán és 2-3 kanál paradicsom püré, olaj, 1 fokhagyma,só, bors, 1 teáskanál piros arany,  kakukkfü. A zöldségeket nagyon apró kockára összevágni és kevés olajon a fokhagymával és a többi hozzávalóval megpárolni, jó sürü ragut kell kapjunk de ne legyen pépes. A ragut kihüteni és egy bivaly mozarellát apró kockára vágva belekeverni. 
Személyenként két közepes paradicsomot meghámozott, a kalapjukat levágta és megtöltötte a zöldséges mozarellás raguval. Kivajazott tüzálló tálba tette majd kb. 20 percig sütötte a sütöben.
Közben a tonhal steaket minden oldalról 3 percig sütötte, a közepe rózsaszinü kell, hogy maradjon, igy lesz zaftos, omlós és  fantasztikus finom :)
Egy adag tejszines burgonya, 1 töltött paradicsom és egy szelet hal került a tányárra megszórva friss korianderral. Soha nem ettem igy tonhalat, de mondhatom beleszerettem, egyáltalán nem hal izü. A kis unokámnak is izlett aki kétés fél éves, pillanatok alatt eltütette a tényérjáról :)
Mivel jó szokás szerint mindig többet vásárolunk mint kellene persze, hogy maradt még tonhal steak. Másnap tüzálló tálba tettem, letakartam alufóliával és fottó sütöbe toltam jó 10 percre. Ugyanolyan zaftos, izes volt mint elözö este.

Egyszerüen öröm látni, hogy a fiam micsoda élvezettel föz, szereti a jó konyhai eszközöket és ki tud ilyenkor kapcsolódni.Ö  szokta mondani anyu a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom,  és is azt mondom drága gyerekem, hogy a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom.