2020. február 1., szombat
Kelbimbo, zeller saláta
Kelbimbo, angol Zeller és más finomságok, nagyszerü saláta ami föétel is lehet, vagy éppen egy szelet frissen sült hús mellé.
Hozzávalók 2 személyre: 8-10 kelbimbo sós vizben megfözve,
1 kisebb szivsaláta vagy madársaláta, 2 darab közepes héjában fött krumpli,
3 db szárzeller, ujhagyma, vagy lilahagyma, pár szem rózsabors.
Egy jó marék zsemlemorzsa amit vajban megpiritunk és egy csipet sóval izesitjük.
Dresszing: 2 evökanál fehér balzsamecet, 1 evökanál áfonya lekvár ! igen nem tévedés ! 2 evökanál olivaolaj, 2 mokkáskanál só. Ezeket egy üvegben jól összerázzuk, egy krémes öntetet kapunk. Izlés szerint lehet még bele tennni egy-két kanál vizet, borsot. Nekem dió ecetem van azzal csináltam.
A salátát megmossuk, apró csikokra vágjuk, leszáritjuk.
A kelbimbot megfözzuk és vajon piritott morzsába forgatjuk.
A krumplit vékony karikára vágjuk. A hagymát felszeleteljük.
Tálalás. Elöször a zöldsalátát tesszük tényérra, meglocsoljuk az öntettel,
rá jön a karikára vágott krumpli, sózzuk, borsozzuk, a vékonyra vágot hagymaszeleteket rászórjuk és a felvágott szárzellert is. Megint megöntözzük az öntettel. A végén a langyos vajas morzsás kelbimbo jön a tetejére. Ismét meglocsoljuk kevés öntettel, rózsaborssal megszórjuk és tálaljuk.
2020. január 7., kedd
Mozart mousse - ami tervben van elkésziteni -

Ezt a receptet csak lementettem az internetröl, mert annyira szépséges a képen, hogy tervbe van az elkészitése, és persze kedves Gallov Andre barátnömnek ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy ez az Ö izlése :)
Az eredeti recept itt található :https://www.binekocht.at/2020/01/02/mozartmousse-mit-nougat-schokolade-pistazien/?fbclid=IwAR2porhEJypbkO194lHqarasNoSWFJitjBosUAEolTjNUymF_eh5cr_dvHQ
Mozartmousse nugat, csokolade és pisztacia
Munka kb. 1 óra
A tejcsokoládé mousse elkészitése: A konyak mennyisége minden esetben kb. 1 evökanál
4 tojás sárgája, 1 cs. Vanilia cukor, csipet só 18 dkg tejcsoki de aki szereti keresü csokival is lehet késziteni. 1 EK konyak. 2,5 dl tejszin.
A pisztácia mousse elkészitése:
4 tojás sárgája, l cs. Vanilia cukor, csipet só, 18 dkg fehér csoki, konyak 2 dl tejszin, 2 EK pisztácia darabok, vagy több is mehet bele. Egy csipetnyi ! zöld élelmiszer festék, csak minimális kell bele.
Kb. 2 cm -es darab marcipán massza – itt egy henger alaku marcipánról ir.
Nugat mousse elkészitése:
4 tojás sárgája, 1 vaniliás cukor, csipet só, 18 dkg nugat, konyak, 2 dl tejszin 2 evökanál pisztácia
Diszitéshez félbevágott mozart golyók, felvert tejszinhab a tetejére.
Elkészités; csoki mousse
A tojássárgáját a vanilia cukorral, sóval fehéredésig felverjük, A csokit felolvasztjuk /a szerzö a tejcsokit részesiti elönyben/ Amikor kihült de még folyós hozzákeverjük a tojásos masszához a konyakot is. A tejszint felverni és ovatosan a csokis masszához keverni.
A pisztáciás mousse:
Tojást, vanilia cukrot, sót krémesre keverni, A fehércsokit felolvasztani, a vegén a marcipán masszát is hozzáadni, hogy egynemü legyen a kettö. Csoki és marcipán krémet a tojásos krémhez keverni, konyakot beletenni es a felvert tejszinnel óvatosan elkeverni. De a tejszint csak akkor keverni hozzá, ha a massza kihült ! Ezt minden alkalommal irja. A végén a csipetnyi zöld ételfestéket belekeverni és a végén a pisztáciát.
A nugat mousse:
Tojás, vaniliacukor, so, habosra keverni /mIndig ugyanaz a müvelet a moussenél/Nugatot felolvasztani göz fölött, kihülten a tojasos krémhez adni, a végén ovatosan a felvert tejszinnel elkeverni. Konyakot bele !
Most kezdödik a poharakba töltés. A poharakba a nugatmousset elosztani, hidegre tenni és a két másik mousset is hütöbe tenni. Kb. 1 óra alatt kicsit megkeményedik a nugatmassza, erre jön a pisztácia massza szintén nyomózsákból, hüteni és a végén a világos csokimassza jön rá. Szervizozás elött felvert tejszinhabbal disziteni és félbevágott mozart golyókkal disziteni .
Nem tudom mennyire érthetö, ha nem irjál . A lényeg a 3 különbözö mousse elkészitése ugyanaz a munkamenet mind a háromnál. Biztos nagyon finom , lehet egyszer én is nekiállok valami ünnepi alkalomra. Amúgy gyönyörüen néz ki a poharakban.
2020. január 6., hétfő
Krumplisaláta zellerrel
Krumplisaláta a fiam kedvence.
Hozzávalók:
1 kg héjában fött krumpli
2 közepes fej lila hagyma
egy közepes zeller gumo fele felszeletelve és kevés sós vizben megfözve, valamint a leve a dresszinghez
a dresszinghez hozzávalói:
1 evökanál cukor, annyi ecet amivel benedvesedik a cukor,
1 evökanál mustár 2 dl sürü tejföl, 2 dl görög Joghurt,
1,5 dl Zeller fözölé, só és Bors
A krumplit héjában megfözzük. Amig fö elkészitjük a dresszinget, minden hozzávalót jól összekeverünk. Hozzátesszük a megadott Zeller kihült fözölevét is. A dresszingnek jó izesnek kell, hogy legyen, mert a krumpli magába szivja az izeket. Meg szoktam kóstolni, legyen kicsit savanykás, édes és sós.
Közben a lila hagymát felszeleteljük és megsózzuk.
A dresszingbe belekeverjük elöbb a zellert, majd a sózott hagymát kinyomkodjuk és azt is ovatosan belekeverjük a szószba. A krumplit meghámozzuk és lehetöleg még jó langyosan karikára vágva adagonként óvatosan belekeverjük a dresszingbe. Elözö nap szoktam elkésziteni, hogy az izek összeérjenek. Ha sok folyadékot szivna magába a krumpli, másnap ovatosan keverve 2 kanál tejjel lazitjuk . Anyukám mindig igy csinálta, én ugyanúgy.
2019. december 8., vasárnap
Stollen szelet
Stollen szelet
Igazi karácsonyi sütemény. Igazából nem szeretem a stollent, vagyis
eddig nem kedveltem. De ezt a receptet amikor megláttam, tudtam, hogy
ez csak jó lehet. Nem kelt tészta, túró van a tésztájában, finom illatos, és könnyü sütemény. Na igy már szeretem a stollent.
Nagy hévvel nekiálltam elkésziteni, mindent elöre felvágtam, diót megpörköltem. Tésztát összeállitottam, beletettem a gyümölcsöket, akkor mehet a sütöbe. Becsukom a sütö ajtót és akkor láttam, hogy a diót kifejeltettem belöle. Sütöajtó kinyit, tészta tálba, dió belekeverbe, tepsibe rakva és ujból betoltam a sütöbe. Szerencsére csak fél percig lehetett a forró sütöbe amikor mindezt észrevettem.
Minden jó, ha a vége jó, szép is lett és nagyon finom. Ajánlom azoknak akik nem szeretnek túl sokat pepecselni a kelt tésztával és biztos, hogy nem fognak
csalódni ebben a stollen receptben.
Recept :
Stollenkuchen
40 dkg liszt 1 csomag sütöpor
10 dkg mogyoró vagy dió
25 dkg túró
15 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
csipet só
1 cs. Vanilias cukor
10 dkg kandrozott citromhéj /Zitronat/
10 dkg kandirozott narancshéj /Orangenat/
20 dkg mazsola
15 dkg marcipán
1 csomag stollen füszer – /lásd az utolsó bekezdést/ Másfél teáskanállal tettem bele a stollen füszerekböl.
10 dkg vaj és 10 dlg porcukor a szóráshoz.
Elökészités : A mazsolát, citromhéjat, narancs héjat apróra összevágni és rumba áztatni. A mogyorót vagy diót kicsit megpörkölni és apróra összevágni. A marcipánt is apró kockákra vágni. /Porcukorral meghintve szoktam összevágni, igy nem ragad össze /
A lisztet, sütöport összekeverni elmorzsolni a vajjal. Az összevágot mogyorót, túrót, cukrot, vaniliát, tojást és a stollen füszereket egy tálba tenni és összekeverni, egy viszonylag sürü tésztát kell kapjunk. A mazsolát és a kandirozott citrom és narancs héjat lecsöpögtetni és hozzá keverni a tésztához. /A rumba beáztatott gyümölcsök levéböl is tettem 4 evökanálnyit a tésztába /
.Ugyanúgy a darabokra vágott marcipánt is óvatosan belekeverjük. Egy kivajazott, lisztezett tepsibe beletenni a tésztát. 175 fokon kb. 20-25 percig sütni. Tüpróba !
A 10 dkg vajat felolvaszani és a forró tésztát megkenni vele, majd porcukorral megszórni. Kihülve kockákra vágni.
Megkerestem a stollen füszer összetételét: 10 gramm szerecsendió /de ez elmaradhat /, 5 gramm kardamon 1 vaniliarud kikapart magja, 1 citromhéj lereszelve, 4 gramm fahéj . Ezeket porrá törni, ha nem kapunk elöre csomagolt stollen füszereket. Ez a mennyiség 3 kg nyers stollen tésztához való. Tehát a fenti receptbe ettöl sokkal kevesebb kell ! A maradék eláll egy kis üvegben – fel lehet használni kekszek vagy muffin sütéshez vagy mézeskalácshoz. Nagyon finom illatos.
2019. szeptember 25., szerda
2019. szeptember 21., szombat
Almatorta
Almatorta
25 dkg liszt, 1 tojás 12 dkg cukor, 1 vaniliás cukor 15 dkg vaj, esetleg egy kanál tejföl, ezeket összegyurni és egy kapcsos tortalapot kibélelni vele.
60 dkg megpucolt almát vékony szeletekre vágni. 3 dl tejfölt /lehet fele tejföl, fele Natur Joghurt, vagy fele tejföl fele krémes túró / két tojással és 12 dkg cukorral, vaniliás cukorral. pici reszelt citromhéjával összekeverni. Az almákat szépen körkörösen a tésztára helyezni és ráönteni a tejfölös-tojásos masszát./ A legjobb, ha a tojásokat a cukorral jó habosra kikeverjük és úgy tesszük bele a tejfölt . Kb. 170 fokon35-40 percig sütni./ tüpróba/ Amikor kihült, vékonyan meg lehet kenni barack lekvárral vagy gyümölcszelével és piritott mandulaszálkával megszórni de ez el is maradhat. Most barnacukorral szórtam meg még a sütési idö lejárta elött 15 perccel - igy a cukor kicsit rákaramellizálodott - nagyon finom igy is.
2019. szeptember 19., csütörtök
Túró torta /Käsekuchen /
- 200 g Butter
- 275 g Zucker
- 225 g + 1 gehäufter EL Mehl
- 7 Eier (Größe M)
- 500 g Magerquark
- 1 Päckchen Vanillin-Zucker
- abgeriebene Schale von 1 unbehandelten Zitrone
- 1 gehäufter EL Speisestärke + 1 Vanillepuding
- Puderzucker
- Fett und Mehl
- Mehl
- Frischhaltefolie
- Backpapier
Zubereitung
90 Minuten
leicht
- 1.
- 150 g Butter in Stücken, 75 g Zucker, 225 g Mehl und 1 Ei mit den Knethaken des Handrührgerätes vermengen. Mit den Händen zu einem glatten Teig verkneten. In Folie wickeln und ca. 30 Minuten kalt stellen. Eine Springform (26 cm Ø) fetten und mit Mehl ausstäuben. Mürbeteig auf einer mit Mehl bestäubten Arbeitsfläche rund (ca. 32 cm Ø) ausrollen. Form damit auslegen und den Teig am Rand andrücken. Boden mit einer Gabel mehrmals einstechen. Kalt stellen. 50 g Butter zerlassen, abkühlen lassen. 7 Eier trennen. Eigelb, Quark, 150 g Zucker, Vanillin-Zucker, Zitronenschale, 1 Esslöffel Mehl und Stärke mit den Schneebesen des Handrührgerätes verrühren. Eiweiß und 50 g Zucker mit den Schneebesen des Handrührgerätes steif schlagen. Eischnee und zerlassene Butter vorsichtig unter die Quarkmasse heben. Masse auf den Boden füllen. Kuchen im vorgeheizten Backofen (E-Herd: 175 °C/ Umluft: nicht geeignet/ Gas: Stufe 2) ca. 1 Stunde backen. Nach ca. 40 Minuten eventuell mit Backpapier zudecken. Kuchen auf ein Gitter setzen, vom Rand lösen und in der Form auskühlen lassen. Mit Puderzucker bestäubt
2019. szeptember 16., hétfő
Sonkás,gombás hús vagyis -csütörtöki vacsora"
2
susanne
A régi blogomról másoltam ki ezt a receptet, most megint sorra került az elkészitése,fotó is fog készülni :)
A régi blogomról másoltam ki ezt a receptet, most megint sorra került az elkészitése,fotó is fog készülni :)
Nálunk a recept "csütörtöki vacsora" néven ismert a családban, Öcsikém nevezte el igy. Egyszer amikor hozzánk jött, akkor készitettem elöször ezt az ételt csütörtök este, igy ezt nevet adta Neki. Sajnos csak egy fotó készült, mert a nagy elökészületekben elfelejtettem fotózni. Most karácsony másnapjára készitettem a sógoromék voltak nálunk. Nagyon jó recept mert mindig siker és ami az elönye, hogy elözö nap kell összeállitani,amikor a vendégek jönnek elötte csak be kell dugni a sütöbe, tehát nincs vele túl sok munka.
Hozzávalók: lehet rövid karaj, pulykamell filé személyenként 2 szelet hús, 10 dkg apróra vágott húsos szalona,1 fej hagyma, 20 dkg gomba /most volt mélyhütött róka és kevés vargánya gomba itthon,de a legtöbbször sanpion gombából készül/ annyi szelet puha sajt amennyi a hús /Aldinál vettem szeletenként becsomagolt sajtot/1 pohár tejföl, másfél dl tejszin, fél dl viz és 1 csomag gombakrém leves. Egy mélyebb tüzálló tálat kivajazunk, a húst kicsit sózzuk, borssal megszórjuk és a tálba fektetjük. A hagymát apróra vágjuk, megpároljuk a sonkával, gombával, majd a hús szeleteken elosztjuk. Rátesszük a sajtszeleteket. A gombakrémlevest összekeverjük a tejföllel, tejszinnel, vizzel és a húsra öntjük. Lefedve hideg helyen egy napig állni hagyjuk. Ugy kell számolni, hogy kb. 90 perc kell a sütéshez. Tehát másnap betesszük 180 fokra a sütöbe. Lehet hozzá adni valamilyen tészta félét köretnek. Ötletszerzö utamon találtam egy "legfinomabb sültkrumpli" receptet, ami szájról szájra, vagyis blogról - blogra jár. Ezt készitettem el hozzá,. Fantasztikus finom lett. Seafalkonnál találtam, aki szintén másoknál mint "teakert, zsanuaria /Ha tudom beteszem a linket, és köszönöm, hogy beirták. Ime egy kép az elökészitésröl. Biztosan fogom még ezt az ételt késziteni és akkor csinálok róla képet.

Hozzávalók: lehet rövid karaj, pulykamell filé személyenként 2 szelet hús, 10 dkg apróra vágott húsos szalona,1 fej hagyma, 20 dkg gomba /most volt mélyhütött róka és kevés vargánya gomba itthon,de a legtöbbször sanpion gombából készül/ annyi szelet puha sajt amennyi a hús /Aldinál vettem szeletenként becsomagolt sajtot/1 pohár tejföl, másfél dl tejszin, fél dl viz és 1 csomag gombakrém leves. Egy mélyebb tüzálló tálat kivajazunk, a húst kicsit sózzuk, borssal megszórjuk és a tálba fektetjük. A hagymát apróra vágjuk, megpároljuk a sonkával, gombával, majd a hús szeleteken elosztjuk. Rátesszük a sajtszeleteket. A gombakrémlevest összekeverjük a tejföllel, tejszinnel, vizzel és a húsra öntjük. Lefedve hideg helyen egy napig állni hagyjuk. Ugy kell számolni, hogy kb. 90 perc kell a sütéshez. Tehát másnap betesszük 180 fokra a sütöbe. Lehet hozzá adni valamilyen tészta félét köretnek. Ötletszerzö utamon találtam egy "legfinomabb sültkrumpli" receptet, ami szájról szájra, vagyis blogról - blogra jár. Ezt készitettem el hozzá,. Fantasztikus finom lett. Seafalkonnál találtam, aki szintén másoknál mint "teakert, zsanuaria /Ha tudom beteszem a linket, és köszönöm, hogy beirták. Ime egy kép az elökészitésröl. Biztosan fogom még ezt az ételt késziteni és akkor csinálok róla képet.

2019. augusztus 23., péntek
Sült paprika kenyérre
Szeretem étel, frissen, melegszendvicsre mindenhogy.
A kápia paprikákat a sütöben megsütjük és ha meghült leszedjük a héját.
Csikokra vágjuk egy tálba tesszük, nyomunk rá egy gerezd fokhagymát, sóval, borssal izesitjük és adunk hozzá egy kanál balzsam ecetet és kevés Oliva olajat. Jót tesz neki ha áll egy napot a hütöben.
Másnap piritósra pakoljuk, most parmezán sajttal szórtam meg. De már készült ugy is, hogy piritosra tettem, rá egy szelet sajtot pakoltam és a sütöben megsütöttem. A fantázia határtalan ebben is és olyan szép mint a nyár.
Padlizsán saláta különleges
Fantasztikus egyszerü és ugyanolyan finom. A Facebookon Agnesa kedves csoport társunk aki saláta királynö - receptje alapján készült.
3 db dundi padlizsánt felkockáztam, sóztam, tekertem rá kevés borsot kevés olivaolajaljal meglocsoltam, összeforgattam és egy kevés ! mézet csorgattam rá. Sütöben megsütöttem, közben idönként megkevertem. Amikor már majdnem készen volt 25 dkg apró édes paradicsomot kettévágtam és rádobtam a padlizsánokra.
A padlizsán áttetszö krémesre sült akkor jó, kivettem a sütöböl, izesitettem sóval, borssal, kevés citromlével és egy leheletnyi fokhagymával.
Òvatosan összekevetem tálba tettem, 10 dkg jófajta Feta sajtot kockára vágtam megszórtam vele a salátát, piritott dióval is megszórtam, friss petrezselyemmel és egy kevés zatarral. Langyosan, hidegen is finom.
2019. augusztus 12., hétfő
Tonhal saláta
Tonhal saláta több változatban, hogy ne legyen egyforma -vagyis a fantázia határtalan.
Dresszing a legtöbbször krémes, mustáros, mézes. Receptet itt találod Ujhagymával vagy lila hagymaval a legfinomabb.
Mindig finom, nyáron a nagy melegben egy özbarnára sütött piritóssal föétel is lehet.
![]() |
Tonhal saláta avocadoval |
![]() |
Tonhal saláta galambbegy salátával, sült sonkával balzsamecetes krémmel, Oliva olajjal
|
2019. május 17., péntek
Spárga, zöldsalátával
Zöld, zöld , zöld és egy kis napsütés a tálon .
Nagyon finom és egyszerü az elkészitése, mi szeretni fogjuk mindig :)
Irom is a receptet egy jó nagy tál saláta adag,két személynek böven elég.
Hozzávalók: Zöld saláta szivek 3 darab
50 dkg zöld spárga,
2 szál újhagyma
2 db keménytojás, lehetöleg a sárgája maradjon kicsit krémes
Az öntethez: 2 evökanál fehér balzsam ecet
2 evökanál méz
1 teáskanál só
1 teáskanál mustár
kevés száritott fokhagymapor
2 evökanál olaj - semleges izü olaj legyen
3 evökanál - nem több - hideg viz
Ezekböl az összetevökböl egy krémes, selymes borostyán szinü öntetet készitünk. Kézi habverövel szoktam összekeverni. Amikor készen van akkor
tesszük bele 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágva és a frissen örölt borsot. A másik ujhagymát is apróra vágjuk és félretesszük a diszitéshez.
A zöld spárga végét levágjuk nem kell pucolni, megmossuk és kb 3-4 cm-es
darabokra vágjuk. 3 kanál repce olajat felmelegitünk egy serpenyöben és a spárgát megsütjük, megpároljuk, sóval, borssal izesitjük. Mindez kb. 5-6 perc
akkor jó, ha a spárga még roppanós.
Elkészités : egy tálra rendezzük a megmosott leszáritott zöld salátát, pár kanál öntettel meglocsoljuk, szépen elrendezzük a tetején a spárgát, szintén kicsit
meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a felvágott újhagymával és a két fött
tojást félbe vágjuk és csinosan elrendezzük a tálon.
Aki szereti az ilyen zsenge, könnyü salátákat nem fog csalódni, fantasztikus finom. A tányéron meg lehet egy- két kanál öntettel locsolni izlés szerint.
2019. május 1., szerda
Májas, zöldséges terrine
Inspiráco a Facebook fözös csoportból van.
Gyorsan ki is kellett próbáljam, kicsit alakitottam a recepten a saját izlésünk szerint.
Hozzávalók egy kicsi 15 cm-es tortaformához.
20 deka szárnyas máj, 4 darab kemény tojás, plussz 4 tojás villával felverve, egy negyed cukkini, egy fél kalifornia piros Paprika, egy szál sárgarépa, két szál újhagyma, fél marék friss petrezselyem, 1 cikk fokhagyma , vaj a máj sütéséhez. A kerek vagy hosszukás formát kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
Füszerek, majoranna, só Bors, kevés flekken füszerkeverék.
Elkészités: a májas diónyi vajon megsütjük, füszerezzük majorannával, sóval, borssal, kihütjük.
A cukkinit, paprikát apró kockára vágjuk, az ujhagymát karikára vágjuk, a sárgarépát lereszeljük.
4 tojást keményre fözünk és negyedeljük ha kihült.
A másik 4 tojást villával felverjük, sózzuk, frissen tekert borsot teszünk bele. A felapritott zöldségeket belekeverjük a felvert tojásba, tettem bele még egy teáskanálnyi flekken füszerkeveréket.
A formába teszünk három kanál tojásos masszát, rá a fele fött tojást és a májat, megint 3 kanál tojásos masszát, és a maradék keménytojást és májat. A megmaradt tojásos zöldséges masszát a tetejére öntjük. A formát kicsit megütögetjük, hogy mindenhova kerüljön a tojásos masszából.
Vajdarabkákat tettem a tetejére és elömelegitett sütöben 30 percit sütöttem.
Langyosan friss salátával ettük, nagyon finom. Gondolom jófajta kacsamájból még finomabb lehet, nekem csak csirkemáj Volt itthon,
Málnás, mango zselés piskota tekercs
Hozzávalók :
5 dkg darált mandula vagy dió
4 tojás
3 dkg cukor
1 csipet só
5 dkg Liszt
4 dkg étkezési keményitö /ha nincs , akkor én simán lisztet teszek bele /
1 teáskanál sütöpor
Ezekböl a hozzávalókból és a darált mandulából egy piskotát sütünk. Ha megsült feltekerjük és kihütjük.
25 dkg mélyhütött málna
2 csomag por zselatin - 1 csomag 5 dl krémhez való - ez a legegyszerübb
elkésziteni - szerintem jobb mint a zselatin lapok /
40 dkg pürésitett mango
1 cs, vaniliás cukor
A gyünölcsöket pürésitjük, hozzáadjuk a vaniliás cukrot és a egyik felolvasztott por zselatint, rövid idöre a hütöbe tesszük.
1,5 dl tejszin
40 dkg sajtkrém / Philadelphia vagy valami hasonló sajtkrém
10 dkg porcukor
2 evökanál citromlé és szitén 1 csomag zselati por.
A sajtkrémet a cukorral, citromlével kikeverjük, hozzáadjuk a feloldott zselatin port.
A tejszint felverjük és óvatosan belekeverjük a sajtkrémbe. Ezt is fél órát hütjük.
5 dkg mandulát megpiritunk, hülni hagyjuk. 10 dkg cukrot kicsit karamellizálunk, beletesszük a mandulát elkeverjük és sütöpapirra vagy márványlapra tesszük kihülni. Amikor kihült megtörjük de nem túl apró darabokra.
Most jön az összeállitás : A piskóta tekercset elöbb megkenjük a gyümölcsös krémmel, aztán
óvatosan a sajtos- tejszines krémmel és feltekerjük.
A tetejére 10 dk porcukrot egy fél citrom levével kikeverünk és rácsorgatjuk a piskótára, erre
meg rászórjuk a karamellizált kicsit megtört mandulát.
A gyömölcs zselébe nincs cukor, a piskótába is alig van, viszont a tejszines krémbe van meg a tetején a cukros citromos máz. Nem kell ettöl több cukor bele, igy pont elég, igy lesz jó.
2019. március 12., kedd
Marcipános, mazsolás csiga
A tészta hozzávalói :
60 dkg liszt, 4 dkg élesztö , 3,5 dl tej, 10 dkg cukor , pici só, 10 dkg vaj, 1 tojás, kevés reszelt citrom héja. Ebböl tésztát készitünk és langyos helyen megkelesztjük.
A töltelékhez : 25 dkg marcipán massza, kevés tej és egy kanál rum 25 dkg mazsola / be lehet áztatni rumba vagy langyos vizbe – izlés dolga / Egy jó marék karamellizált dió vagy mogyoró / nálunk készen lehet venni Krokant néven / A karamellizált dió morzsa a „szegény ember“ ötlete volt, de nagyon jó ötlet 😊
A marcipán masszát én a mikróban picit felmelegitettem mert igy könnyebb vele dolgozni és a tejjel, rummal krémesre kevertem.
Amikor megkelt a tésztánk, gyúródeszkán kinyujtjuk kb. ujjnyi vastagra és megkenjük a marcipános krémmel, megszórjuk a karamellizált dióval és a mazsolával. Feltekerjük a tésztát és kb. 3 cm- es szeletekre felvágjuk.
Elömelegitett sütöben rózsaszinre sütjük a csigákat.
Ha nem akarunk cukormázt tenni a tetejére, akkor még melegen porcukorral megszórjuk.
Mi tettünk rá mázat, finom izt ad az enyhén savanykás máz a tetején.
Máz: 15 dkg szitált porcukor 4 evökanál viz és 2 kávéskanál citromlé, ezt összekeverjük és ezzel kenjük meg a csigák tetejét.
Mi ennek a receptnek a feléböl készitettük, igy is lett 15 csiga . De fontos! a 25 dkg marcipán bizony kell hozzá, mert a úgy érezni a marcipán izét is. !!!
2019. március 10., vasárnap
Kung Pao
A napokban találtam irta be Matyi Èva ezt a receptet, mivel nagyon szeretjük a keleties életeket, igy gyorsan ki is próbáltam. Fantasztikus finom !!! Köszönöm Èvike ezt a receptet is, már jó pár kedvenc receptünk van Töled . Bemásolom a receptet, ahogy Èva irta a Facebookon.
Matyi Èva: Kung Pao
Recept:
Hozzavalok a hushoz : Kb fel 350 gr csirkemell ( az a
kis keskeny huscsik ami a mell hatso reszen van ketoldalt es pillanatok alatt
elkeszul. Nalunk csirkemellfile a neve)1/4 pohar kukoricaliszt, nem dara hanem
liszt, azt hiszem etkezesi kemenyito a neve magyarul, angolul cornflour.2 ek
mogyoro olaj ha ninc sakkor repce , de semmikep sem olivaolajOsszekeverjuk a
falatokra vagott hust es az etkezesikemenyitot es felretesszuk (hutobe)
A Kung Pao szoszhoz:
3 kk sotet szojaszosz3 ek vilagos szojaszosz1 ek
barnacukor (vagy mez)1/2 pohar zoldsegalaple vagy csirkehusleves2 ek szaraz
cherry, ha van, ha nincs nem szamit finom lesz mindenkepp.1 pupos kk etkezesi
kemenyito. Mindent osszekeverunk es felretesszuk.
A zoldsegekhez:
1 kozepes meretu kaliforniai paprika, kb 20 dkg
kockara vagva, egy falat mereture1 nagyobb sotetzold szinu zucchini, vagy 2
kisebb, 4 zoldhagyma szeletelve vastagabb szeletekre4 ek mogyoroolaj ( ha nincs
akkor repce, vagy amit hasznaltok, olivaolajat kiveve.2 nagy cikk fokhagyma (
vagy 3 kisebb)1 kk gyomber reszelve4-5 db szaraz kicsi chili paprika ( elobb
ajanlom 2 db tenni bele, megkostolni aztan ha nem eleg eros beletenni a tobbit)
Ha van friss chili paprika akkor abbol lehet beletenni egy egeszet a kicsi
szarazak helyett. Aki kevesbe akarja erosre az kaparja ki a magvakat miutan
kette vagta a paprikat.
Elkeszitese :
1 ek mogyoroolajat a wokba teszunk, jol-jol
felforrositjuk mikor mar fustol akkor beledobjuk a cornflourral osszekevert
csirkemell felet. Nagy langon dolgozunk, pillanatok alatt megsul, kiszedjuk egy
tanyerba, a wokba tesszuk a amsik ek olajat es megsutjuk a csirkemell masik
felet is. Mikor megsult kiszedjuk a tenyerbe es letakarjuk.
A szosz hozzavaloit osszekeverjuk.
A 2 ek mogyorolajat felhevitjuk, beletesszuk az
reszelt (vagy finomra vagott) gyombert es fokhagymat, es a chilit. par
pillanatig sutjuk, vigyazva ne egessuk meg, aztan beledobjuk a kockara vagott
paprikat, 1-2 percet sutjuk , folytonosan razva, dobalva a wokban levo
zoldegeket, vagy akinek nehez az keverje. Aztan beletesszuk a zucchinit, amit
ugyancsak falatokra vagtunk es a zoldhagymat ( a zoldreszebol tegyunk felre egy
keveset az azzal majd megszorjuk talalas elott) . Sutjuk meg 1-2 percet
raontjuk az osszekevert szoszt, beletesszuk a felretett megsult csirkemell
kockakat , es meg 2 percig fozzuk kb, mig a szosz szepen megsurusodik es szep
fenyes lesz. Vigyazzunk ne sussuk a zodlsegeket tul, ropogosnak kell maradnia.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)