A recept Dinától egy kedves FB ismeröstöl van. Nagyon jó ez a recept, nem repedtek meg a bejglik.  Finom zaftos, omlós. Itt is köszönöm Dina Neked ezt a jó receptet. 
Tészta ebböl az adagból 3-3 rúd lesz 
1 kg liszt
30 dkg vaj megjegyzés tölem :  mivel én nem tudok itt jófajta zsirt venni, vajjal készitem ehhez az adaghoz 40 dkg vajat teszek 
15 dkg zsír
nagy csipet só 
10 dkg cukor
2 tojás 
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, egy kis tálkában 
elkeverjük az összes többi hozzávalót (az élesztőt nem futtatjuk fel), 
majd gyors kézzel, először lazán, majd erősebb gyúrással összeállítjuk a
 tésztát. Nem baj, ha picit márványos, inkább az legyen, minthogy 
elgyötörjük. Pihentetés közben a tészta ahogy összeérik, kissé puhul, 
selymesebbé válik. Minimum fél napot hagyjunk neki hideg helyen.
Töltelék (fajtánként 3-3 rúdra elegendő)
40 dkg darált dió vagy mák
2,5 dl tejben melegítéssel feloldott 30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja, és pár csepp leve
 Megjegyzés: 1 jó evökanál baracklekvárt szoktam a töltelékbe tenni és egy kisebb almát megreszelve mert igy nagyon jó zaftos lesz a töltelék, igy szeretjük  - itt figyelembe kell venni, hogy a lekvár és az alma nedves,tehát kevesebb folyadék kell a töltelékbe - !!
A tejet a cukorral feltesszük melegedni, de nem forraljuk, csak amíg jó 
meleg lesz és a cukor felolvad. Közben a tálba halmozott darálékot 
elkeverjük a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Kevergetve ráöntjük a
 forró folyadékot, de ne egyszerre mindet, nehogy túl folyékony legyen. 
Míg a keverék hűl, megszívja magát, kissé megduzzad, így lehet, hogy a 
visszamaradt édes tejjel kell még picit hígítani. Ha mind felvette és 
kihűlés után még mindig száraz, tejjel lágyíthatjuk. Hagyjuk teljesen 
kihűlni.
A pihent cipót 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. A4-es lap 
nagyságúra (20*30 cm) nyújtjuk, a (mondjuk diós) töltelék harmadát 
ráhalmozzuk, kanál hátával elsimogatjuk úgy, hogy a tészta szélei 1-1 
centiméterre kilátszódjanak. Most a két rövidebbik oldalán 
visszahajtjuk, és lenyomjuk. Az egyik hosszanti oldalát elkezdjük 
felfelé tekerni, a másik szélét vizes ujjakkal kicsit benedvesítjük, 
ráforgatjuk a rudat, picit meghempergetjük, hogy egyenletes alakú 
legyen, majd zárással lefelé olajozott lemezre tesszük. Így tekerjük fel
 mind a hat rudat. Nekem ez két tepsi. Mikor az egyik hármassal kész 
vagyunk, válasszunk szét 3 tojást, és most a sárgájával hosszanti 
irányban kenjük le a rudakat. Az oldalukat is. (hagyjuk meg kb. a felét a
 másik 3 rúdra.) 
Kint hagyjuk szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni. Addig várunk, 
amíg a sárgája teljesen megszárad, és elkezd picit repedni. Ekkor kell a
 fehérje, egy másik ecsettel keresztben kenjük most. A múltkori repedés 
miatt most hurkapálcával szúrkodtam meg kenés után, és mehet az 
előmelegített 170°C-os sütőbe. A fejlődő túl sok gőz sem tesz jót a 
süteménynek, így újabban elejétől fakanállal pár centire kitámasztott 
sütőajtóval sütöm. Sokkal kevésbé reped, bár így is adódik baleset. :) 
Semmi gond, a kicseppent pirult dió a kedvencem. :)