2019. május 17., péntek

Spárga, zöldsalátával






Zöld, zöld , zöld és egy kis napsütés a tálon .

Nagyon finom és egyszerü az elkészitése, mi szeretni fogjuk mindig :) 

Irom is a receptet egy jó nagy tál saláta adag,két személynek böven elég. 



Hozzávalók: Zöld saláta szivek 3 darab

                   50 dkg zöld spárga, 
                    2 szál újhagyma 
                    2 db keménytojás, lehetöleg a sárgája maradjon kicsit krémes

Az öntethez: 2  evökanál fehér balzsam ecet

                   2 evökanál méz
                   1 teáskanál só
                   1 teáskanál mustár
                   kevés száritott fokhagymapor 
                   2 evökanál olaj - semleges izü olaj legyen
                   3 evökanál - nem több - hideg viz

Ezekböl az összetevökböl egy krémes, selymes borostyán szinü öntetet készitünk. Kézi  habverövel szoktam összekeverni. Amikor készen van akkor

tesszük bele  1 szál újhagymát  zöldjével együtt apróra vágva és a frissen örölt borsot. A másik ujhagymát is apróra vágjuk és félretesszük a diszitéshez. 

A zöld spárga végét levágjuk nem kell pucolni, megmossuk és kb 3-4 cm-es

darabokra vágjuk. 3 kanál repce olajat felmelegitünk egy serpenyöben és a spárgát megsütjük, megpároljuk, sóval, borssal izesitjük. Mindez kb. 5-6 perc
akkor jó, ha a spárga még roppanós. 

Elkészités : egy tálra rendezzük a megmosott leszáritott zöld salátát, pár kanál öntettel meglocsoljuk, szépen elrendezzük a tetején a spárgát, szintén kicsit

meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a felvágott újhagymával és a két fött 
tojást félbe vágjuk és csinosan elrendezzük a tálon. 

Aki szereti az ilyen zsenge, könnyü salátákat nem fog csalódni, fantasztikus finom. A tányéron meg lehet egy- két kanál öntettel locsolni izlés szerint. 


                  
                   

2019. május 1., szerda

Májas, zöldséges terrine



Inspiráco a Facebook fözös csoportból van.
Gyorsan ki is kellett próbáljam, kicsit alakitottam a recepten a saját izlésünk szerint.
Hozzávalók  egy kicsi 15 cm-es tortaformához.
20 deka szárnyas máj, 4 darab kemény tojás, plussz 4 tojás villával felverve,  egy negyed cukkini, egy fél kalifornia piros Paprika, egy szál sárgarépa, két szál újhagyma, fél marék friss petrezselyem, 1 cikk fokhagyma , vaj a máj sütéséhez. A kerek vagy hosszukás formát kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.
Füszerek, majoranna, só Bors, kevés flekken füszerkeverék.

Elkészités: a májas diónyi vajon megsütjük, füszerezzük majorannával, sóval, borssal, kihütjük.
A cukkinit, paprikát apró kockára vágjuk, az ujhagymát karikára vágjuk, a sárgarépát lereszeljük.
4 tojást keményre fözünk és negyedeljük ha kihült.
A másik 4 tojást villával felverjük, sózzuk, frissen tekert borsot teszünk bele. A felapritott zöldségeket belekeverjük a felvert tojásba, tettem bele még egy teáskanálnyi flekken füszerkeveréket.
A formába teszünk három kanál tojásos masszát, rá  a fele fött tojást és a májat, megint 3 kanál tojásos masszát, és a maradék keménytojást és májat. A megmaradt tojásos zöldséges masszát a tetejére öntjük. A formát kicsit megütögetjük, hogy mindenhova kerüljön a tojásos masszából.
Vajdarabkákat tettem a tetejére és elömelegitett sütöben 30 percit sütöttem.

Langyosan friss salátával ettük, nagyon finom. Gondolom jófajta kacsamájból még finomabb lehet, nekem csak csirkemáj Volt itthon,

Málnás, mango zselés piskota tekercs






Hozzávalók :

                         5 dkg darált mandula vagy dió
                         4 tojás
                         3 dkg cukor
                         1 csipet só
                         5 dkg Liszt
                         4 dkg étkezési keményitö /ha nincs , akkor én simán lisztet teszek bele /
                         1 teáskanál sütöpor
Ezekböl a hozzávalókból és a darált mandulából egy piskotát sütünk. Ha megsült feltekerjük és kihütjük.



                        25 dkg mélyhütött málna
                         2 csomag por zselatin - 1 csomag 5 dl krémhez való - ez a legegyszerübb
                             elkésziteni - szerintem jobb mint a zselatin lapok /
                       40 dkg pürésitett mango
                          1 cs, vaniliás cukor
A gyünölcsöket pürésitjük, hozzáadjuk a vaniliás cukrot és a egyik  felolvasztott por zselatint, rövid idöre a hütöbe tesszük.
                   

                        1,5 dl tejszin
                       40 dkg sajtkrém / Philadelphia vagy valami hasonló sajtkrém
                        10 dkg porcukor
                         2 evökanál citromlé  és szitén 1 csomag zselati por.
A sajtkrémet a cukorral, citromlével kikeverjük, hozzáadjuk a feloldott zselatin port.
A tejszint felverjük és óvatosan belekeverjük a sajtkrémbe. Ezt is fél órát hütjük.

5 dkg mandulát megpiritunk, hülni hagyjuk. 10 dkg cukrot kicsit karamellizálunk, beletesszük a mandulát elkeverjük és sütöpapirra vagy márványlapra tesszük kihülni. Amikor kihült megtörjük de nem túl apró darabokra.

Most jön az összeállitás : A piskóta tekercset elöbb megkenjük a gyümölcsös krémmel, aztán
óvatosan a sajtos-  tejszines krémmel és feltekerjük.

A tetejére 10 dk porcukrot egy fél citrom levével kikeverünk és rácsorgatjuk a piskótára, erre
meg rászórjuk a karamellizált kicsit megtört mandulát.

A gyömölcs zselébe nincs cukor, a piskótába is alig van, viszont a tejszines krémbe van meg a tetején a cukros citromos máz. Nem kell ettöl több cukor bele, igy pont elég, igy lesz jó.



2019. március 12., kedd

Marcipános, mazsolás csiga







A tészta hozzávalói :

 60 dkg liszt, 4 dkg  élesztö , 3,5 dl tej, 10 dkg cukor , pici só, 10 dkg vaj, 1 tojás, kevés reszelt citrom héja.  Ebböl tésztát készitünk és langyos helyen megkelesztjük.

A töltelékhez : 25 dkg marcipán massza, kevés tej és egy kanál rum  25 dkg mazsola / be lehet áztatni rumba vagy langyos vizbe – izlés dolga /  Egy jó marék karamellizált dió vagy mogyoró / nálunk készen lehet venni Krokant néven / A karamellizált dió morzsa  a „szegény ember“ ötlete volt, de nagyon jó ötlet 😊

A marcipán masszát én a mikróban picit felmelegitettem mert igy könnyebb vele dolgozni és a tejjel, rummal krémesre kevertem.

Amikor megkelt a tésztánk, gyúródeszkán kinyujtjuk kb. ujjnyi vastagra és megkenjük a marcipános krémmel, megszórjuk a karamellizált dióval és a mazsolával. Feltekerjük a tésztát és kb. 3 cm- es szeletekre felvágjuk. 
Elömelegitett sütöben rózsaszinre sütjük  a csigákat. 


Ha nem akarunk cukormázt tenni a tetejére, akkor még melegen porcukorral megszórjuk. 
Mi tettünk rá mázat, finom izt ad az enyhén savanykás máz a tetején. 

Máz: 15 dkg szitált porcukor 4 evökanál viz és 2 kávéskanál citromlé, ezt összekeverjük és ezzel kenjük meg a csigák tetejét.
 

Mi ennek a receptnek a feléböl készitettük, igy is lett 15 csiga . De fontos! a 25 dkg marcipán bizony kell hozzá, mert a úgy érezni a marcipán izét is. !!!

2019. március 10., vasárnap

Kung Pao




A napokban találtam irta be Matyi Èva ezt a receptet, mivel nagyon szeretjük a keleties életeket, igy gyorsan ki is próbáltam. Fantasztikus finom !!! Köszönöm Èvike ezt a receptet is, már jó pár kedvenc receptünk van Töled . Bemásolom a receptet, ahogy Èva irta a Facebookon. 
Matyi Èva: Kung Pao
Recept:

Hozzavalok a hushoz : Kb fel 350 gr csirkemell ( az a kis keskeny huscsik ami a mell hatso reszen van ketoldalt es pillanatok alatt elkeszul. Nalunk csirkemellfile a neve)1/4 pohar kukoricaliszt, nem dara hanem liszt, azt hiszem etkezesi kemenyito a neve magyarul, angolul cornflour.2 ek mogyoro olaj ha ninc sakkor repce , de semmikep sem olivaolajOsszekeverjuk a falatokra vagott hust es az etkezesikemenyitot es felretesszuk (hutobe)

A Kung Pao szoszhoz:

3 kk sotet szojaszosz3 ek vilagos szojaszosz1 ek barnacukor (vagy mez)1/2 pohar zoldsegalaple vagy csirkehusleves2 ek szaraz cherry, ha van, ha nincs nem szamit finom lesz mindenkepp.1 pupos kk etkezesi kemenyito. Mindent osszekeverunk es felretesszuk.

A zoldsegekhez:

1 kozepes meretu kaliforniai paprika, kb 20 dkg kockara vagva, egy falat mereture1 nagyobb sotetzold szinu zucchini, vagy 2 kisebb, 4 zoldhagyma szeletelve vastagabb szeletekre4 ek mogyoroolaj ( ha nincs akkor repce, vagy amit hasznaltok, olivaolajat kiveve.2 nagy cikk fokhagyma ( vagy 3 kisebb)1 kk gyomber reszelve4-5 db szaraz kicsi chili paprika ( elobb ajanlom 2 db tenni bele, megkostolni aztan ha nem eleg eros beletenni a tobbit) Ha van friss chili paprika akkor abbol lehet beletenni egy egeszet a kicsi szarazak helyett. Aki kevesbe akarja erosre az kaparja ki a magvakat miutan kette vagta a paprikat.

Elkeszitese :

1 ek mogyoroolajat a wokba teszunk, jol-jol felforrositjuk mikor mar fustol akkor beledobjuk a cornflourral osszekevert csirkemell felet. Nagy langon dolgozunk, pillanatok alatt megsul, kiszedjuk egy tanyerba, a wokba tesszuk a amsik ek olajat es megsutjuk a csirkemell masik felet is. Mikor megsult kiszedjuk a tenyerbe es letakarjuk.

A szosz hozzavaloit osszekeverjuk.

A 2 ek mogyorolajat felhevitjuk, beletesszuk az reszelt (vagy finomra vagott) gyombert es fokhagymat, es a chilit. par pillanatig sutjuk, vigyazva ne egessuk meg, aztan beledobjuk a kockara vagott paprikat, 1-2 percet sutjuk , folytonosan razva, dobalva a wokban levo zoldegeket, vagy akinek nehez az keverje. Aztan beletesszuk a zucchinit, amit ugyancsak falatokra vagtunk es a zoldhagymat ( a zoldreszebol tegyunk felre egy keveset az azzal majd megszorjuk talalas elott) . Sutjuk meg 1-2 percet raontjuk az osszekevert szoszt, beletesszuk a felretett megsult csirkemell kockakat , es meg 2 percig fozzuk kb, mig a szosz szepen megsurusodik es szep fenyes lesz. Vigyazzunk ne sussuk a zodlsegeket tul, ropogosnak kell maradnia. 

2019. február 23., szombat

Koreai- orosz sárgarépa saláta






Koreai – orosz  sárgarépa saláta –


Kedves kolleganömtöl kaptam a receptet, Ö Kasachstanból   származik. Sok koreai él ott és igy mint ma már mindenhol keverednek a receptek étkezési szokások. . Azt hiszem nincs olyan háztartás az oroszoknál, hogy ne ismernék ezt a fajta salátát. Nálunk sok orosz üzlet van és mindenhol kis vödrökben árulják. De ugye a legjobb amit otthon készitünk. 


Hozzávalók: 1 kg sárgarépa – vékonyra lereszelve

     Örölt koriander,
     örölt római kömény,
     só , bors,
    citrom leve vagy 2 kanál fehér balzsamecet –/ nekem most                                            diós ecetem van itthon, igy abból tettem bele./


2 cm-es reszelt gyömbér,


kb. 1 dl olaj valamilyen semleges izü olaj jó hozzá   


Chilli pehely izles szerint. Az eredeti recept  szerint egy jó kávéskanállal – de aki nem szereti erösen el is hagyhatja. Mi csipösen készitjük igy az eredeti recept szerint. 


Friss koriander vagy petrezselyem apróra vágva, és kevés piritott szezámmag diszitésnek.

 Ha esetleg van otthon szézámmag olajunk – 1-2 kanállal tehetünk bele , nem rontja el söt !


A répát lereszeljük. A füszereket összekeverjük és elkeverjük a reszelt répával és a kevés ecettel vagy citromlével. Izlés dolga ki mennyit tesz bele az ecetböl – nem fontos, hogy feltétlen savanyú legyen, éppen csak leheletnyit. 


Hagyjuk pihenni fél órát, utána az olajat jó forróra felhevitjük, és azon forrón a répára öntjük és összekeverjük sisteregjen az olaj amikor ráöntjük.  Lehütjük és napokig ehetünk belöle  - egy hétig eláll a hütöben

2019. január 24., csütörtök

Mandarinos tejfölös sütemény










Gyorsan elkészül, jó vendégváro sütemény. A recept egy 18 cm-es tortaformára szól. Most én dupla adagot sütöttem egy nap tepsiben mert vendégeket vártam. 

Hozzávalók a tésztához : 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag
                                         sütöpor, 1 egész tojás, csipet só 

Ebböl elkészitjük a tésztát, keverögéppel pillanatok alatt készen van. 

A töltelék: 0,5 dl tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 4 pohár /á 200 ml /édes   
                tejföl,  1 cs. vanilia cukor vagy a vaniliarúd kikapart magja. 20 dkg                   cukor, fél citrom reszelt héja,  2 mokkáskanál citromlé  és 2 kisebb                     doboz mandarin konzerv levétöl lecsöpögtetve. 

Amikor a tészta elkészült, kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy az oldalán is
legyen tészta. 

Az édes tejfölt a cukorral kikeverjük, a tejet a vaniliás pudingporral simára keverjük és elvegyitjük a cukros tejföllel. Elég folyós massza lesz, de nem kell félni mert sütés közben megdermed. A masszát ráöntjük a tésztára és szépen elosztva rátesszük a mandarin darabokat. Kicsit belenyomkodjuk a tejfölös krémbe. Ennyi az egész, most már csak meg kell sütni. 180 fokos légkeveréses sütöben 1 óra a sütési idö. Persze ez a sütötöl is függ. Nem kell megijedni  
ha még remegös a krém, az nem jelenti azt, hogy nem sült meg, mire kihül a krém is megdermed. Mindenesetre addig kell sütni  amig a krém nem folyós hanem remegös ez kb. az 1 óra hossza.

2019. január 3., csütörtök

Halleves - Skandináv módra




"Gyerekek ez nagyon finom " Ennyit tudok róla mondani azoknak akik szeretik a halat. Na meg nagyon egyszerü elkésziteni.

Az interneten , Facebookon sokan elkészitették, többféle receptet olvastam, de a lényeg mindenhol ugyanaz,  az alábbi recept az én verzióm. 

Hozzávalók  4 személyre : 
                   30 dkg lazac - / azt irják másfajta hal is jó hozzá, de a lazac szép                             szinü, olyan gusztusos a kész levesben és az ize is finom /
                    4 darab közepes krumpli
                    2 szál sárgarépa
                    1 közepes méretü hagyma
                    5-6 szem borókabogyó 
                    6-7 darab garnéla rák /de nem feltétlen szükséges / 
                    1 kisebb cukkini - ez az én ötletem volt, de nem bántam meg 
                    2 dl tejszin
                    só, Bors
                    1,5 l zöldség alaplé, ha nincs akkor viz és zöldségleves kocka 
                    kapor izlés szerint - de aki a kaprot nem szereti tehet bele                                           petrezselymet / kaporral az igazi, passzol nagyon az                                         izekhez/
                    vaj 

A hagymát apró kockára vágjuk és  vajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát és az apró kockára vágott krumplit, kicsit együtt piritjuk.
Közben a lazacot apró kockára vágjuk. A picit megpiritott zöldségeket felöntjük a zöldségleves alaplével kb. 20 percig fözzük, ha kell izesitjük sóval, borssal . Közben a cukkinit apró kockára vágtam és egy kis serpenyöben sóval, borssal, kevés vajjal roppanósra sütötem. 
Amikor megfött a zöldséglevesünk, beletesszük a tejszint, halat, garnéla rákot és kb. 5 percig fözzük együtt. A levest levesszük a tüzröl, beletesszük a megsütött cukkinit, kaprot és 5 percig hagyjuk álni. Lehet piritóst kinálni hozzá. 
Nem szabad a halat túlfözni mert akkor kiszárad. A cukkini meg azért került bele a legvégén mert igy megmaradt a roppanóssága és igy volt az egész finom. 
   


                    

2018. november 25., vasárnap

Kuglóf - mákos- meggyes- fehér csokoládés





Daniel unokám kedvence. 
Nekem ebböl az adagból egy hatalmas kuglóf lesz. 

Hozzávalók : 30 dkg meggy - fagyasztott vagy üveges meggy
                    25 dkg puha vaj
                    50 dkg Liszt
                    25 dkg cukor
                            1 cs. vaniliáscukor vagy egy vaniliarúd kikapart magja                                                     
                            csipet só
                            6 egész tojás
                            1 csomag sütöpor 
                            4 dl Natur Joghurt
                            5 dkg darált mák plussz a végén a diszitéshez egy kevés
                            20 dkg fehér csokoládé
A meggyet ha fagasztott felolvasztjuk és jól lecsöpögtetjük - ugyanugy ha üveges, akkor egy szitába tesszük és hagyjuk lecsöpögni.

A vajat és cukrot, vaniliás cukrot habosra keverjük. Utána egyenként a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet, sót, mákot, sütöport összekeverjük és lassanként felváltva a joghurttal belekeverjük a tojásos masszába. 
A lecsöpögtetett meggyet megszórjuk 5 dkg liszttel - ez azért kell mert akkor nem merül le a tészta aljára a meggy. A lisztes meggyet óvatosan belekeverjük a tésztába. Egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába beleöntjük a tésztát. Az  forma alját kicsit megütögetjük, hogy szépen egyenletesen elterüljön a tészta a kuflóf sütöben. 180 fokon légkeveréses sütöben kb. 1 órát sütöttem. Tüpróba kell mert a sütési idö a sütönktöl is függ. 
Ha megsült a kuglófunk, a felolvasztott fehér csokoládéval leöntjük, Disztésül kicsit megszórjuk mákkal. 

2018. november 7., szerda

Hokkaido- csicseriborsó saláta- Feta sajttal /Kürbis- Kichererbsen-Salat mit Feta







Hokkaido- csicseriboro – saláta Feta sajttal

A sütöt bemelegitjük kb. 200 fokra

Hozzávalók: 60 dkg Hokkaido

23 lila hagyma,

1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika

40 dkg sárgarépa negyedekre vágva

7 evökanál olivaolaj

Só, bors, Zatar /arab füszerkeverék / saját magunk is összekeverhetjük, ha nem kapunk ilyen füszer keveréket az üzletben / *** alul megtalálod a Zatar füszerkeverék legegyszerübb receptjét /

1 doboz konzerv  csicseriborsó /425 ml/

6 evökanál Vörösbor vagy fehérbor  ecet

20 dkg Feta sajt

3 szál Menta /nálam kimaradt mert nem volt menta levelem /

A tököt megpucoljuk, szeletekre vagy apróbb darabokra vágjuk. Hagymát vékony szeletekre vágjuk, úgy szintén a sárgarépát ispár centis darabokra felszeleteljük.  2 EK olvajjat teszünk a zöldségekre, sózzuk borsozzuk és összekeverjük. Beletesszük egy tepsibe úgy, hogy az egyik negyedét a tepsinek szabadon hagyjuk, mert majd kell a hely a csiecseri borsónak. Kb. 35 perc a sütési idö. 10 perc sütés után a csicseriborsót összekeverjük 1 kanál olivaolajjal, 2 evökanál Zatar föszerkeverékkel és a tepsiben a szabad helyre a zöldségek mellé tesszük a füszeres csicseriborsót is. Készre sütjük, de figyeljük, hogy puha legyen a zöldségünk, de ne essen szét.

Kivesszük a tepsit és kicsit hagyjuk hülni. Közben elészitjük a dresszinget, 6 evökanál vörösbor ecet,4 evökanál olaj, só, bors, ezekböl összekeverjük a dresszinget. A megsült langyos zöldséget tálba tesszük, ráöntjük a dresszinget, megszórjuk az elmorzsolt feta sajttal, ha kell még sózzuk, borsozzuk.

Menta levelekkel diszitjük – ha van menta otthon – nekem nem volt.

Pitával vagy friss bagettel tálaljuk. Nagyon finom. Most én sütöttem hozzá egy- egy szelet natur csirkemellet – de komolyan hús nélkül is fantasztikus finom. 



Kürbis Kichererbsen-Salat mit Feta
Zutaten für 4 Personen
600 g Hokkaido,
3 rote Zwiebeln
1 rote und 1 gelbe Paprika
400 g Möhren
7 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, Zatar /arabische Gewürzmischung
1 Dpse /425 ml/  Kichererbsen
6 EL Rotweinessig
200 g Feta
3 Stile Minze
Ofen vorheizen. Kürbis waschen, halbieren und Scheiben schneiden. Kerne  und weiche Fasern entfernen. Zwiebeln schälen und dünne Spalten schneiden. Paprika putzen und breite Streifen schneiden. Möhren schälen und waschen. Gemüse und zwiebeln auf dem Blech verteilen, dabei eine Ecke frei lassen. Mit 2 EL Öl beträufeln. Mit Salz und Pfeffer würzen. Im heißen Ofen ca 35 Minuten backen.
Kichererbsen in ein Sieb geben abspülen und gut abtropfen lassen. In eine flache ofenfeste Form füllen. Mit 1 EL Öl und 2 EL Zatar mischen. Kichererbsen nach ca. 10 Minuten Backzeit auf das Backblech stellen und mitbacken .
Gemüse und Kichererbsen herausnehmen, etwas abkühlen lassen. Essig, Salz und Pfeffer verrühren. 4 EL Öl darunter schlagen. Gemüse und Kichererbsen mit der Vinaigrette mischen und anrichten. Feta zerbröckeln und darüberstreuen. Minze waschen, trocken schütteln . Blättchen abzupfen und darüberstreuen. Dazu schmeckt Fladenbrot. 

***  kiegészités:2 ek  izsóp  is kell bele 
  • 2 ek kakukkfű
    • 6 kk szumák (2 ek.) /cserszömörce piros  bogyója örölve / nekem fogalmam sem volt róla mi a szumak /
  • 2 ek szezámmag
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek oregánó
  • elkészítés

    1. A szezámmagot állandóan kevergetve szárazon megpirítjuk 1-2 perc alatt közepes hőfokon. Hagyjuk kihűlni.
    2. A fűszereket összekeverjük. Le is darálhatjuk őket ízlés szerint.
    3. Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban száraz, sötét helyen tárolva 6 hónapig eláll.
    1. A zatart sokfelé használják, pl humusz /csicseriborsó krém elengedhetetlen füszere /
    1. Szerintem egyszerübb, ha veszünk ázsia boltban egy ilyen füszerkeveréket. 

2018. október 31., szerda

Hokkaido curry kókusztejjel /Rezept Deutsch auch /




Hozzávalók 4 személyre : 
1 kg Hokkaido tök /de másfajta tök is jó hozzá
40 dkg brokkoli
1 doboz /425 ml/ csicseriborsó konzerv
4 evökanál Oliva olaj 
1 teáskanál Chili pehely
1 evökanál piros Curry paszta
petrezselyem lehet a diszitéshez 
1 evökanál szezámmag
só, Bors
1 doboz /400 ml/ kókusztej - nem cukrozott !! 
1 gránátalma magja 

Elkészités :  A sütöt belelegitjük 180 fokra. A hokkaido tököt felvágjuk, magját kiszedjük és kockákra daraboljuk. A brokkolit is rózsáira szedjük. Az olivaolajat, chilit ,sót, borsot összekeverjük és beleforgatjuk a tököt a brokkolit és a csicseriborsót, megszórjuk szezámmaggal. Egy tüzálló tálba tesszük, fél dl vizet öntünk alá is idönként kevergetve kb. 25-30 percig sütjük.

Közben a kókusztejet felmelegitjük,
simára keverjük a Curry pasztával, sóval, borssal izesitjük és ráöntjük a már kicsit megpárolódott- sült zöldségekre. További 10-15 percet 

sütjük együtt idönként óvatosan átkeverjük a zöldséges curryt. 
Sült pácolt csirkecombokat, vagy frissen sült füszeres csirkemellel vagy tetszés szerinti hússal tálaljuk. 

Hozzá sült csirkecombokat ir a recept, én karaj szeletet sütöttem meg füszeresen.

Tálalásnál megszórjuk a gránátalma magjával. Igazából nem érdemes semmit kihagyni a Currys receptböl mert igy harmonizálnak az izek. A Curry picit csipös, hozzá a friss gránátalma nagyon passzol, selymes finom szószos az egész étel. Hús nélkül is nekem egy föétel. Lehet rizst vagy kuszkuszt mellé csinálni vagy csak egyszerüen friss bagettel  enni. 




Zutaten für 4 Personen: 
1 kg Hokkaidokürbis
400 g Brokkoli
1 Dose /425 ml/ Kichererbsen 
4 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, 1 EL Rote Currypaste
1 EL Sesam
4 Hähnchenfilet mit Haut /ich habe mit Minutensteak gemacht /
1Dose 400 ml Kokosmilch ungesüßte
1 El Sesam 
1 Granatapfel
1 EL Rote Currypaste 
Chiliflocken je nach Geschmack

Backofen vorheizen. Kürbis 
 waschen in große Spalten schneiden, kerne entfernen, dann würfeln, Brokkoli waschen klein schneiden, Kichererbsen abtropfen lassen. 
Die vorbereitete Zutaten in einer Schüssel mit Öl, Salz, Pfeffer, Chiliflocken Sesam mischen.  Auf der Fettpfanne des Backofens verteilen und im Heißen Ofen auf mittlerer Schiene 25-30 Minuten backen.


Kokosmilch und 1 EL rote Currypaste in einem Topf erhitzen, mit Salz, Pfeffer würzen und über das Gemüse gießen und weitere 10-15 Minuten garen. 
Granatapfel halbieren, Kerne herauslösen und über das Curry und Fleisch garnieren. 
Ohne Fleisch ist auch eine leckere Vegetarische Gericht. 

2018. október 25., csütörtök

Avokádó, mango, mozarella - elöétel


Vorspeise, Avocado, Mango, Mozarella und ein hauch Chilli 






Hozzávalók 4 személyre :
2 db érett Avocado, 1 Limette, 20 dkg bivaly mozarella, 2 db érett mango, 1 szál  újhagyma,
1,5 dl narancslé /friss/, fél Chilli vagy chilli pehely  3-4 evökanál Oliva olaj, 1 evökanál méz, kevés lereszelt gyömbér - izlés szerint - só, frissen örölt Bors, fél marék megpiritott fenyömag ./ Piritott dióval is jó fenyömag helyett.

A dresszinget úgy készitjük, hogy a narancs levét kicsavarjuk, 1,5 dl legyen, kicsit beforraljuk.
Egy kis tálba tesszük és belekeverjük a mézet, sózzuk, borsózzuk, chillivel megszórjuk, a gyömbért is hozzákeverjük, a megmaradt Limette levét is és az Oliva olajat. Jól összekeverjük a dresszinget. 


Az avocadót meghámozzuk és kockára vágjuk, azonnal a Limette levével meglocsoljuk és sózzuk, borsózzuk. A mozarellát 1 cm-es kockára vágjuk. Az ujhagymát apró karikára vágjuk mangót is felkockázzuk, összekeverjük az ujhagymával ,sózzuk, borsózzuk és megszórjuk kevés chillivel. egy-két kanál dresszinggel elkeverjük és félretesszük tálalásig.


Egy fém tálaló karikát a tányérba teszünk és teszünk bele az avokádóból, rá a mozarellából, majd a mangóból és lenyomkodjuk. A karikát óvatosan kihuzzuk úgy, hogy megmaradjon a formája a toronynak. Meglocsoljuk a dresszinggel és még a torony mellé is kanalazunk a dresszingböl. chillivel megszórjuk, rászórunk a fenyömagból és metélö hagymával diszitjük.

Fenséges elöétel !


Hier das Rezept dazu:

Zutaten: (für 4 Personen)

·         1-2 reife Avocados (je nach Größe)

·         1 Limette

·         200 g Büffelmozzarella

·         1 reife Mango

·         1-2 Frühlingszwiebeln, in feine Scheiben geschnitten

·         150 ml Orangensaft (frisch gepresst)

·         ½ rote Chilischote

·         3-4 EL Olivenöl

·         1 EL Honig

·         1 EL Limettensaft

·         etwas frischen Ingwer, gerieben (nach Belieben)

·         Salz, Pfeffer aus der Mühle

·         Pinienkerne

·         frischer Schnittlauch oder Kresse

Zubereitung:

Die Avocado halbieren und das Fruchtfleisch in 1 cm große Würfel schneiden. Sofort mit dem Saft der Limette vermischen, salzen und pfeffern.

Den Büffelmozzarella auch in 1 cm große Würfel schneiden. Die Mango schälen, ebenfalls in Würfel schneiden und mit den Frühlingszwiebeln mischen.

ür die Vinaigrette: Den Orangensaft etwas einkochen lassen. In eine Schüssel geben und mit Salz, Pfeffer, Chili, Olivenöl, Honig, Ingwer und Limettensaft verrühren.

Zum Anrichten einen Metallring auf einen Teller setzen und jeweils eine Lage Avocado einfüllen. Darauf die Mozzarella und dann die Mangowürfel geben.Leicht andrücken. Mit der Orangenvinaigrette beträufeln.

Ring abziehen und mit gerösteten Pinienkernen und Schnittlauchröllchen oder Kresse bestreuen.