Szenteste ez volt a desszert nálunk. Sokan azt hinnék, hogy ez olyan hétköznapi édesség, de nem igy van. Egy fözö müsorban látta meg a férjem ezt a receptet, pontosan a karácsonyi ünnepi asztalra ajánlották. Mondhatom megállta a helyét, igy az alábbi recept alapján elkészitve.
Elöször is jó elöre elkészithetö, mert megsütve a hütöben eláll pár napig.
A hozzá való gyümölcs kompot is elöre elkészithetö. Igy a vacsora után, igazán csak 10 percet vett igénybe elkésziteni ezt a finomságot.
Hozzávalók: 13 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 2,5 dl tej, csipet só, 4 tojás fehérje
4 dkg cukor, 1 vanilia kikapart magja, kevés vaj a formát kivajazni.
Ezeket a hozzávalókat a tojásfehérjén kivül jól összekeverjük és hagyjuk egy jó órát állni. Az idö letelte után felverjük a tojásfehérjét kemény habnak és ovatosan belekeverjük a sürü masszába.
Egy kivajazott 28 cm-es tortaformába öntjük a masszát és kb. 12-15 percig sütjük. Hagyjuk jól kihülni és igy várhat a sorára amig tálaljuk, 1-2 napig is.
A kompót hozzávalói: 15 dkg szilva, 3 dkg cukor, csipet fahéj,
és 6 dkg vaj. A vajat egy serpenyöben felolvasztjuk, hozzáadjuk a
cukrot és kicsit karamellizáljuk adunk hozzá egy- két kanál vizet, majd beletesszük a szilvát, fahéjat és pár percig együtt pároljuk, inkább felmelegitjük.
Tálalás elött:
Tortaformából kivesszük az meghült, megsült tésztát és átlósan nem túl nagy
darabokra vágjuk.
Egy serpenyöben felmelegitünk 2 evökanál cukrot két evökanál
vajjal és a ferdére felvágott császármorzsa kockákat pár perc alatt karamellizáljuk.
Tálalás: Desszertes tányérra a teszünk a szilva kompótból, rá 4-5 darab
karamellizált tésztát. Megszórjuk porcukorral, vagy adunk hozzá egy
gombóc vanilia fagylaltot és tálaljuk.
Nagyon finom lesz a császármorzsa igy, mert kicsit ropogós kivül, belül
finom omlós. Mi még karamellböl karácsonyi formákat készitettünk és azzal
diszitettük.
El tudom képzelni cukorban, vajban karamellizált naranccsal is, vagy más
gyümölccsel.