2022. január 11., kedd

Macesz gombóc








Már régóta el akartam késziteni,de soha nem talalkoztam itt Németországban macesszal, vagy ahogy sokan ismerik pászkával. Persze rossz helyen kerestem. Végülis sikerült vennem az egyik üzletben. Kedves FB ismerösöm adta hozzá a receptet. Elkészült végre a gombóc, libaleves volt hozzá. Jaj nekem nagyon izlett, annyira ismerös volt az ize, szerintem én gyerekkoromban már ettem ilyet, halvány emlék. 

A receptet bemásolom, ahogy Viktoria Somhegyitöl kaptam, tökéletes: 

Na figyu. Nálam 190-200 gramm maceszlap van összetörve késbetétessel, de mozsarban is tök jó. Mondjuk 2021-ben, szerintem kár a maceszt és magunkat mozsárral kínozni. Adok hozzá egy evőkanál (nem több!) vizet, 4 ek libazsírt (olaj, vaj nem jó!!) kacsazsír oké, ha serteszsír van otthon, hát majd becsukja a szemét a feljebbvaló. 😉Kell még 4 tojás szétválasztva, fehérje felverve. Só, bors, szerecsendió, gyömbér, petrezselyem. A legutóbbiba egy kis női marék mandulát is daráltam es gyufatészta helyett az megy a halászlébe. De ez titok. Mindent összekeverek, legvégén a fehérjét hozzá. Állni hagyom negyed órát legalább hűtőben. Utána gombócolok. Mindjárt lemérem mekkorát. Mi nem teszünk húst a levesbe, hanem utána szoktuk enni. (Én többnyire már nem bírok) Egy levesbe 4, max 5 gombóc egy felnőttnek. Ha van második is, akkor 3-nál ne adj többet. Megdagad, ha megfő. Kb. 15-20 percig gyöngyözö vizben kell fözni.

A gombócokat csakis frissen. Ha marad, másnapra sem lesz baja, de lezárható tetejű dobozba tedd be és még melegen, ez fontos. A gőz a lelke. En a gombócokat huslevesben föztem ki, annyira finomak lettek atvették a leves izét. 

Ebböl az adagból nekem 25 db gombóc lett. Valamennyit kiföztem de a többit lefagyasztottam. Pár nap mulva ismét husleves készült a fagyasztott gombócokat, gyönyözö sós vizben kb. 15-20 percig föztem. 

 

 

Öffnen

Viktoria


2022. január 8., szombat

Torta Caprese

2022 BUEK mindenkinek :)





Elsö torta az uj évben, Torta Caprese, ami a karácsonyi, ujévi maradékokbol készül. Csokoladé, dió, vagy mogyoró, mandula, karácsonyi apro kekszek, marcipan massza. Kedvenc konditor mesterünk Marcel Seeger receptje. 

Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 5 db tojás, 4 dkg marcipan massza, 24 dkg darált mandula, vagy dió, vagy mogyoró, 12 dkg apróra tört dió vagy mandula, vagy mogyoró. 20 dkg cukor, 24 dkg lereszelt csokoládé , csipet só fél csomag sütöpor. A tortaforma aljára a maradék karácsonyi kekszekböl kb. 10 dkg morzsásra torva. A formát ki kell vajazni és megszórni az összetört kekszekkel. /Nekem volt csokis, marcipanos, lekváros linzer, azt törtem össze. 

Elkészités: 

A megtört diót es a darált diót kicsit megpiritjuk és kihütjük. 

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük,hozzá adjuk a puha vajat és  a marcipant kicsit felmelegitjük és elvegyitjük a tojásos masszába. A csokoladét lereszeljük és a tojásos, vajas masszába keverjük, valamint a darált és tört diót vagy mandulát vagy mogyorót, hozzáadva a sütöport is. A tojás fehérjéket csipet sóval habbá verjük és ovatosan hozzá keverjük a diós, tojásos masszához. 

A kivajazott tortaformába alulra beleszórjuk az összetört kekszeket és erre öntjük a torta masszánkat. Szépen belesül a tortába, és nagyon finom lesz. 

 170 fokon 40-45 percig sütjük. Tüpróba !!

A végeredmény egy fantasztikus finom zaftos, izletes könnyü tortát kapunk. 


Für den italienischen Schokoladenkuchen-Klassiker, die Torta Caprese, lassen sich prima  übriggebliebene Schokolade, Nüsse, Mandeln, Kekse oder Marzipanreste aus der Weihnachtszeit verarbeiten. Konditormeister Marcel Seeger zeigt, wie es geht!

Torta Caprese

von Marcel Seeger, für einen Tortenring oder eine Backform von 26 cm Durchmesser und 5 cm Höhe

Zutaten

  • 200 g Butter, Zimmertemperatur
  • 6 Eier (Gr. M)
  • 40 g Marzipanrohmasse
  • 240 g Mandeln, gemahlen
  • 120 g Mandeln, gehackt
  • 200 g Zucker
  • 240 g Zartbitterschokolade oder dunkle Kuvertüre, geraspelt
  • 1 Prise Salz
  • zusätzlich etwas Butter zum Einpinseln und Semmelbrösel oder zermahlene Keksreste zum Ausstreuen des Tortenrings oder der Backform

2021. november 30., kedd

Fahejas csillagok

 

Fahejas csillagok






 A massza hozavalói :

20 dkg Marcipan massza, 3 tojasfehérje/90 gr/ 25 dkg porcukor, 2 teaskanál fahéj, 1 csipet so,

30 dkg daralt mogyoro, vagy dio

A marcipan masszat a fele tojásfehérjével es 12 dkg porcukorral, csipet soval összemorzsoljuk,

adjuk  hozzá a fahéjat és a maradék porcukrot. A maradék tojás fehérjét felverjük habnak es azzal lazitjuk a tésztankat. Tanacs; a felvert tojásfehérje lazitja a tésztánkat.

A kész masszát egy tálba tesszük, foliaval letakarjuk és kb. 2 órára a hütöbe tesszük. Igy éri el azt az

Allagot  , hogy ki tudjuk majd nyujtani.

A glazurhoz a hozzávalok: 1 tojásfeherje /kb. 30 gramm/ 16 dkg porcukor, 1 csipet so és fel citrom leve.

A tojasfehérjét elkezdjük felverni és lassanként adjuk hozzá a cukrot és a sót, citromlevet.

Ha felvertük, letakarjuk egy foliával és vizes konyharuhával, hogy ki ne szaradjon.

Hozzavalók a vegleges  elkészitéshez: 20 dkg darált dió vagy mogyoró, 1 dl viz, 1 evökanal olaj. A vizet és olajat egy kis tálba tesszük, ez azért kell mert a csillag formankat folyton bele kell  martani ebbe az olajos vizbe, hogy a  massza amikor kiszurjuk ne ragadjon a csillag formára.

A 20 dkg dio vagy mogyoró  meg azért kell mert ezzel szorjuk meg liszt helyett a gyurodeszkát és azon nyujtjuk ki kb. 1 cm vastagra a fahéjas masszat.  Igy nem ragad. Kicsit pepecselös munka, de megéri mert a végeredmény nagyon finom. A kinyujtott masszara  késsel rákenjük a felvert tojashabot.

Vizezett kiszuroval csillagokat szurunk ki a tésztából és 180 fokra elömelegitett also-felsö  sütöben kb. 10-12 percig sütjük. Addig kell sütni amig a csillagokat meg tudjuk mozditani a sütöpapiron. Nem szabad tulsütni mert akkor kemeny lesz.

2021. október 21., csütörtök

Csokis, diós kevert sütemény

 





Hú de régen irtam a blogomba :( Pedig készülnek finomságok, de valahogy

mindig elmaradt a receptirás. 

Itt egy nagyon finom kevert sütemény recept, gyorsan elkészül es biztos siker,  ünnepi alkalomra is megfelel. 

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg vaj, 3 tojas, csipet so, 2o dkg durvara tört dio, 1 sütöpor, 2 tabla keserü csoki, en 20 dekat tettem bele, 3-4 kanal tej. 

A tetejere keserü csoki es feher csoki felolvasztva disziteni es par szem dio disziteni. 175 fokon 50- 60 percet sütni.

A vajat a cukorral habosra keverni, utana a tojasokkal habosra keverni. Aztan mehet bele minden szaraz hozzavalo. Tej annyi, hogy ne legyen kemeny a teszta

sürübb legyen mint egy piskota. Probald ki, szeretni fogod. 
😋

2021. január 18., hétfő

Narancsos sütemény liszt nélkül

 







Fantasztikus finom, zaftos, narancsos, csokis, egy álom komolyan. 

A fiam sütötte meg már többször is. Mi egy adagból két formát sütöttünk, egy közepes kuglof formát és egy szivecskés formát.

Hozzavalók: 3 bio narancs /kb. 20 dkg/

37,5 dkg darált mandula   /darált dió is jó hozzá nem kell feltétlen mandula/

37,5 dkg cukor

1 cs. Vanilia cukor

Csipet só

1 cs. Sütöpor

9 !  tojás közepes nagyságu

15 dkg keserü csokoládé a mázhoz

A narancsokat jol megmosni és egy edenyben feltenni fözni ugy, hogy a viz éppen ellepje a narancsokat. Kb. másfél órát kell fözni. Ha megföttek kiszedni a vizböl, lecsepegtetni és kihüteni.

A narancsokat félbevágni és a magokat kiszedni. Héjával együtt egy tálba tenni es botmixerrel pürésiteni.  Ezt már meg lehet csinálni elözö nap is.

A mandulát, cukrot, vanilia cukrot , csipet sót és a sütöport szárazon összekeverni.

A tojásokat egy nagy keverö tálba tenni és a habverös keverövel jó habosra verni.A narancso masszát a felvert tojáshoz keverni. A száraz anyagot – mandulás keveréket – két részletben a tojásos, narancs pürés masszához keverni.

Elömelegitett forró sütöben 60-70 percig sütni, Tüpróba !!! Mert lehet,hogy kicsit tovább kell sütni.

A sütés vége felé  alufoliával letakarni, hogy ne égjen meg a teteje. Ez a tészta jó folyos sütés elött, igy biztos hosszú a sütési idö.

Ha kihült a süteményünk, csokimázzal bevonni.

Ez az adag egy nagy kuglóf formára elég.  Mi ebböl az adagból egy kisebb kuglof formát sütöttünk egy kis sziv formát. A nagy kuglof formára 2,75 l nagyságut ir az eredeti recept.

 


2020. december 7., hétfő

Zsemlegombóc



Foto a gombócok fözése elött készült. 

Több fajta zsemlegombóc receptet kipróbáltam, de ez a legfinomabb, izben és állagában is. Az alább irt hozzávalókból 8 db gombócot kapunk. Ha marad belöle másnapra, akkor is finom. Fel szoktam szeletelni és vajban kicsit átmelegiteni, megpiritani. 

Hozzávalók: 4 db másnapos zsemle apró kockára vágva
2 tojás
1,5 dl tej
1 nagyobb hagyma apró kockára vágva
fél marék petrezselyem apróra vágva
2 evökanál vaj
1 teáskanál só
bors, izlés szerint
kevés zsemlemorzsa ami akkor kell, ha az összeállitott tészta lágy. 

A kockára vágott apró zsemléket elkeverjük az 1 teáskanál sóval.
Az apróra vágott hagymát és petrezselymet a vajban picit megdinszteljük.
A tejet felmelegitjük, de nem kell felforralni.
A meleg tejet és a megdinsztelt hagymát, petrezselymet ráöntjük a zsemle kockákra , összekeverjük és 10 percig pihentetjük.
A két tojást felverjük, picit sózzuk es borsozzuk. Ráöntjük a zsemlés tejes
masszára es összekeverjük - a legjobb gumikesztyüvel ezt elvégezni.
Ha a tészta lágy, akkor teszünk bele egy kevés zsemlemorzsát . A tészta állaga olyan legyen, hogy jól formálható gombócokat kapjunk, ha esetleg kemény akkor egy nagyon kevés langyos tejjel lazitjuk. 

Vizes kézzel 8 darab teniszlabda nagyságu gombócot formálunk.
Lehet hagyni állni a gombócokat, en hagytam  fél órát még pihentetni, de lehet
rögtön a formázás után fözni. 

Gyöngyözö sós vizben kb. 20 mercig fözzük, nem forraljuk, szép lassan
fözzük.


Gombóc tálalva. 

2020. december 1., kedd

Sajtkrémes kiflik




Facebbok csoportból Viktoria Somhegyi receptje. 

Nagyon finom :) 

500g liszt

2 tk só
1tk cukor
25 g friss élesztő
kb fél csomag sütőpor
2dl tej
100 g vaj
3ek majonéz, nálam sűrű sajtkrém

Ezeket össze kell jól dolgozni, a tesztát duplára keleszteni. (8 kifli jön ki belőle) 8 részre elosztani és keleszteni picit. Utána kifliket készítek- mindenki amilyet szeretne, megkenem tojással es megszórom tetszés szerinti díszítéssel. Sütőben 200C-on kb 20 perc alatt sült meg.

Narancsos linzer karikák

 



Ez egy annyira egyszerü süteménynek néz ki, de a narancs finom ize a fahéjjal együtt ebben a finom omlós  tésztában fenséges. 

15 dkg liszt,4 dkg étkezési keményitö / ha nincs az sem baj, akkor annyival több liszt kell bele/ 15 dkg hámozott mandula darálva, 1 bio narancs, 18 dkg vaj, 12 dkg cukor + 4 evökanálnyi cukor,  1 teáskanál só 1 teáskanál fahéj.

A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a darált mandulát, a 12 dkg cukrot, sót a narancs  lereszelt héját es a fel narancs kicsavart levét. Összegyurjuk és ketté osztjuk a tésztát es 2 db  kb. 15 cm- es 7cm átmeröjü hengert formálunk a tésztából. A 4 kanál cukrot összekeverjük a fahéjjal.  Egy alufoliát megszórunk a cukros fehéj egyik felélvel és beletekerjük a hengert, igy járunk el a másik hengerrel is. Hütöbe tesszük egy órára. Utána a hengerekböl kb. fél centis karikákat vágunk. A köpezét kiszurjuk a hengereknek és elömelegitett sütöben 7-8 percig sütjük. Nem fontos kiszúrni a közepét a hengereknek, de nekem igy jobban tetszett. A kis apró kiszúrt köröket is megsütöttem külön.


2020. november 23., hétfő

Nugat stangli

 



Nagyon finom !!!

Hozzávalók: 22 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vanilia cukor, 3 tojás sárgája, fél teaskanál fahéj,

                     20 dkg liszt, 2 evökanál kakaópor, 1 teáskanál sütöpor, 12 dkg darált dió vagy 

                     mogyoró, 10 dkg nugat , 10 dkg keserü csokoládé, vagy tejcsokoládé bevonó                             izlés szerint lehet választani , nalam keserü csoki  és persze a tésztába mindig                             csipet só.

Elkészités: A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk apránként a tojás sárgáját es azzal is jól kikeverjük. A lisztet, kakaót, sütöport,u fahéjat, darált diót vagy mogyorót összekeverjük és apránként a vajas masszához keverjük.

A kesz masszát egy nyomózsákba tesszük és sütöpapirra kb 6-7 cm es csikokat nyomunk.

Na itt egy kicsit szenvedtem. De ! ha ez nem sikerül a nyomózsákból akkor kiskanállal apró halmokat teszünk a tepsibe és kis tallérokat sütünk belöle. Ugyanolyan finom ugy is.

Kb. 7-8 percig sütjük 180 fokon.

Hagyjuk teljesen kihülni a stanglikat mert különben eltörnek. 

A 10 dkg nugatot felmelegitjük. Kettö- kettö stanglit összeragasztunk a nugattal. 

A bevono csokit felmelegitjük és a stanglik egyik végét belemártjuk a csokiba. Ecsettel soktam a stanglik végeit becsokizni. 

2020. július 10., péntek

Csirkemell picatta




#



Fantasztikus finom, akik szeretik az enyhén citromos, fehérboros szószos ételeket. Kedves Facebook ismerösöm Matyi Eva receptje. Tegnap megláttam ezt a receptet és ma el is készitettem. Nagyon szerettük, fel van véve a repertoárba.

http://matyievakonyhaja.blogspot.com/2016/06/csirkemell-piccata.html


Hozzavalok 2 szemelyre :

1 egesz csirkemell, csont nelkul.
1 salotta hagyma, kozepes meretu, ha nincs akkor voroshagyma.
2 ek capribogyo (vagy izles szerint)
ezen változtattam és capribogyó helyett zöld olivabogyóval csinaltam /
2-3 cikk fokhagyma
2 ek vaj
2 ek olivaolaj
4 ek parmezan
2 ek liszt
1/2 kk etkezesi kemenyito (cornflour)
1/2 citrom leve (vagy izles szerint)
1/4 pohar tejszin (vagy tej)
1/2 pohar zoldsegalaple vagy husleves
1/4 pohar feherbor vagy rose.
1 szal zeller  amit majd kiveszunk belole a vegen
 kis marek zoldpetrezselyem

so es frissen orolt bors
Citromkarikak a disziteshez
Elkeszitese :

A csikemellet  kette vagjuk hosszaban, majd minden fel mellett ujbol kette. Igy lesz 4 szep szelet csirkemellunk.
  A 2 ek lisztet elkeverjuk 2 ek frissen reszelt parmezannal. A szeleteket szep sorban megforgatjuk a parmezanos lisztben. Enyhen megrazzuk, hogy a felesleges liszt hulljon le rola. Egy serpenyoben  felforrositunk 1 ek vajat es 1 ek olivaolajat. A
csirkemelleket mindket oldalan szep pirosra sutjuk, majd felre tesszuk es melegen tartjuk. A fennmaradt zsiradekhoz meg hozzaadunk 1 ek olivaolajat es a megmaradt 1 ek vajat. A hagymat nagyon-nagyon finomra vagjuk , a fokhagymat felszeleteljuk es elobb a hagymat tesszuk a zsiradekba dinsztelodni, majd mikor majdnem puha hozzaadjuk a fokhagymat is. Aztan beleontjuk a feherbort amivel fozzuk 2-3 percet , addigra az alkohol is elparolog belole. A serpenyo aljara ragadt  sajtos lisztes  
maradekot, finoman felkaparjuk, az nem kidobnivalo, nagyon finom izt ad az etelnek. Beledobjuk a zellerszalat is. Par perc utan mehet bele a husle, amivel tovabb fozzuk kicis langon, ujbol 2-3 perc. Aztan hozzaadjuk a citromlevet,a 2 ek kapribogyot ,sozzuk, frissen orolt borssal megszorjuk. Osszefozzuk  es mehet bele a tejszin vagy tej. 1/2 kk etkezesi kemenyitot elkeverunk 1 ek hideg vizzel es beleontjuk a szoszba. Felfozzuk. Beletesszuk a megmaradt 2 ek reszelt parmezant, osszekeverjuk.  A szoszunk ekkorra mar kello surusegu lesz. Aki surubbre szeretne meg tehet bele keves etkezesi kemenyitot, vagy ha tul suru lett akkor meg egy kis tejszint vagy zoldseglevet. Tegyuk bele az elore megsutott parmezanos hust a szoszba , fozzuk ossze es szorjuk meg egy fel marek finomra vagott zoldpetrezselyemmel. Citromkarikakkal diszitjuk.



2020. június 26., péntek

Sabich saláta




Sabich saláta a neve, több rétegezett hozzávalóbol. 
eddig nem ismertem, de van egy kedves csoport a Fb-n és ott sok finom keleti, arab recept található. Megtetszett és elkészitettem. Közben azért a Googlen is utána néztem ennek a finomságnak, sok fajtája van az elkészitésében. Ahogy láttam a padlizsán mindegyikben benne van, csicseri borsó, uborka, paradicsom és persze a tahini szósz. A legtöbb helyen reggelire eszik pitába megtöltve.

Elsö réteg az  izraeli saláta ami  igy készül:
Par darab apró ropogos uborka, amit kis kockákra vágunk, hozzá ugyanannyi paradicsom, szintén apró kockakra vágva. Ezeket picit megsózzuk , borsozzuk, tehetünk bele ujhagyma karitákat is. Egy fél citrom levét adunk hozzá és 2 evökanál jófajta Oliva olajat.

1 padlizsánt vékony szeletekre vágunk besozzuk picit - én hagytam állni. Utána áttörölgettem
papirtörlövel , sütöpapirra tettem és ecsettem picit megkentem Oliva olajjal. A grill fokozaton sütöttem pár percig, hogy pici szint kapjon. Kivettem a sütöböl kevés apróra vágott fokhagymával megszortam.
5 apró szemü ujkrumplit 10 percig föztem, utána serpenyöben pirosra sütöttem. 

Közben elkészitettem a tahini szószt. 1 dl tahini szószba tettem ugyanannyi vizet, sot, borsot, romai köményt egy fél citrom levét és merülö mixerrel összekevertem. Egy krémes szószt kaptam Az izeket még utána külön be lehet állitani. Ne legyen savanyu, de lehessen érezni a citromot is. 

Összeállitás: Izraeli saláta, erre raktam a krumplikat, ezt meglocsoltam a tanini szósszal, rátettem a sült padlizsánokat és megint tanini szósszal locsoltam meg. Közben akinek van Zatar füszerkeveréket is tettem a rétegek közé. Tetejét megszórtam petrezselyemmel.

Bonyolultnak tünik, de nem azt. Annyi minden szervezés kérdése. Tegnap ujkrumplit föztem , abbol tettem el mára ehhez a recepthez is. Ja igen sokan még fött tojással is rétegezik. Most nálam tojás nélkül készült. Nagyon finom.