2012. május 29., kedd

Epertorta

Egyszerü piskótát készitünk 3 tojásból és megsütjük.
1 cs. vaniliás pudingot megfözünk és a piskótára kenjük. Rászeleteljük a friss epret, majd gyümölcs zselével leöntjük, jól behütjük. Tejszinhabbal is lehet kinálni.

Strassburg

Pár képet hoztam Strassburgból. Ha én ilyen macaronokat tudnék csinálni, jó lenne. Vettünk 5 db-ot,  5.- Euro volt, jó sok. Finom volt nagyon, remélem egyszer eljutok arra szintre, hogy valami hasonlót tudok késziteni.
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,

2012. május 21., hétfő

Palócleves


Egy leves, amit nálunk mindenki szeret.

Katika itt a recept, igaz az enyém nem is biztos, hogy palócleves mert én egy szál sárgarépát és egy fehérrápát is teszek bele amikor a pörköltet csinálom. 
Palócleves
Hozzávalók:
30 dkg marha vagy disznó comb
25 dkg zöldbab /lehet mélyhütött is ha nincs friss/
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg krumpli
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
Babérlevél, őrölt kömény,
pirospaprika, fekete bors, só
Elkészítés:
 A húsból külön pörköltet készítünk a szokásos
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük  fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk. 
A tálalásnál meg lehet szórni friss kaporral vagy petrezselyemmel.

Töltött karalábé




Ezt a receptet egy ujságban láttam, ki kellett próbáljam, nekünk nagyon izlett.
Hozzávalók: két személyre: vettem  3 karalábét, 200 gr. feta sajtot, 3 szál ujhagymát, 50 dkg spenótot, maréknyi vegyes magokat, napraforgó, fenyömag, tökmag, kb. 1,5 dl zöldséglé / a megfött karalabé leve/, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma.
A karalábékat megpucoltam és levágtam a kalapjukat, kivájtam és a félretettem. A kivájt karalábét zöldségleveses  vizben megföztem kb. 20 perc, az utolsó 10 percben hozzátettem a kivájt karalébé darabokat és a kalapját apróra vágva. Közben az ujhagymát megpároltam vajban, hozzáadtam a spenótot, megfonnyasztottam, hozzáadtam elmorzsolva a feta sajtot, bors, só, szerecsendió került bele füszernek, egy gerezd fokhagyma és kb. 1.5 dl zöldséglével felöntve pár percig pároltam hozzáadva a tejfölt.
A magokat megpiritottam és egy keveset félre tettem, a maradékot meg apritóban összetörtem, hozzáadtam a spenótos raguhoz. A kivájt karalábékat egy kivajazott tüzálláló tálba tettem megtöltöttem a spenótos raguval. A visszamaradt raguhoz hozzátettem az apróra vágott megfött karalábét  és a töltött karalábék közé öntöttem.
Megszórtam a maradék magokkal, apróra vágott petrezselyemmel és a sütöben kb. 20 percig 180 fokon összesütöttem. Lehet hozzá párolt rizst késziteni, mi csak úgy ettük köret nélkül.

Egy uj élet

kezecske
elsö testvéri simogatás

Nálunk gyorsan mennek az események:))
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig.    Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat. 
Négy unokám van, imádom Öket mint minden nagymama. A legfontosabbak Ök, persze a gyerekemmel együtt. De az unokák egészen más szeretet, nagyon nagyon jó, hogy vannak, hogy megélhettem Öket. 
Dennis a legnagyobb 17 éves igazi kamasz, zenél, komponál,sportol és sok maflaságot beszél mint az igazi kamaszok, közben meg kacsingat a lányok felé.
Julia 11 éves sportos ugrabugra,melegszivü kislány, nagyon szereti a bátyját még akkor is, ha az mérgesiti Öt. Még császármorzsát is hajlandó a bátyjának csinálni csak, hogy kedvében járjon.
Daniel három és fél éves, most fedezi fel a világot, nagyon érdeklödö imádja az állatokat, és Ö szólit engem "nagyinak"  amit külön imádok. Aztán most Paul, aki nekünk egy édes csecsemö minden kis grimaszával boldoggá tesz. Szerintem ez az egyik legszebb az unokákban, látni, a fejlödésüket, emberkévé válásukat, látni, hogy a szüleik mennyire szeretik a gyerekeiket.


2012. május 18., péntek

Sváb krumplisaláta

Hozzávalók: 1 kg héjában fött krumpli, lehet beletenni egy kisebb legyalult uborkát, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd foghagyma, 1,5-2 dl húsleves, csapott evökanál cukor, annyi ecet amennyi megnedvesiti a cukrot. A levesböl,cukorból, ecetböl dresszinget készitünk beletesszük a kockára vágott hagymát,összenyomott foghagymát, kevés sót is tehetünk még bele meg örölt borsot. A fött krumplit meghámozzuk és belegyaluljuk vékonyan a saláta levébe. Nem baj, ha kicsit összetörik a krumpli, pont akkor jó. /Itt igy készitik/ Izesitjük még ha kell, a végén kevés olajjal mégegyszer összekeverjük. Lehet rá petrezselymet szórni, snidlinget.  Ha langyos akkor a legfinomabb, igazi sváb specialitás. Mindenhez finom, halhoz,  húshoz. Ahol én élek, sok esetben csak
virslihez eszik. 

Sajtos kenyér


Ezt a receptet évekkel ezelött  az nlc-re Szidi irta be. Azóta is többször megcsináltam, nagyon finom reggelikre túrós, sajtos kencékkel, vagy csak ugy megvajazva és egyszerü az elkészitése:
Hozzávalók:35 dkg liszt, 1 sütöpor, 1 kávéskanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. 3,3 dl tej. Mindezeket összekeverni és kb. 34-40 percig /tüpróba/ sütni. Püspökkenyér formában szoktam sütni. A lisztben elkeverjük a sütöport, a reszelt sajtot, sót, mehet bele a tej - ennyi. Muffint is süthetünk ugyanebböl a tésztából.

Tejfölös uborka saláta



ahogy én csinálom:
Hozzávalók, 1 db kigyóuborka, só foghagyma, pici cukor, ecet, 2,5 dl tejföl. Az uborkát meghámozom, legyalulom 2 cikk foghagymát összenyomok összekeverem az uborkával amit jól megsózok és átforgatom mégegyszer. Hagyom állni legalább fél órát. Közben a salátástálba két kávéskanál cukrot teszek, arra annyi ecetet csöpögtetek, hogy a cukor  nedves legyen, majd beleteszem a tejfölt és krémesre keverem. Az uborkát kinyomkodom és beleteszem a tejfölbe, egy-két evökanál levet a visszamaradt uborkaléböl még hozzákeverek. A tetejére törött borsot és pirospaprikát szórok. Jó ha hidegen áll egy kicsit. Ezt a salátát el lehet késziteni egy nappal elöbb is, föleg nyáron mert akkor a legfinomabb és friss ropogós marad az uborka. Lehet még paradicsom karkákkal is disziteni.

Francia krémes mákos



Az nlc-n Sarapod készitette el elöször, innen van a recept, nagyon megtetszett, igy én is elkészitettem. Igaz csak fél adagot elöször, de fel van véve a repertoárba, mert finom sütemény.
Ez én süteményem igy nézett ki

Àjult imán padlizsánja



A recept hozzávalói
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
A recept elkészítése
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.


Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.

Csokis pite



Csokis pite Sherpától. 
Nagyon régen irta be az nlc-re ezt a receptet, most meg rábukkantam.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, félmarék cukor, tejföl. Krémhez: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 15 dkg puhított csoki, 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió.
Elkészités: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor, tejföllel könnyű tésztává gyúrni. Kettéosztom, felét tepsibe teszem. A következő krémet töltjük hozzá: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, ezeket habosra keverem. 15 dkg puhított csokit szintén habosan hozzáadni. 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió, 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Könnyedén belekeverjük, egyenletesen rákenjük, majd erre a maradék tésztát rátesszük. Villával megszurkáljuk, egyenletes tűznél megsütjük. Különlegesen finom süti!
A lapok tésztája nagyon finom omlós linzer tészta, érdemes más recepthez is kipróbálni.

Spárga hollandi szósszal




A spárgát megpucoljuk, vizet felteszünk egy edényben forrni, sózzuk, teszünk bele egy kávéskanál cukrot, egy kávéskanálnyi vajat és beletesszük a spárgát. Kb. 30 percig kell fözni, a spárga ha a közepén villára tesszük és kicsit meghajlik akkor jó. /Ha salátát készitünk belöle akkor elég 20 perc fözés, mert finom amikor kicsit még roppanós/.
Ez a klasszikus spárga ebéd, vajas ujkrumplival, rántott hússal. A spárga annyira finom, sokan hús nélkül eszik, de azért egy jó zaftos "pupos rántotthus" -ahogy a gyerekem annak idején mondta - nagyon illik hozzá.

Hollandi mártás igy készül: 3  tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel,  vagy fehér borral,amennyi a tojásunk, habverővel lassu göz fölött folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadunk 10 dkg olvasztott vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.

Gorgonzolás, spenótos tészta




Gorgonzolás, spenótos tészta 4 személyre
Hozzávalók: 20 dkg zsenge spenót, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg tészta /tagliatelle/, 50 dkg csirkemell filé felkockázva, 1 evökanál olaj, 2 dl fehérbor, 1 dl tejszin, 10 dkg gorgonzola, 1 teáskanál zöldségleves por.
A spenótot megmossuk lecsepegtetjük és csikokra vágjuk. Félretesszük.
A csirkemellet az olajon mergpiritjuk 4-5 perc alatt, sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, ezzel is 1-2 percig piritrjuk, majd felöntjük kb1 dl vizzel a borral, a tejszinnel majd  beletesszük a kockára vágott gorgonzola sajtot és lassan kevergetve összefözzük. Izesitjük még a fél teáskanál zöldségleves porral. Jó izesnek kell lennie mert a tészta felveszi az izeket. A tésztát közben megfözzük, leszürjük egy tálba tesszük, rögtön ráöntjük a forró gorgonzolás húsos szószt, rászorjuk a spenótot és összekeverjük. Kb. 25 perc alatt elkészült egy finom vacsora. A maradék  bort meg a vacsora után megisszuk .

Sült feta baconnal, zöldbab salátával



Ismét egy gyors könnyü vacsora,
Egy adag fetasajtot  kb. másfél cm-es csikokra vágunk, betekerjük sovány sonkával vagy baconnal. Egy csomag  mélyhütött zöldbabot roppanósra fözünk sós vizben /kb. 15 perc/ közben elkészitjük a dressinget. Só,bors kevés cukor, 1 kávéskanál ecet, kevés viz és 2 evökanál olivaolaj,ezeket jól összekeverjük. 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag ujhagyma apróra vágva, friss petrezselyem is mehet bele. Összekeverjük és beleforgatjuk a fött zöldbabot, tehetünk bele még koktél paradicsomot is, apróra morzsolt fetasajtot is. Közben egy serpenyöben a sonkás fetasajtokat minden oldalukról megsütjük. Tálra rendezzük a göngyölt sült fetasajtot és a zöldbab salátát. Ha langyos a saláta, attól még finomabb, nem kell kihüteni.
Az ilyen saláták elkészitésénál a fantázia szárnyalhat, lehet más dressinggel is késziteni.
Pl. ami nagyon finom pl. mézes dijoni  mustár pár csepp citromlé 2-3 evökanál viz, valamilyen semleges olaj /tökmagolaj, dió olaj/ mert itt a mézes mustár ize domináljon ne az olajé. Ezeket jól összekeverjük egy kicsit krémes levet fogunk kapni. Nagyon finom bármilyen friss salátára.

Szüzpecsenye 80 fokon sütve

Már régóta ki akartam próbálni az alacsony höfokon való hús sütést. Vettem hozzá egy szakácskönyvet is, aztán valahogy mindég elmaradt. A fiam sokmindent igy készit, megint mondta, hogy nagyon finom lesz a hús igy alacsony höfokon sütve, na gondoltam most kipróbálom.
Elöször is a szüzpecsenyét kb. 10 cm es darabokra vágtam. A sütöt bekapcsoltam 80 fokra és beletettem egy tüzálló lapos tálat. Hagytam kb. fél órát melegedni. A húst megfüszereztem, borssal, sóval és egy kevés olajat adva a serpenyöben minden oldalon jól megsütöttem. Kinyitottam a sütöt és az elöre felmelegitett tálba betettem a húst. A sütöt beállitottam 90 percre a 80 fokon. A végeredmény egy fantasztikus szaftos, izes sült lett belöle, szeletekre vágtam és úgy tálaltam. Lehet hozzá szószt is késziteni pl. tejszines gombaszószt, medvehagymás szószt és különbözö köretet. Mi egy jó nagy adag salátával ettük. Nagyon jó vendégváró mert alig van munka vele és biztosan izleni fog mindenkinek ez a zaftos hús.

2012. május 7., hétfő

Esküvö

 

                                                                                    
Szük családi körben voltunk esküvön.  A fiam esküvöjén, nagyon örültem ennek a kicsi, de nagyon bensöséges ünnepnek.  Sok finomság volt a büfé asztalon, spárga különbözö dressinggel, posirozott lazac, marhasült, többféle saláta és finom édességek. Sajtos rudak és beigli aminek nagy sikere volt.
A három és féléves Daniel unokám mondásai tették még szebbé ezt az ünnepet. 
Házi muzsika is volt. Sok boldogságot, megértést kivánok Nektek drága fiam
és Sabine.