http://www.mediring.net/

2016. december 30., péntek

Saláta öntet

Ez egy krémes sürü saláta öntet. Az elönye, ha friss és jó minöségü alapanyagokból készitjük - értem itt a jófajta friss olajat - akkor 6-8 hétig eláll egy üvegben. Mi sok salátát eszünk, igy egy nagy elöny, hogy az öntet készen van, csak rá kell locsolni a megmosott, leszáritott salátára.
Hozzávalók: 1 üveg mézes mustár kb. 230 gr, 450 ml jófajta olaj - hidegen
sajtolt repce olajat használtam - de lehet keverni olivaolajjal is. Mivel az olivaolajnak van egy karakteres ize, igy jobb semleges izü olajból késziteni. 
Izlés szerint só, késhegyni bors, 1 citrom leve kb. 100 ml viz, ha édesnek
tünik, akkor lehet beletenni kb. 50-100 ml fehér balzsamecetet. Esetleg  metélö hagymával, zöldfüszerekkel lehet még izesiteni. 
A fantázia itt is határtalan, tehát izlés kérdése, ki mit tesz bele. De az alap kb. annyi amit leirtam. Ebböl a mennyiségböl kb. 1 liter öntet lesz.

A mustárt beleöntjük egy magasabb müanyag edénybe és a mixerrel elkezdjük
keverni közben lassan adagoljuk hozá az olajat mindig csak annyit amennyi olajat felvesz a mustár - nö az állaga és jó krémes lesz - ugyanigy járunk el mint amikor majonézt készitünk. Amikor felvette az egész olajat, elkezdjük izesiteni, citromlé, viz, só, bors stb. esetleg a balzsamecet. Izlés dolga ki mennyire édesen savanyuan késziti. Lehet vizzel higitani, de arra kell vigyázni, hogy ne
legye túl hig, kicsit krémes, selymes maradjon az állaga.

A saláta leveleket megmosva, leszáritva egy tálba tesszük és meglocsoljuk az
öntettel. De én sokszor csak a megmosott, leszáritott salátát teszem az asztalra
meg az öntetet csinos üvegben és mindenki annyi salátát szed a tényérjára amennyit akar és megöntözi izlés  az öntettel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése