2012. szeptember 30., vasárnap

Sütötök krémleves



Sütötök krémleves
Hozzávalók: 1 kisebb sütötök, 1 szál sárgarépa 2 közepes krumpli, 1 kis fej hagyma, 4-5 cm-es ingwer,
zöldségleves alap, kókusztej tetszés szerint  mokkáskanál curry.
A hagymát kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni a kockára vágott krumplit, sütötököt, sárgarépát, ingwert apróra vágni, kicsit együtt piritani, majd felönteni a zöldséglevessel és puhára fözni. Amikor puha egy keveset a zöldségekböl félre tettem a többit botmixerrel pürésitettem. Hozzáöntöttem a kókusztejet. izesitettem még sóval, és tettem bele egy  mokkáskanál  curryt,visszatettem a félretett zöldségeket, pár percig még lassan föztem.
Sonkát kockára vágtam és megpiritottam. Ezzel tálaltam. Nagyon finom selymes kellemes izü leves lett,
icipicit csipös a currytól de pont igy volt jó.

2012. szeptember 24., hétfő

Bundás alma

A bundás alma egyszerü édesség, de annál finomabb föleg a gyerekek körében.
Receptet nem irok, csak ötletnek rakom fel a képet.

Krumplifözelék


A krumplifözelék olyan igazi öszi, téli fözelék. A múlt héten egy kicsit hüvös napon nagyon jól esett.
Megföztem a karikára vágott krumplit, sós, babérleveles, majorannás vizben és tejszines besamelles
szósszal süritettem. Friss snidlinggel szórtam meg.

A különlegesség egy- egy hirtelen sült hús volt, ami mellé még pár száritott paradicsomot is tettem,
na ettöl valami fenséges lett a hús és a száritott paradicsom megszivta magát a finom füszeres hús szaftjával,
férjem szerint a hús el is maradhatott volna.


Szilvatorta vanilia-dió morzsával



Szilvatorva vanilia-dió morzsával
A tésztához: 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütöpor, 1 tojás, 20 dkg vaj /margarin/ 17 dkg cukor 1 cs.
vaniliacukor.
Töltelék: 1 kg szilva, 25 dkg turó, pici tej, ha nem eleg krémes a túró, 3 tojás, 17 dkg cukor 1 cs. vaniliacukor.
A morzsához a tetejére: 12 dkg porcukor, 25 dkg liszt egy kávéskanál sütöpor, 1 vaniliarud belseje kikaparva vagy vanilia
cukor, 10 dkg darált mogyoró vagy dió, 20 dkg vaj.
Még kell  10 dkg darált mogyoró a tésztára szórva.
A hozzávalókból összeállitjuk a tésztát és a hütöbe tesszük kb. egy órára, de el lehet késziteni elözö
este is.
A szilvákat kimagozzuk és negyedekre vágjuk.A turót a tejet, tojást,cukrot, vaniliát összekeverjük.
a morzsához a porcukrot a liszttel, vaniliacukorral és a 10 dkg darált mogyóroval összekeverjük, majd
hozzáadjuk darabokban a vajat és morzsásra összekeverjük!
A tésztát kinyujtjuk és tepsibe rakjuk ugy,  hogy a tepsi oldalán is legyen tészta.A tésztára rászorjuk a másik
10 dkg mogyorót /diót/.Rákenjük a túrós masszát és a szilvákat szépen elhelyezzük a turón, kicsit bele
is nyomkodjuk. Erre rászorjuk a morzsás vajas tésztát és elömelegitett sütöben kb. 170 fokon 45-50 percig
sütjük. 
Sajnos a fotó nem jó, de a sütemény annál finomabb:) 

Èlmények



Nyár, szabadság, unokák, programok, de persze közben akadt fözöcske is.
Sok finomság, de valahogy a fotók elmaradtak. 
Itt az ösz, imádom az illatát, a piacok szines forgatagát. 
 Az éléskamra feltöltése is izgalmas, igaz én lekvárokat nem készitek, de savanyúság, tölteni való paprika
sült paprika, sült padlizsán akad a kamra polcon vagy a mélyhütöben a sorsukra várva.


Sütöben sült célka kacsacombbal

Nagyon finom köret a sült cékla, egyszerü az elkészitése is. Gumikesztyü kell hozzá mert a céklát
meg kell hámozni, kockákra vágni. Egy jénai tálban 2 evökanál oliva olajjal, 1 evökanál balzsam esettel,
sóval összekeverni, és alufóliával lefedve kb. 40 percig sütni. Majd  a fóliát levesszük róla és kb. 
15 percig idönként kevergetve sütjük tovább. A végén lehet még izesiteni balzsam ecettel, de ne legyen
savanyu.
Többször fogom köretnek elkésziteni húsok mellé nagyon finom.

2012. augusztus 25., szombat

Citromos kevert sütemény



 Julia kis unokám tortát sütött nekünk.

A receptet leirom mert, tényleg nagyon finom zaftos, üditö tortát sütött nekünk:)
Citromos torta,
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 1 cs. sütöpor, fél reszelt bio citromhéj és fél citrom leve. A margarint a cukorral habosra keverni, hozzáadni a 6 tojás sárgáját és azzal is jól kikeverni, majd a lisztet a sütöporral összekeverni és a végén a 6 tojás fehérjét felverve hozzáadni. kb. 20-30 percig sütni /tüpróba/ Ha kihült cukormázzal bevonni.

2012. július 24., kedd

Fagylalt



Bazsalikomos fagylalt, milyen is lehet, már régóta izgatja a fantáziámat. Sherpa blogjában láttam elöször.
Gyönyörü bazsalikomom van az idén . Itt volt az alkalom elkésziteni.
Finom, krémes, különleges izü fagyi lett belöle, de feltétlenül kell hozzá valami savanykás gyümölcs öntet - szerintem.

Igen és csokis, marcipános fagyi, fantasztikus finom!!

Ostoros rétes


Ostoros rétes sokadszor, a recept régi de a sütemény ma készült.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 4 dl tej /apránként hozzá adva, mert lehet kevesebb is elég bele/5 dkg élesztö felfuttatva,
csipet só, 10 dkg cukor 2 egész tojás, 2 evökanál olaj. 6 részre osztani nekem kb. 190 gr. volt igy egy gombóc, letakarva 1/2 órát pihentetni.
Krém: 20 dkg porcukor 25 dkg Ráma /én vajjal csináltam/ 3 cs.vaniliás cukor, 3 evökanál kakaó, ezeket habosra keverni.
A tésztát egyenként kinyujtani, jó vékonyra nyujtottam kb. 4 mm, megkenni a krémmel, feltekerni és három rudat összefonni. Sütés elött még kb. 15 percet pihentetni, tojássárgával megkenni és gyengén megszórni kristály cukorral. Kb. 35-40 percig sütni

Gyönyörüségek



Gasztronómia is legyen, a világ legfinomabb lebbencs levese Hortobágyon.

2012. július 19., csütörtök

Paprika ragu







 Sült paprika ragu

Tegnap kedves kolleganöm adott kóstolót az alábbi finomságból. Ma reggel gyorsan vettem paprikát és elkészitettem ezt a receptet.
Elöször is vettem 4 kg paprikát és a sütöben megsütöttem minden oldalán, majd nylon zacskóba tettem /blog olvasás közben találtam ezt a jó ötletet/ és megvártam amig langyosra kihül. Utána nagyon könnyen leszedtem a héját és egy szüröbe tettem a paprikákat lecsöpögtetni. Majd adagokba rakva mélyhütöbe került.
Ez a ragú igy készült:
Kb. 6-7 db sült paprikát csikokra vágtam, egy egyényben nagyon kevés oliva olajat tettem és a paprikát addig sütöttem, amig a saját leve elpárolgott, /kb. 10 perc/ utána megsóztam izlés szerint, beletettem egy gerezd zúzott foghagymát és kb. 3 evökanál jó sürü tejfölt. Az egészet összemelegitettem és kész is volt. Ezt az ételt lehet enni melegen kenyérrel, hidegen, lehet csak eyszerüen héjában fött krumplival enni föételként is.
Nem tulzok, ha azt mondom fantasztikus finom, olyan nem lehet abba hagyni  kategória.

2012. július 1., vasárnap

Citromos álom



Ez a torta tényleg egy álom föleg kánikulában. Szabadságon voltunk otthon, összejövetel volt, kedves barátnöm édes kis unokája 3. születésnapja. Csináltam pillangó tortát Bencének epres joghurtos krémmel és megcsináltam a citromos álom tortát is. Nagy siker volt pillanatok alatt elfogyot egy jókora torta..
Alaptrecept  az internetröl.
25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta ( mert ez jobban puhul ), 5 dl tejföl, 5 dl tejszín, 2 db citrom, 12 ek. cukor, 1 cs. vaniliás cukor
A tejfölt keverjük ki a kétféle cukorral, és keverjük bele a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citrom gerezdekkel és levélkével díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
Nagyon finom, könnyen elkészíthető sütés nélküli sütemény. 
A változtatás annyi, hogy tettem bele por zselatint felolasztva, a tortaforma oldalát kiraktam babapiskótával.

2012. június 2., szombat

Szeretet recept...

  
Valamikor régen kaptam ezt emailben és beraktam a mappámba...

" GYERMEKEIMNEK !!
Ha eljön majd a nap, amikor már öregnek láttok, pedig még nem is leszek az, legyetek hozzám türelmesek és próbáljatok megérteni!
Ha leeszem a ruhámat ......, ha nem tudok rendesen felöltözni ......, legyetek türelemmel hozzám! Jusson eszetekbe azok az idők, amikor én tanítottalak benneteket erre!
Ha beszélek Hozzátok, és ezerszer elismétlem ugyanazt a dolgot ......., ne szakítsatok félbe ......., hallgassatok végig! Amikor kicsik voltatok, ezerszer kellett elolvasnom ugyanazt a mesét, míg el nem aludtatok!
Ha nem akarok megmosakodni sem, ne szégyenítsetek meg, sem ne feddjetek meg érte ......., jusson eszetekbe az a millió ötlet, amit kitaláltam , hogy rá tudjalak venni benneteket a mosdásra!
Ha látjátok, hogy milyen tudatlan vagyok a technikai újdonságokkal kapcsolatban, ....... adjatok elég időt, és ne nézzetek rám gúnyos mosollyal .......!
Megtanítottalak sok mindenre benneteket......., hogy egyetek jókat, öltözködjetek szépen .......,hogy hogyan nézzetek szembe az élettel!
Ha néha nem emlékszem dolgokra vagy elvesztem beszélgetésünk fonalát ......., adjatok gondolkodási időt, hogy eszembe jusson ......., és ha még sem sikerül megtennem, ne legyetek idegesek rám ......., és ami a legfontosabb, az nem a mondanivalóm, hanem az, hogy Veletek legyek, és figyeljetek rám.......!
Ha valaha nem akarok enni, ne erőltessétek! Jól tudom, mikor kell ennem és mikor nem!
Ha gyenge lábaim nem engednek sétálni, ....... nyújtsatok kezet ......., ugyanúgy, ahogy azt én tettem mikor Ti tanultatok járni!
És amikor egy napon azt mondom nektek, hogy nem akarok tovább élni ......., hogy meg akarok halni ....... ne legyetek dühösek rám ....... egyszer ezt is megfogjátok érteni .......!
Próbáljátok meg megérteni, hogy a koromat nem megéltem, hanem túléltem!
Egy nap majd megértitek, hogy minden hibám ellenére, mindig a legjobbat akartam Nektek, és hogy az utat szerettem volna előkészíteni !
Ne érezzetek szomorúságot, sem dühöt vagy tehetetlenséget, ha a közeletekben vagyok! Legyetek mellettem, próbáljatok meg megérteni, és segítsetek nekem, ahogy azt én tettem, amikor megszülettetek!
Segítsetek járnom ....... segítsetek befejezni utam szeretettel és türelemmel! Megfizetlek majd Benneteket egy mosollyal és azzal a mérhetetlen nagy szeretettel, amellyel mindig is szerettelek!
Szeretlek benneteket Gyermekeim!"

2012. május 29., kedd

Epertorta

Egyszerü piskótát készitünk 3 tojásból és megsütjük.
1 cs. vaniliás pudingot megfözünk és a piskótára kenjük. Rászeleteljük a friss epret, majd gyümölcs zselével leöntjük, jól behütjük. Tejszinhabbal is lehet kinálni.

Strassburg

Pár képet hoztam Strassburgból. Ha én ilyen macaronokat tudnék csinálni, jó lenne. Vettünk 5 db-ot,  5.- Euro volt, jó sok. Finom volt nagyon, remélem egyszer eljutok arra szintre, hogy valami hasonlót tudok késziteni.
Eddigi kisérletekröl jobb hallgatni. A praliné, keksz és különbözö cukorkák kinálata is nagyon tetszett. A kekszekhez ki lehet választani, szebbnél szebb dobozokat és azt megtöltetni izlés szerint. Az üzletben, olyan inycsiklandozó illat volt, hogy alig tudtunk ellenállni a további csábitásnak, na meg a gyönyörü dobozoknak,

2012. május 21., hétfő

Palócleves


Egy leves, amit nálunk mindenki szeret.

Katika itt a recept, igaz az enyém nem is biztos, hogy palócleves mert én egy szál sárgarépát és egy fehérrápát is teszek bele amikor a pörköltet csinálom. 
Palócleves
Hozzávalók:
30 dkg marha vagy disznó comb
25 dkg zöldbab /lehet mélyhütött is ha nincs friss/
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg krumpli
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
Babérlevél, őrölt kömény,
pirospaprika, fekete bors, só
Elkészítés:
 A húsból külön pörköltet készítünk a szokásos
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük  fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk. 
A tálalásnál meg lehet szórni friss kaporral vagy petrezselyemmel.

Töltött karalábé




Ezt a receptet egy ujságban láttam, ki kellett próbáljam, nekünk nagyon izlett.
Hozzávalók: két személyre: vettem  3 karalábét, 200 gr. feta sajtot, 3 szál ujhagymát, 50 dkg spenótot, maréknyi vegyes magokat, napraforgó, fenyömag, tökmag, kb. 1,5 dl zöldséglé / a megfött karalabé leve/, 1 pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma.
A karalábékat megpucoltam és levágtam a kalapjukat, kivájtam és a félretettem. A kivájt karalábét zöldségleveses  vizben megföztem kb. 20 perc, az utolsó 10 percben hozzátettem a kivájt karalébé darabokat és a kalapját apróra vágva. Közben az ujhagymát megpároltam vajban, hozzáadtam a spenótot, megfonnyasztottam, hozzáadtam elmorzsolva a feta sajtot, bors, só, szerecsendió került bele füszernek, egy gerezd fokhagyma és kb. 1.5 dl zöldséglével felöntve pár percig pároltam hozzáadva a tejfölt.
A magokat megpiritottam és egy keveset félre tettem, a maradékot meg apritóban összetörtem, hozzáadtam a spenótos raguhoz. A kivájt karalábékat egy kivajazott tüzálláló tálba tettem megtöltöttem a spenótos raguval. A visszamaradt raguhoz hozzátettem az apróra vágott megfött karalábét  és a töltött karalábék közé öntöttem.
Megszórtam a maradék magokkal, apróra vágott petrezselyemmel és a sütöben kb. 20 percig 180 fokon összesütöttem. Lehet hozzá párolt rizst késziteni, mi csak úgy ettük köret nélkül.

Egy uj élet

kezecske
elsö testvéri simogatás

Nálunk gyorsan mennek az események:))
Minden reggel amikor az ébresztö kávémat iszom, végiggondolom az elkövetkezendö napom, mit kell elintézzek stb. Szombaton reggel kint az erkélyen kávézva gondoltam, talán a mai nap más mint a többi, hátha megszületik az unokám? Valahogy éreztem. Aztán kaptam egy sms-t" reggel 8 óta kórházban vagyunk" - irta a fiam.Két óránként jött sms-t "lassan, de haladunk elöre..." irta mindig.    Nagyon izgalmas nap volt, sok aggódással, könnyekkel, mire végre este 9 után kaptam a hirt "megjött Paul". Na akkor megint könnyek, de az öröm könnyei. 5 perc múlva - hála az internetnek - már láthattam is az én legkisebb drága unokám fényképét... Aztán a tegnapi nap is jóformán azzal telt el, hogy egyfolytában kaptam a képeket, láthattam, hogyan simogatja a kistestvérét a három és féléves Daniel unokám. Szóval folyton könnyek, boldogság. Sajnos mivel 600 km választ el tölük, igy egyenlöre az internet a kapcsolat. 
Négy unokám van, imádom Öket mint minden nagymama. A legfontosabbak Ök, persze a gyerekemmel együtt. De az unokák egészen más szeretet, nagyon nagyon jó, hogy vannak, hogy megélhettem Öket. 
Dennis a legnagyobb 17 éves igazi kamasz, zenél, komponál,sportol és sok maflaságot beszél mint az igazi kamaszok, közben meg kacsingat a lányok felé.
Julia 11 éves sportos ugrabugra,melegszivü kislány, nagyon szereti a bátyját még akkor is, ha az mérgesiti Öt. Még császármorzsát is hajlandó a bátyjának csinálni csak, hogy kedvében járjon.
Daniel három és fél éves, most fedezi fel a világot, nagyon érdeklödö imádja az állatokat, és Ö szólit engem "nagyinak"  amit külön imádok. Aztán most Paul, aki nekünk egy édes csecsemö minden kis grimaszával boldoggá tesz. Szerintem ez az egyik legszebb az unokákban, látni, a fejlödésüket, emberkévé válásukat, látni, hogy a szüleik mennyire szeretik a gyerekeiket.


2012. május 18., péntek

Sváb krumplisaláta

Hozzávalók: 1 kg héjában fött krumpli, lehet beletenni egy kisebb legyalult uborkát, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd foghagyma, 1,5-2 dl húsleves, csapott evökanál cukor, annyi ecet amennyi megnedvesiti a cukrot. A levesböl,cukorból, ecetböl dresszinget készitünk beletesszük a kockára vágott hagymát,összenyomott foghagymát, kevés sót is tehetünk még bele meg örölt borsot. A fött krumplit meghámozzuk és belegyaluljuk vékonyan a saláta levébe. Nem baj, ha kicsit összetörik a krumpli, pont akkor jó. /Itt igy készitik/ Izesitjük még ha kell, a végén kevés olajjal mégegyszer összekeverjük. Lehet rá petrezselymet szórni, snidlinget.  Ha langyos akkor a legfinomabb, igazi sváb specialitás. Mindenhez finom, halhoz,  húshoz. Ahol én élek, sok esetben csak
virslihez eszik. 

Sajtos kenyér


Ezt a receptet évekkel ezelött  az nlc-re Szidi irta be. Azóta is többször megcsináltam, nagyon finom reggelikre túrós, sajtos kencékkel, vagy csak ugy megvajazva és egyszerü az elkészitése:
Hozzávalók:35 dkg liszt, 1 sütöpor, 1 kávéskanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. 3,3 dl tej. Mindezeket összekeverni és kb. 34-40 percig /tüpróba/ sütni. Püspökkenyér formában szoktam sütni. A lisztben elkeverjük a sütöport, a reszelt sajtot, sót, mehet bele a tej - ennyi. Muffint is süthetünk ugyanebböl a tésztából.