2012. augusztus 25., szombat
Citromos kevert sütemény
Julia kis unokám tortát sütött nekünk.
A receptet leirom mert, tényleg nagyon finom zaftos, üditö tortát sütött nekünk:)
Citromos torta,
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 1 cs. sütöpor, fél reszelt bio citromhéj és fél citrom leve. A margarint a cukorral habosra keverni, hozzáadni a 6 tojás sárgáját és azzal is jól kikeverni, majd a lisztet a sütöporral összekeverni és a végén a 6 tojás fehérjét felverve hozzáadni. kb. 20-30 percig sütni /tüpróba/ Ha kihült cukormázzal bevonni.
2012. július 24., kedd
Fagylalt
Bazsalikomos fagylalt, milyen is lehet, már régóta izgatja a fantáziámat. Sherpa blogjában láttam elöször.
Gyönyörü bazsalikomom van az idén . Itt volt az alkalom elkésziteni.
Finom, krémes, különleges izü fagyi lett belöle, de feltétlenül kell hozzá valami savanykás gyümölcs öntet - szerintem.
Igen és csokis, marcipános fagyi, fantasztikus finom!!
Ostoros rétes
Ostoros rétes sokadszor, a recept régi de a sütemény ma készült.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 4 dl tej /apránként hozzá adva, mert lehet kevesebb is elég bele/5 dkg élesztö felfuttatva,
csipet só, 10 dkg cukor 2 egész tojás, 2 evökanál olaj. 6 részre osztani nekem kb. 190 gr. volt igy egy gombóc, letakarva 1/2 órát pihentetni.
Krém: 20 dkg porcukor 25 dkg Ráma /én vajjal csináltam/ 3 cs.vaniliás cukor, 3 evökanál kakaó, ezeket habosra keverni.
A tésztát egyenként kinyujtani, jó vékonyra nyujtottam kb. 4 mm, megkenni a krémmel, feltekerni és három rudat összefonni. Sütés elött még kb. 15 percet pihentetni, tojássárgával megkenni és gyengén megszórni kristály cukorral. Kb. 35-40 percig sütni
2012. július 19., csütörtök
Paprika ragu
Sült paprika ragu
Tegnap kedves kolleganöm adott kóstolót az alábbi finomságból. Ma reggel gyorsan vettem paprikát és elkészitettem ezt a receptet.
Elöször is vettem 4 kg paprikát és a sütöben megsütöttem minden oldalán, majd nylon zacskóba tettem /blog olvasás közben találtam ezt a jó ötletet/ és megvártam amig langyosra kihül. Utána nagyon könnyen leszedtem a héját és egy szüröbe tettem a paprikákat lecsöpögtetni. Majd adagokba rakva mélyhütöbe került.
Ez a ragú igy készült:
Kb. 6-7 db sült paprikát csikokra vágtam, egy egyényben nagyon kevés oliva olajat tettem és a paprikát addig sütöttem, amig a saját leve elpárolgott, /kb. 10 perc/ utána megsóztam izlés szerint, beletettem egy gerezd zúzott foghagymát és kb. 3 evökanál jó sürü tejfölt. Az egészet összemelegitettem és kész is volt. Ezt az ételt lehet enni melegen kenyérrel, hidegen, lehet csak eyszerüen héjában fött krumplival enni föételként is.
Nem tulzok, ha azt mondom fantasztikus finom, olyan nem lehet abba hagyni kategória.
2012. július 1., vasárnap
Citromos álom
Ez a torta tényleg egy álom föleg kánikulában. Szabadságon voltunk otthon, összejövetel volt, kedves barátnöm édes kis unokája 3. születésnapja. Csináltam pillangó tortát Bencének epres joghurtos krémmel és megcsináltam a citromos álom tortát is. Nagy siker volt pillanatok alatt elfogyot egy jókora torta..
Alaptrecept az internetröl.
25 dkg cukrozott tetejű
babapiskóta ( mert ez jobban puhul ), 5 dl tejföl, 5 dl tejszín, 2 db
citrom, 12 ek. cukor, 1 cs. vaniliás cukor
A tejfölt keverjük ki a
kétféle cukorral, és keverjük bele a citromok reszelt héját és levét. A
tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos
krémbe. Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele
krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék
citromos krémet. Citrom gerezdekkel és levélkével díszítjük. Egy
éjszakára hűtőbe tesszük.
Nagyon finom, könnyen elkészíthető sütés nélküli sütemény.
A változtatás annyi, hogy tettem bele por zselatint felolasztva, a tortaforma oldalát kiraktam babapiskótával.
2012. június 2., szombat
Szeretet recept...
Valamikor régen kaptam ezt emailben és beraktam a mappámba...
" GYERMEKEIMNEK !!
Ha eljön majd a nap, amikor már öregnek láttok, pedig még nem is leszek az, legyetek hozzám türelmesek és próbáljatok megérteni!
Ha leeszem a ruhámat ......, ha nem tudok rendesen felöltözni ......, legyetek türelemmel hozzám! Jusson eszetekbe azok az idők, amikor én tanítottalak benneteket erre!
Ha beszélek Hozzátok, és ezerszer elismétlem ugyanazt a dolgot ......., ne szakítsatok félbe ......., hallgassatok végig! Amikor kicsik voltatok, ezerszer kellett elolvasnom ugyanazt a mesét, míg el nem aludtatok!
Ha nem akarok megmosakodni sem, ne szégyenítsetek meg, sem ne feddjetek meg érte ......., jusson eszetekbe az a millió ötlet, amit kitaláltam , hogy rá tudjalak venni benneteket a mosdásra!
Ha látjátok, hogy milyen tudatlan vagyok a technikai újdonságokkal kapcsolatban, ....... adjatok elég időt, és ne nézzetek rám gúnyos mosollyal .......!
Megtanítottalak sok mindenre benneteket......., hogy egyetek jókat, öltözködjetek szépen .......,hogy hogyan nézzetek szembe az élettel!
Ha néha nem emlékszem dolgokra vagy elvesztem beszélgetésünk fonalát ......., adjatok gondolkodási időt, hogy eszembe jusson ......., és ha még sem sikerül megtennem, ne legyetek idegesek rám ......., és ami a legfontosabb, az nem a mondanivalóm, hanem az, hogy Veletek legyek, és figyeljetek rám.......!
Ha valaha nem akarok enni, ne erőltessétek! Jól tudom, mikor kell ennem és mikor nem!
Ha gyenge lábaim nem engednek sétálni, ....... nyújtsatok kezet ......., ugyanúgy, ahogy azt én tettem mikor Ti tanultatok járni!
És amikor egy napon azt mondom nektek, hogy nem akarok tovább élni ......., hogy meg akarok halni ....... ne legyetek dühösek rám ....... egyszer ezt is megfogjátok érteni .......!
Próbáljátok meg megérteni, hogy a koromat nem megéltem, hanem túléltem!
Egy nap majd megértitek, hogy minden hibám ellenére, mindig a legjobbat akartam Nektek, és hogy az utat szerettem volna előkészíteni !
Ne érezzetek szomorúságot, sem dühöt vagy tehetetlenséget, ha a közeletekben vagyok! Legyetek mellettem, próbáljatok meg megérteni, és segítsetek nekem, ahogy azt én tettem, amikor megszülettetek!
Segítsetek járnom ....... segítsetek befejezni utam szeretettel és türelemmel! Megfizetlek majd Benneteket egy mosollyal és azzal a mérhetetlen nagy szeretettel, amellyel mindig is szerettelek!
Szeretlek benneteket Gyermekeim!"
Ha eljön majd a nap, amikor már öregnek láttok, pedig még nem is leszek az, legyetek hozzám türelmesek és próbáljatok megérteni!
Ha leeszem a ruhámat ......, ha nem tudok rendesen felöltözni ......, legyetek türelemmel hozzám! Jusson eszetekbe azok az idők, amikor én tanítottalak benneteket erre!
Ha beszélek Hozzátok, és ezerszer elismétlem ugyanazt a dolgot ......., ne szakítsatok félbe ......., hallgassatok végig! Amikor kicsik voltatok, ezerszer kellett elolvasnom ugyanazt a mesét, míg el nem aludtatok!
Ha nem akarok megmosakodni sem, ne szégyenítsetek meg, sem ne feddjetek meg érte ......., jusson eszetekbe az a millió ötlet, amit kitaláltam , hogy rá tudjalak venni benneteket a mosdásra!
Ha látjátok, hogy milyen tudatlan vagyok a technikai újdonságokkal kapcsolatban, ....... adjatok elég időt, és ne nézzetek rám gúnyos mosollyal .......!
Megtanítottalak sok mindenre benneteket......., hogy egyetek jókat, öltözködjetek szépen .......,hogy hogyan nézzetek szembe az élettel!
Ha néha nem emlékszem dolgokra vagy elvesztem beszélgetésünk fonalát ......., adjatok gondolkodási időt, hogy eszembe jusson ......., és ha még sem sikerül megtennem, ne legyetek idegesek rám ......., és ami a legfontosabb, az nem a mondanivalóm, hanem az, hogy Veletek legyek, és figyeljetek rám.......!
Ha valaha nem akarok enni, ne erőltessétek! Jól tudom, mikor kell ennem és mikor nem!
Ha gyenge lábaim nem engednek sétálni, ....... nyújtsatok kezet ......., ugyanúgy, ahogy azt én tettem mikor Ti tanultatok járni!
És amikor egy napon azt mondom nektek, hogy nem akarok tovább élni ......., hogy meg akarok halni ....... ne legyetek dühösek rám ....... egyszer ezt is megfogjátok érteni .......!
Próbáljátok meg megérteni, hogy a koromat nem megéltem, hanem túléltem!
Egy nap majd megértitek, hogy minden hibám ellenére, mindig a legjobbat akartam Nektek, és hogy az utat szerettem volna előkészíteni !
Ne érezzetek szomorúságot, sem dühöt vagy tehetetlenséget, ha a közeletekben vagyok! Legyetek mellettem, próbáljatok meg megérteni, és segítsetek nekem, ahogy azt én tettem, amikor megszülettetek!
Segítsetek járnom ....... segítsetek befejezni utam szeretettel és türelemmel! Megfizetlek majd Benneteket egy mosollyal és azzal a mérhetetlen nagy szeretettel, amellyel mindig is szerettelek!
Szeretlek benneteket Gyermekeim!"
2012. május 29., kedd
Epertorta
Egyszerü piskótát készitünk 3 tojásból és megsütjük.
1 cs. vaniliás pudingot megfözünk és a piskótára kenjük. Rászeleteljük a friss epret, majd gyümölcs zselével leöntjük, jól behütjük. Tejszinhabbal is lehet kinálni.
Strassburg
Pár képet hoztam Strassburgból. Ha én ilyen macaronokat tudnék csinálni, jó lenne. Vettünk 5 db-ot, 5.- Euro volt, jó sok. Finom volt nagyon, remélem egyszer eljutok arra szintre, hogy valami hasonlót tudok késziteni.
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,
2012. május 21., hétfő
Palócleves
Egy leves, amit nálunk mindenki szeret.
Katika itt a recept, igaz az enyém nem is biztos, hogy palócleves mert én egy szál sárgarépát és egy fehérrápát is teszek bele amikor a pörköltet csinálom.
Palócleves
Hozzávalók:
Hozzávalók:
30 dkg marha vagy disznó comb
25 dkg zöldbab /lehet mélyhütött is ha nincs friss/
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg krumpli
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
Babérlevél, őrölt kömény,
pirospaprika, fekete bors, só
pirospaprika, fekete bors, só
Elkészítés:
A húsból külön pörköltet készítünk a szokásos
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
A tálalásnál meg lehet szórni friss kaporral vagy petrezselyemmel.
Töltött karalábé
Ezt a receptet egy ujságban láttam, ki kellett próbáljam, nekünk nagyon izlett.
Hozzávalók: két személyre: vettem 3 karalábét, 200 gr. feta sajtot, 3 szál ujhagymát, 50 dkg spenótot, maréknyi vegyes magokat, napraforgó, fenyömag, tökmag, kb. 1,5 dl zöldséglé / a megfött karalabé leve/, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma.
A karalábékat megpucoltam és levágtam a kalapjukat, kivájtam és a félretettem. A kivájt karalábét zöldségleveses vizben megföztem kb. 20 perc, az utolsó 10 percben hozzátettem a kivájt karalébé darabokat és a kalapját apróra vágva. Közben az ujhagymát megpároltam vajban, hozzáadtam a spenótot, megfonnyasztottam, hozzáadtam elmorzsolva a feta sajtot, bors, só, szerecsendió került bele füszernek, egy gerezd fokhagyma és kb. 1.5 dl zöldséglével felöntve pár percig pároltam hozzáadva a tejfölt.
A magokat megpiritottam és egy keveset félre tettem, a maradékot meg apritóban összetörtem, hozzáadtam a spenótos raguhoz. A kivájt karalábékat egy kivajazott tüzálláló tálba tettem megtöltöttem a spenótos raguval. A visszamaradt raguhoz hozzátettem az apróra vágott megfött karalábét és a töltött karalábék közé öntöttem.
Megszórtam a maradék magokkal, apróra vágott petrezselyemmel és a sütöben kb. 20 percig 180 fokon összesütöttem. Lehet hozzá párolt rizst késziteni, mi csak úgy ettük köret nélkül.
Egy uj élet
![]() |
kezecske |
![]() |
elsö testvéri simogatás |
Nálunk gyorsan mennek az események:))
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig. Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat.
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig. Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat.
Négy unokám van, imádom Öket mint minden nagymama. A legfontosabbak Ök, persze a gyerekemmel együtt. De az unokák egészen más szeretet, nagyon nagyon jó, hogy vannak, hogy megélhettem Öket.
Dennis a legnagyobb 17 éves igazi kamasz, zenél, komponál,sportol és sok maflaságot beszél mint az igazi kamaszok, közben meg kacsingat a lányok felé.
Julia 11 éves sportos ugrabugra,melegszivü kislány, nagyon szereti a bátyját még akkor is, ha az mérgesiti Öt. Még császármorzsát is hajlandó a bátyjának csinálni csak, hogy kedvében járjon.
Daniel három és fél éves, most fedezi fel a világot, nagyon érdeklödö imádja az állatokat, és Ö szólit engem "nagyinak" amit külön imádok. Aztán most Paul, aki nekünk egy édes csecsemö minden kis grimaszával boldoggá tesz. Szerintem ez az egyik legszebb az unokákban, látni, a fejlödésüket, emberkévé válásukat, látni, hogy a szüleik mennyire szeretik a gyerekeiket.
2012. május 18., péntek
Sváb krumplisaláta
Hozzávalók:
1 kg héjában fött krumpli, lehet beletenni egy kisebb legyalult
uborkát, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd foghagyma, 1,5-2 dl húsleves,
csapott evökanál cukor, annyi ecet amennyi megnedvesiti a cukrot. A
levesböl,cukorból, ecetböl dresszinget készitünk beletesszük a kockára
vágott hagymát,összenyomott foghagymát, kevés sót is tehetünk még bele
meg örölt borsot. A fött krumplit meghámozzuk és belegyaluljuk vékonyan a
saláta levébe. Nem baj, ha kicsit összetörik a krumpli, pont akkor jó.
/Itt igy készitik/ Izesitjük még ha kell, a végén kevés olajjal
mégegyszer összekeverjük. Lehet rá petrezselymet szórni, snidlinget. Ha
langyos akkor a legfinomabb, igazi sváb specialitás. Mindenhez finom,
halhoz, húshoz. Ahol én élek, sok esetben csak
virslihez eszik.
virslihez eszik.
Sajtos kenyér
Ezt
a receptet évekkel ezelött az nlc-re Szidi irta be. Azóta is többször
megcsináltam, nagyon finom reggelikre túrós, sajtos kencékkel, vagy csak
ugy megvajazva és egyszerü az elkészitése:
Hozzávalók:35
dkg liszt, 1 sütöpor, 1 kávéskanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. 3,3 dl
tej. Mindezeket összekeverni és kb. 34-40 percig /tüpróba/ sütni.
Püspökkenyér formában szoktam sütni. A lisztben elkeverjük a sütöport, a
reszelt sajtot, sót, mehet bele a tej - ennyi. Muffint is süthetünk ugyanebböl a tésztából.
Tejfölös uborka saláta
ahogy én csinálom:
Hozzávalók,
1 db kigyóuborka, só foghagyma, pici cukor, ecet, 2,5 dl tejföl. Az
uborkát meghámozom, legyalulom 2 cikk foghagymát összenyomok
összekeverem az uborkával amit jól megsózok és átforgatom mégegyszer.
Hagyom állni legalább fél órát. Közben a salátástálba két kávéskanál
cukrot teszek, arra annyi ecetet csöpögtetek, hogy a cukor nedves
legyen, majd beleteszem a tejfölt és krémesre keverem. Az uborkát
kinyomkodom és beleteszem a tejfölbe, egy-két evökanál levet a
visszamaradt uborkaléböl még hozzákeverek. A tetejére törött borsot és
pirospaprikát szórok. Jó ha hidegen áll egy kicsit. Ezt a salátát el
lehet késziteni egy nappal elöbb is, föleg nyáron mert akkor a
legfinomabb és friss ropogós marad az uborka. Lehet még paradicsom
karkákkal is disziteni.
Francia krémes mákos
Az nlc-n Sarapod készitette el elöször, innen van a recept, nagyon megtetszett, igy én is elkészitettem. Igaz csak fél adagot elöször, de fel van véve a repertoárba, mert finom sütemény.
Ez én süteményem igy nézett ki
Àjult imán padlizsánja
A recept hozzávalói
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
1 hámozott paradicsom
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
A recept elkészítése
A
padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk,
fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt
kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a
paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a
petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat
leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20
perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon
megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a
majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább
pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem
felét. Félretesszük.
A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
Csokis pite
Csokis pite Sherpától.
Nagyon régen irta be az nlc-re ezt a receptet, most meg rábukkantam.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, félmarék cukor, tejföl.
Krémhez: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 15 dkg puhított csoki, 15 dkg
őrölt mogyoró vagy dió.
Elkészités:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor, tejföllel
könnyű tésztává gyúrni. Kettéosztom, felét tepsibe teszem. A következő
krémet töltjük hozzá: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, ezeket habosra
keverem. 15 dkg puhított csokit szintén habosan hozzáadni. 15 dkg őrölt
mogyoró vagy dió, 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Könnyedén
belekeverjük, egyenletesen rákenjük, majd erre a maradék tésztát
rátesszük. Villával megszurkáljuk, egyenletes tűznél megsütjük.
Különlegesen finom süti!
A lapok tésztája nagyon finom omlós linzer tészta, érdemes más recepthez is kipróbálni.
Spárga hollandi szósszal
A spárgát megpucoljuk, vizet felteszünk egy edényben forrni, sózzuk, teszünk bele egy kávéskanál cukrot, egy kávéskanálnyi vajat és beletesszük a spárgát. Kb. 30 percig kell fözni, a spárga ha a közepén villára tesszük és kicsit meghajlik akkor jó. /Ha salátát készitünk belöle akkor elég 20 perc fözés, mert finom amikor kicsit még roppanós/.
Ez a klasszikus spárga ebéd, vajas ujkrumplival, rántott hússal. A spárga annyira finom, sokan hús nélkül eszik, de azért egy jó zaftos "pupos rántotthus" -ahogy a gyerekem annak idején mondta - nagyon illik hozzá.Hollandi mártás igy készül: 3 tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel, vagy fehér borral,amennyi a tojásunk, habverővel lassu göz fölött folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadunk 10 dkg olvasztott vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)