2017. március 27., hétfő

Marokkói füszeres hal








Ezt a receptet Füszermánia Gabi blogján találtam. Ide bemásolom az Ö receptje egy részét mert mivel már többször elkészitettem ezt a finomságot, mindig kicsit változtatok rajta a füszerezésen.
Ma sokadszorra mondhatom, hogy megtaláltam a saját izlésünknek megfelelö füszerezést, fantasztikus finom lett. Az alap mindenképp a Gabi receptje alapján készül, de mint irtam a füszereket kicsit átvariáltam. 

Saját tapasztalat, hogy a halat nem szabad túl sokáig fözni a ragu tetejére téve, idönként meglocsolgatva a szafttal 15 perc elég. Igy zaftos marad a hal. 
Hozzávalók (2 adag)


kb. 20 - 25  dkg afrikai harcsa filé vagy tökehal vagy bármilyen fehérhúsu tengeri hal
1 karika sóban eltett citrom (szintén Évitől a recept ) ennek hiányában friss citrom
2 nagy gerezd fokhagyma
2-3  db sárgarépa
2 piros kaliforniai paprika
1 hegyes közepesen erős paprika
1 szárított piros chili + chili pehely
2 mokkáskanál őrölt piros fűszerpaprika
frissen őrölt fekete bors
szárított korianderlevél nekem darált korianderem volt - abból kb. fél teáskanál kell 
friss petrezselyem
repce olaj 25-30 ml
teáskanál  kurkuma
 fél teáskanál római kömény
Tajine, marokkói füszer - de elmaradhat ez is.
kb. 1 dl zöldségleves alap viz helyett 

Innentöl a Gabi receptje bemásolva: pontosan lépésröl - lépésre igy készitettem. 

"Első lépésként pácoltam a halszeleteket már a főzés előtt 1 órával. A sóban eltett citromkarikát szétszedtem és azzal jól bedörzsöltem a halat. Őröltem rá borsot és még egy kevés sót. Ha friss citromunk van, annak a leve + só + bors kell a páchoz.
A fokhagymát vékony szeletekre vágtam, a paprikákat és a sárgarépát pedig hosszú csíkokra. Egy kevés olajon megfuttattam az egyik gerezd fokhagymát és rögtön rátettem a répát és a paprikát. Összepirítottam egy kicsit, sóztam, majd a koriander levél és a felaprított petrezselyem egy részét is hozzátettem. Itt adtam hozzá a kb. 1 dl zöldségleves alapot - de ha nincs viz is jó. roppanósra pároltam a zöldségeket pár perc alatt.
 Utána a    halakat elhelyeztem a tetejére egy sorban (akkora edény legyen, hogy elférjenek). A repceolajat egy kicsit megmelegítettem, beletettem a kurkumát és egy csipet pirospaprikát, majd a halakra öntöttem. A tetejére pedig a maradék fokhagyma szeletek kerültek.
 Sóval és borssal beállítottam az ízeket, majd fedő alatt felforraltam. Rászórtam a maradék koriander és petrezselyem zöldet és fedő nélkül lassú tűzön kb.15 perc !  alatt késze főztem. Kevergetni nem szabad, óvatos rázogatással és egy kanállal kell a halakra időnként a szaftból juttatni.
Gyönyörűen besűrűsödött a szaft a végére, olyan állaga lett, hogy akár sűrű levesként kenyérrel is lehetett volna fogyasztani. Még egy kevés friss petrezselyem és lehetett tálalni. A mellé készített illatos basmati rizzsel egy királyi fogás lett belőle, nagyon-nagyon ízlett."

Saját tapasztalat : 

Ugyanezzel a füszerezéssel és elkészitési móddal csináltam már csirkemell szeletekböl is, nagyon finom úgy is.Aki nem szereti a halat és szereti a marokkói  füszerezést nyugodtam csinálja csirkemell szeletekböl - természetesen a fözési idö kicsit hosszab, hogy a csirkemell is zaftosra megpárolódjon. Tapasztalatból irom én a befüszerezett csirkemellet elösütöttem 3-4 percig és úgy tettem a füszeres ragu tetejére - a továbbiakban ugyanaz az eljárás mint a halnál.

2017. március 14., kedd

Szafaládé vagy virsli saláta / Wurstsalat /





Ez egy tipikus "svábországi" gyors étel. Igen talán nem annyira egészséges, de mi nagyon szeretjük,  föleg a férjem mert Ö onnan való és hát én is életem egy nagy részét ott éltem Az igazi Wurstsalat az éttermekben karikára sült piros krumplival van tálalva sok friss hagymakarikával a tetején. Sokfajta változata van, bajor, svájci stb.  most amit én készitettem a legegyszerübb, de lehet sajtcsikokkal késziteni - akkor az svájci módra van. 
Hozzávalók kb. 30 dkg szafaládé vagy párizsi, szeletelve, csikokra vágva.
Ùjhagyma /tavasszal / télen egy fej hagyma. Só, bors, pár csepp ecet, kevés mustár,  pici cukor, kevés viz és 2 evökanál olaj -  saláta öntetet készitünk.
Annyi öntet kell, hogy éppen csak meg tudjuk forgatni a hozzávalókat benne,ne tocsogjon a lében. 
A hagymát karikára vágjuk, beletesszük az öntetbe a felcsikozott
szafalédéval együtt, esetleg pár szem apró paradicsomot is tehetünk bele összekeverjük, petrezselyemmel megszórjuk és kicsit behütjük. Friss kenyérrel, zsemlével és a tetejét frissen vékonyra vágott hagymakarikákkal tálaljuk.   

2017. március 9., csütörtök

Aioli - fokhagyma krém







A földközi tengeri országokban ismert finomság egyszerü és nagyszerü. Olyan nem lehet abbahagyni elöétel finom friss kenyérrel és oliva bogyóval. Èttermekben mindenhol az asztalra teszik és máris lehet falatozni amig a föétel elkészül. 
Fontos, hogy a hozzávalók szoba hömérsékletüek legyenek.
Hozzávalók: 1,5 dl semleges izü olaj, 1 gerezd fokhagyma, só izlés szerint
és kb. fél - egy deci friss zsiros tej - nem tartós tej. 
Egy magasabb edénybe beletesszük az olajat, az apróra vágott fokhagymát,
sót, kevés tejet és a merülö mixerrel elkezdjük gyors fokozaton felverni, közben
mindig adagoljuk hozzá a tejet addig verjük amig egy jó krémes masszát kapunk. A végén lehet még izesiteni, sóval, borssal. Azt tapasztaltam, hogy 
jót tesz neki pár perc pihenés, hogy kicsit összeérjen a fokhagymával a krém.
Kenyérrel, olivabogyóval tálaljuk. Persze lehet grillezett húsokhoz, zöldségekhez
is tálalni - szár zeller, csikokra vágott sárgarépa csikokra vágott paprika.
Nekünk az olivabogyóval izlett a legjobban. 

2017. március 8., szerda

Humusz - csicseriborsó krém





Annyira egyszerü elkésziteni és nagyon finom egy szelet piritóssal,de  a legtöbb helyen pitával eszik.
1 konzerv csicseriborsó, fél citrom leve, egy-két  gerezd fokhagyma, só, bors,
most Zatar füszer is került bele - mert ki kellett próbáljam.  A Zatart eddig
nem ismertem igazán, az  arab konyhában használják ezt a füszerkeveréket.
Kell még hozzá 2-3 evökanál jófajta oliva olaj.  Egy jó evökanál  Tahini  /szézámmag  paszta /feltetlenül kell bele, de izlés szerint mehet bele több is a pasztából /. Pürésitjük a hozzávalókat,jó sima selymes krém legyen, ha túl sürü, tehetünk bele a csicseriboró levéböl is egy kicsit,  beállitjuk az izét ami nekünk kellemes és ennyi. A tetejét meglocsoljuk jófajta Oliva olajjal , esetleg piros paprikával megszórjuk, vagy kidiszitjük Oliva bogyóval.  Lehet kenegetni a kenyérre, pitára.  A Zatart az interneten rendeltem, de el is maradhat. Sokfajta módon készitik, ahány ház annyi szokás. 

2017. február 20., hétfő

Sült cékla Feta sajttal






Ez a finomság - már annak aki szereti a céklát finomság  - lehet köret vagy saláta. 
Hozzávalók: pár darab kisebb cékla, tengeri só, bors, oliva olaj, nagyon
kevés balzsam ecet.
A sült céklára, egy fél citrom vagy narancs leve, 10 dkg elmorzsolt Feta
sajt, kevés piritott sótlan pisztácia.

 A céklát gumikesztyüben meghámozzuk, darabokra vágjuk, megsózzuk a durva tengeri sóval, kevés balzsam ecetet öntünk rá, tekerünk rá borsot, meglocsoljuk egy kevés oliva olajjal, jól összekeverjük és egy tüzálló tálba tesszük. Fél dl 
vizet öntöttem alá, letakartam alufóliával és 180 fokos sütöben kb. 1 órát
sütöttem, idönként megkevergetve. Amire megpuhul a viz is elpárolog alatta.
Langyosra hütöttem, még megizesitettem kevés sóval, borssal rálocsoltam fél
narancs levét, megszórtam a Feta sajttal és a végén a pisztáciával. 
Nekünk lányoknak nagyon izlett 👧 

Krémes kecskesajt darabokkal megszórva  is nagyon finom, már úgy is készitettem. 

2017. február 7., kedd

Fetás kifli




Ez a sós kifli pár napig puha marad, nagyon finom teához vagy egy pohár tejjel.
Most éppen a legnagyobb unokámnak készült, csomagban fogom elküldeni. Pontosan azért választottam ezt a receptet, mert kibirja a 2 napos póstai utat, nem szárad meg.

Fetás kiflik
Hozzávalók: 25 dkg Feta sajt, 10 dkg bármilyen reszelhetö sajt.
1 pohár olaj, 2 pohár tej, 1 cs. élesztö két kávéskanál só, 1/2 sütöpor!! / 1 pohár az másfél deci !!!!
kb. 50 dkg liszt.
A Feta sajtot összemorzsoljuk apróra, hozzáadjuk a tejet, olajat, belemorzsoljuk az élesztöt és a sót. Apránként ´kézzel hozzádolgozzuk a lisztet, amiben elözöleg elkevertük a fél sütöport. Ez elöször egy ragadós massza, de jól eldolgozzuk és ha kell még kicsi lisztet teszünk hozzá amig egy könnyen gyurható tésztát kapunk. Az egész kb. 10 perc.
Fél órát kelni hagyjuk, majd kinyujtjuk és kifliket formázunk a tésztából.
Tojássárgával megkenjük, majd a reszelt sajttal megszórjuk. Elömelegitett sütöben kb. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Nagyon finom foszlós tésztája lesz. Igazából nem tudom miért kell bele sütöpor is, de lehet ez a titka a tésztának.

 

2017. január 26., csütörtök

Kakaós csiga





Ez a kakaós csiga  élesztö nélkül készül, azért is tetszett meg  a recept, mert igy igazán gyorsan elkészül és mondhatom nagyon finom. 
A receptet Gabriella blogján találtam. Egy kevés változtatással sütöttem meg,
mégpedig nálunk a túró nem olyan darabos száraz mint a magyar túró, hanem
krémes - inkább krémtúró. Ezért az eredeti receptben megadott tejet kihagytam
a tésztából - úgy gondoltam, ha kevés hozzá a folyadék, akkor adok hozzá tejet,
de nem kellett. A továbbiakban ugyanúgy csináltam ahogy a recept irja.
Unokáim pillanatok alatt eltüntették a finom puha kakaós csigákat :)  
Ismétlésre vár, mert már reklamálták, hogy süssek még. Amit még ki fogok próbálni, hogy nem a száraz kakaóval - porcukorral töltöm meg. Hanem 5 dkg vajat a cukorral, kakaóval  habosra keverem és azzal kenem meg a tésztát. 
Akkor itt az eredeti recept én ennek pontosan a dupláját készitettem, de mint
mondtam másnapra nem maradt eltünt mind a tálból. 




Hozzávalók a tésztához:
(kb. 14 db közepes méretű csigához)
 25 dkg túró
 25 dkg sima liszt
 fél dl tej
 5 evőkanál olaj
 10 dkg porcukor
csipet só
 fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor   
lkészítés:  
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet - összegyúrom.
3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenem.
4. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitálom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.
5. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.

Tipp: 
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük. 

2016. december 30., péntek

Töltött krumpli





Gyors döntés volt a mai ebédünk, valami egyszerüt akartam késziteni. 

Erre a töltött krumplira esett a választás, kicsit a felhalmozott élelmiszerek
felhasználása jegyében .

Hozzávalók : személyenként 2 db közepes krumpli, 
4 szelet sonka, 4 db 1 cm széles sajt csik /ami éppen
itthon van / és két szelet sajt, amit majd a végén sütünk a krumplikra,
kevés olvasztott vaj, 1 doboz 20 dekás túró, 1 evökanál tejföl, zöld füszerek,
pici só, bors  

Személyenként 2 db közepes krumplit héjában fözünk kb. 15 percig. 
Kicsit kihült meghámozzuk és azzal a szerkenytyüvel amivel az alma magházát
kiszedjük lyukat vágunk a krumplik közepén. A kiesö krumpli darabkákat félre
tesszük. Ezeket a lyukakat megtöltjük az elözöleg sonkába tekert sajttal.
Tepsibe fektetjük a töltött krumplikat, megsózzuk és olvasztott vajjal megkenjük. A kifurt krumpli maradékot is mellé halmozzuk arra is öntöttem kevés olvasztott vajat és kb. 5 deka kockára vágott sonkával megszórtam.
Elömelegitett sütöben kb. 15-20 percig sütöttem, majd mindegyik krumplira
tettem egy fél szelet sajtot. Amikor a sajt ráolvad kész is ez a finomság.
Közben a túrót összekevertem a fejföllel, füszerekkel, sóva, borssal. 
Friss saját készitésü céklával tálaltam. Fenséges ebéd volt 😊
 

Saláta öntet









Ez egy krémes sürü saláta öntet. Az elönye, ha friss és jó minöségü alapanyagokból készitjük - értem itt a jófajta friss olajat - akkor 6-8 hétig eláll egy üvegben. Mi sok salátát eszünk, igy egy nagy elöny, hogy az öntet készen van, csak rá kell locsolni a megmosott, leszáritott salátára.
Hozzávalók: 1 üveg mézes mustár kb. 230 gr, 450 ml jófajta olaj - hidegen
sajtolt repce olajat használtam - de lehet keverni olivaolajjal is. Mivel az olivaolajnak van egy karakteres ize, igy jobb semleges izü olajból késziteni. 
Izlés szerint só, késhegyni bors, 1 citrom leve kb. 100 ml viz, ha édesnek
tünik, akkor lehet beletenni kb. 50-100 ml fehér balzsamecetet. Esetleg  metélö hagymával, zöldfüszerekkel lehet még izesiteni. 
A fantázia itt is határtalan, tehát izlés kérdése, ki mit tesz bele. De az alap kb. annyi amit leirtam. Ebböl a mennyiségböl kb. 1 liter öntet lesz.

A mustárt beleöntjük egy magasabb müanyag edénybe és a mixerrel elkezdjük
keverni közben lassan adagoljuk hozá az olajat mindig csak annyit amennyi olajat felvesz a mustár - nö az állaga és jó krémes lesz - ugyanigy járunk el mint amikor majonézt készitünk. Amikor felvette az egész olajat, elkezdjük izesiteni, citromlé, viz, só, bors stb. esetleg a balzsamecet. Izlés dolga ki mennyire édesen savanyuan késziti. Lehet vizzel higitani, de arra kell vigyázni, hogy ne
legye túl hig, kicsit krémes, selymes maradjon az állaga.

A saláta leveleket megmosva, leszáritva egy tálba tesszük és meglocsoljuk az
öntettel. De én sokszor csak a megmosott, leszáritott salátát teszem az asztalra
meg az öntetet csinos üvegben és mindenki annyi salátát szed a tényérjára amennyit akar és megöntözi izlés  az öntettel.