2020. december 7., hétfő

Zsemlegombóc



Foto a gombócok fözése elött készült. 

Több fajta zsemlegombóc receptet kipróbáltam, de ez a legfinomabb, izben és állagában is. Az alább irt hozzávalókból 8 db gombócot kapunk. Ha marad belöle másnapra, akkor is finom. Fel szoktam szeletelni és vajban kicsit átmelegiteni, megpiritani. 

Hozzávalók: 4 db másnapos zsemle apró kockára vágva
2 tojás
1,5 dl tej
1 nagyobb hagyma apró kockára vágva
fél marék petrezselyem apróra vágva
2 evökanál vaj
1 teáskanál só
bors, izlés szerint
kevés zsemlemorzsa ami akkor kell, ha az összeállitott tészta lágy. 

A kockára vágott apró zsemléket elkeverjük az 1 teáskanál sóval.
Az apróra vágott hagymát és petrezselymet a vajban picit megdinszteljük.
A tejet felmelegitjük, de nem kell felforralni.
A meleg tejet és a megdinsztelt hagymát, petrezselymet ráöntjük a zsemle kockákra , összekeverjük és 10 percig pihentetjük.
A két tojást felverjük, picit sózzuk es borsozzuk. Ráöntjük a zsemlés tejes
masszára es összekeverjük - a legjobb gumikesztyüvel ezt elvégezni.
Ha a tészta lágy, akkor teszünk bele egy kevés zsemlemorzsát . A tészta állaga olyan legyen, hogy jól formálható gombócokat kapjunk, ha esetleg kemény akkor egy nagyon kevés langyos tejjel lazitjuk. 

Vizes kézzel 8 darab teniszlabda nagyságu gombócot formálunk.
Lehet hagyni állni a gombócokat, en hagytam  fél órát még pihentetni, de lehet
rögtön a formázás után fözni. 

Gyöngyözö sós vizben kb. 20 mercig fözzük, nem forraljuk, szép lassan
fözzük.


Gombóc tálalva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése