Hozzávalók egy kerek tortaformához:
20 dkg keserü csokoládé
12 dkg vaj plussz a tortaforma kikenéséhez vaj
5 tojás
75 ml eszpresszó kávé
12 dkg cukor
15 dkg darált mandula vagy dió
2 evökanál kakaópor
csipet só
liszt nincs benne !
A csokoládét darabokra törjük és a vajjal meg az eszpresszó kávéval egy
edényben felmelegitjük, jól összekeverjük és lehütjük.
Közben a sütöt 175 fokra felmelegitjük, a tortaformát kikenjük vajjal és
megszórjuk zsemlemorzsával.
A tojásokat a cukorral nagyon jó habosra kikeverjük, negyed órát kevertem
a géppel. Jól meg kell nöjjön a térfogata. Hozzákeverjük a csokoládés kévét
a csipet sót a két evökanál kakaót és finoman elkeverjük benne a darált mandulát.
Beleöntjük a tortaformába és 30 percig sütjük. A teteje picikét ropogós lesz,
de a belseje a tortának zaftos kicsit krémes. Tálalásnál porcukorral meghitjük. Nincs kévé ize, viszont nagyon zaftos és intenzivebb a csokoládé iz a kévétól.
Nálunk az ilyen fajta süteményekhez mindig adok valamilyen gyümölcsöt.
Most volt vegyes málna, eper, meggy fagyasztva, kb. 25 dekát kevés cukorral
meghintettem, éppen csak felföztem
élelmiszer keményitöt. Ezt a szószt kináltam a tortához és persze lehet még
egy kevés tejszinhabot is tenni a tetejére. De nyáron lehet vanilia fagylaltot
kinálni hozzá. Vagy friss málnát, epret pürésiteni pici cukrot, citromlevet bele
tenni és ezzel a gyümölcs szósszal kinálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése