2012. május 18., péntek

Àjult imán padlizsánja



A recept hozzávalói
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
A recept elkészítése
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.


Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.