2015. június 8., hétfő
Túró torta eperrel, málnával, sütés nélkül
Kedvenc Lecker receptes ujságomban mindig találok valami finomságot,
ami egyszerü, gyors és nagyon finom.
Itt találtam ezt a torta receptet is, mivel ilyen meleg van, kellett valami
hüsitö, kényeztetö finomság. Nagyon izlett mindenkinek aki evett belöle.
Hozzávalók: Kevés olaj a tortaforma kikenéséhez
15 dkg vaj amit felmelegitünk és kihütjük, de még folyós
maradjon,
6 levél zselatin vizbe beáztatva, majd felmelegitve
30 dkg túró
30 dkg teljes kiörletésü keksz
2 dl görös natur joghurt
5 dl tejszin
2 citrom leve
10 dkg cukor
1 rúd vanilia kikapart magja
40 dkg friss eper vagy málna
A tortaformát vékonyan kikenjük az olajjal. A kekszet apritóban megöröljük
és összekeverjük a folyékony vajjal. A fele keksz masszát a tortaforma aljába
nyomkodjuk. Fél órát a hütöbe tesszük megdermedni.
A túrót, joghurtot, citromlevet és a 10 dkg cukrot összekeverjük és beletesszük a felolvasztott zselatint. Fél óra hütés után felverjük a tejszint és összekeverjük a túrós krémmel. A fele krémet a tortára kenjük, majd megszórjuk a másik fele morzsolt vajas keksszel. A tejejére kenjük a megmaradt túrós masszát.
Mehet a hütöbe jó pár órára pihenni. Tálalásnál az eper kétharmadát pépesitjük,
a vaniliával elkeverjük. A maradék epret negyedekre vájuk és beletesszük az
eper szószba. Tálalásnál a torta szeletekre öntünk az eper szószból.
2015. március 10., kedd
Medvehagymás, túrós, sajtos muffin
Egy idöben mindenki muffint sütött, aztán kicsit elfelejtödött a muffin. Annyi más új receptet lehet találni az interneten, igy mindig van egy felkapott recept, amit szinte mindenki kipróbál.
Szóval ma eszembe jutott a muffin mégpedig a sós változata mivel mi ezt jobban szeretjük mint az édeset. Egy teához vagy egy pohár friss tejhez finom, vagy egy laktató leves után.
Nagyon egyszerü mint minden muffin recept, elöször a száraz anyagokat kell összevegyiteni, utána a nedves anyagokat és a kettöt összekeverni és máris mehet a sütöbe.
Hozzávalók : 30 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 1 evökanál sütöpor,
5 dkg reszelt sajt - fél maroknyi apróra vágott medvehagyma
ezeket összekeverni egy tálban.
5 dkg vaj megolvasztva, 1 egész tojás 20 dkg tehéntúró,
1,5 dl natur joghur, kevés tej. Aki húsosan szereti tehet
bele apróra vágott fött sonkát is. Nálunk a húsnélküli változat
készült.
A keverögéppel a nedves anyagokat összekeverni, lassan hozzá adagolni a
száraz anyagokat. Muffin formát kikenni vajjal, zsemlemorzsával megszórni
és belekanalazni a tésztát. Kb. 25 percig 180 fokon sütni.
2015. február 25., szerda
Feta sajtos sós pite
Nem is tudom milyen nevet adjak ennek a finomságnak. Vendégségben kináltak meg ezzel a sós süteménnyel. Nagyon izlett nekünk, igy persze rögtön elkértem a receptet. Finom egy leves után vagy egyszerüen egy teához reggelire.
A recept pohár menyiséget ir, én egy 2 dl-es vizes poharat vettem alapul.
Hozzávalók: 20 dkg feta sajt. 1 pohár liszt, 1 pohár kukorica liszt, fél evökanál só, fél csomag sütöpor ezeket szárazon összekeverjük. Egy másik tálban 3 tojást, 2 dl natúr joghurtot, 2 dl olajat jól kikeverjük. /Legközelebb olvasztott vajjal fogom kipróbálni /
A masszába szórjuk a száraz anyagokat és összekeverjük. Jó sürü de folyós tésztát kell kapjunk. Egy kizsirozott belisztezett tepsibe öntjük, 20 dkg feta sajtot elmorzsolunk a tetején. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Tüpróba!
2015. február 15., vasárnap
Csöröge fánk
Ha farsang, akkor csöröge fánk. Másodszor kellett elkészitenem a héten mivel a gyerekeimnek nagyon izlett :)
Recept: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2-3 dl fejföl, csipet só, 3 kanál rum és 6 tojás sárgája. Egy selymes tésztát gyúrunk a hozzávalókból és fél órát pihentetjük. Kb. 5 mm-esre kinyujtjuk és átlósan felkockázzuk derelyevágóval. Majd az átlók közepébe is egy pár centis csikot vágunk. Ügyesen átforgatjuk a lyukon a tésztát. Forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük és porcukorral meghitjük. Könnyü, hólyagos, ropogós lesz, nagyon eteti magát, lehet hozzá baracklekvárt
kinálni. Nálunk csak úgy kevés porcukorral megszórva tüntetik el pillanatok alatt a gyerekek :)
2015. január 21., szerda
Farsangi készülödés
Ahol élek nagy hagyománya van a farsangnak. Felnöttek, gyerekek már jó elöre készülödnek a farsangi kosztümökkel.A menyem itt született, igy náluk a farsang egy fontos esemény, csodálom a kreativitását az ügyességét. Saját maga tervezi és varrja a kosztümöket a gyerekeknek.
Itt egy- két példa, esetleg ötletnek. Egyik évben papagáj kösztümöt kért a Dani unokám, aztán a következö évben sárkány kosztümje volt - szerintem ez volt a legszebb és legötletessebb. Tavaly meg horgásznak volt felöltözve.
Ilyenkor az ovódába, iskolába beöltözve, kifestve mennek a gyerekek. Mindenki annak van beöltözve ami lenni szeretne, egyszer rendör, egyszer tüzöltó vagy éppen valamilyen állat, mesefigura.Volt már boszorkányunk is A legkisebb a családba mindig gomba kosztümöt kap, aminek az az érdekessége, hogy még a menyem nagymamája varrta annak idején a gyerekeinek, igy mondhatni apáról - fiúra száll a kosztüm. A férjem kicsi lány unokája Selina meg a mini gárdában táncol, már november óta készülödnek gyakorolnak a farsangi mulatságra.
Fontosnak tartom a hagyományokat megismertetni gyerekeinknek, nem csak a
farsangit, hanem sok- sok mindent amit megünnepelünk, mert igy fogják tudni Ök is tovább adni a sajátjaiknak.
Karamellizált cukorborsó roppanósan
Gyönyörü cukorborsót vettem, roppanós, friss kicsit tavaszváró.
Elkészitése nagyon egyszerü, köretnek vagy egy rizottóhoz nagyon passzol és tele van vitaminnal.
Megmostam a borsót, egy serpenyöbe szezám olajat öntöttem és jó erösen megpiritottam benne, közben megszórtam egy teáskanál cukorral, hogy karamellizálódjon. Az egész 5 percet vesz igénybe. Utána ráöntöttem két evökanál szójaszószt, megszórtam frissel örölt borssal és fedö alatt két percig piritottam, majd 2-3 evökanál vizet tettem hozzá és még 5 percig pároltam,
de csak annyit, hogy friss roppanós maradjon. Meg kell kóstolni, ha kell utána izesiteni sóval, borssal és szezámmaggal megszórni. Máris lehet tálalni.
Nálunk rizottó készült hozzá és rántott gomba. De csak a rizottóval is fantasztikus finom én igy ettem.
2015. január 18., vasárnap
Tejszines póréhagyma és a rántott hús köret
Póréhagyma, sokan nem szeretik, de nálunk idönként nagy kedvenc, olyan finom selymes,nem túl hagyma izü és a tejszin nagyon passzol hozzá.
Két jókora póréhagymát félbe vágtam, jól megmostam, másfél centisre szeleteltem. Kevés vajon megpároltam, megszórtam 2 evökanál liszttel, felöntöttem 1 dl tejszinnel és összeforraltam. Közben izesitettem sóal, borssal, száritott zöld füszerekkel és máris készen volt.
Pár szem apró krumpli megfözve és petrezselyemmel megszórva volt mellé és rántott hús.
Ma délelött még sült egy hatalmas fonott kakaós kalács férj ügyeskedett megint.
2015. január 4., vasárnap
Vörös tonhal steak tejszines burgonyával töltött paradicsommal
Sajnos a fotó messze nem annyira jó, mint amilyen mutatós és föleg finom
volt ez a vacsora. A fiam meghivott vacsorára Szilveszter este. Szeret fözni,
idönként eljár egy- egy este hires szakácsok tanfolyamára ahol együtt föznek
egy komplett menüt. Aztán elkésziti otthon, saját ötletekkel böviti, mi meg szivesen teszteljük az ételeit. Elámulok sokszor micsoda finomságokat tálal elénk.
Nagyon friss vörös tonhalat vett, elutazott érte vagy 50 km-t, mert ott van egy speciális halas üzlet, ahol igazán jó minöségü halakat, tengeri gyümölcsöket lehet venni.
A hozzávalók 4 személyre: 4-6 szelet vastag friss tonhal steak. A pácoláshoz, csili pehely, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj ebbe pácoljuk be hal szeleteket és hidegre tesszük par órára.
A tejszines krumplihoz 1 kg meghámozott, vékonyra legyalult krumpli, kevés vaj a forma kikenéséhez, 1 gerezd fokhagyma amivel bedörzsöljük a sütö tálat. Só, bors, örölt szerecsendió és kb 3 dl tejszin. Kb. 1 órát kell sütni, finom krémes lesz.
A töltött paradicsomhoz fél cukkini, fél padlizsán és 2-3 kanál paradicsom püré, olaj, 1 fokhagyma,só, bors, 1 teáskanál piros arany, kakukkfü. A zöldségeket nagyon apró kockára összevágni és kevés olajon a fokhagymával és a többi hozzávalóval megpárolni, jó sürü ragut kell kapjunk de ne legyen pépes. A ragut kihüteni és egy bivaly mozarellát apró kockára vágva belekeverni.
Személyenként két közepes paradicsomot meghámozott, a kalapjukat levágta és megtöltötte a zöldséges mozarellás raguval. Kivajazott tüzálló tálba tette majd kb. 20 percig sütötte a sütöben.
Közben a tonhal steaket minden oldalról 3 percig sütötte, a közepe rózsaszinü kell, hogy maradjon, igy lesz zaftos, omlós és fantasztikus finom :)
Egy adag tejszines burgonya, 1 töltött paradicsom és egy szelet hal került a tányárra megszórva friss korianderral. Soha nem ettem igy tonhalat, de mondhatom beleszerettem, egyáltalán nem hal izü. A kis unokámnak is izlett aki kétés fél éves, pillanatok alatt eltütette a tényérjáról :)
Mivel jó szokás szerint mindig többet vásárolunk mint kellene persze, hogy maradt még tonhal steak. Másnap tüzálló tálba tettem, letakartam alufóliával és fottó sütöbe toltam jó 10 percre. Ugyanolyan zaftos, izes volt mint elözö este.
Egyszerüen öröm látni, hogy a fiam micsoda élvezettel föz, szereti a jó konyhai eszközöket és ki tud ilyenkor kapcsolódni.Ö szokta mondani anyu a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom, és is azt mondom drága gyerekem, hogy a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom.
2014. december 30., kedd
Sajtos tekercs
A napokban láttam meg ezt a receptet bibimoni tette fel a Facebookra.
Mivel gyönyörü a kép amit feltett és a recept is csábitó volt, igy tegnap este
elkészitettem a tésztát és ma reggel pillanatok alatt kisütöttem.
Semmit nem változtattam a recepten, igy ide bemásolom az eredetit.
Hozzávalók a
tésztához :
25 dkg liszt
12 dkg vaj , vagy margarin
1 kávéskanál sütőpor
1kávéskanál só
1 decitejföl
1 db tojás
Hozzávalók a a töltelékhez :
15 dkg reszelt trappista-sajt
10 dkg olvasztott vaj
1 kávéskanál só
Elkészítése :
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk és egy lisztezett munkafelületen kb egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Egy kisebb edénybe összekeverjük a töltelék hozzávalóit és a kinyújtott lapunkra szépen egyenletesen elkenjük.
Feltekerjük sorosan rúddá és letakarva hűtőbe rakjuk egy éjszakára de ha sietünk akkor legalább 4 órát pihentessük a hűtőben.
Másnap ujjnyi szeletekre vágjuk és egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk egymás mellé.
Előmelegített sütőben ,nálam gáz 4-es szép pirosra sütjük.
Ez a csiga nem puha inkább roppanós sajtos kekszre hasonlít, de ha nem szeretitek sósan akkor a töltelékből nyugodtan hagyjátok ki a sót!
25 dkg liszt
12 dkg vaj , vagy margarin
1 kávéskanál sütőpor
1kávéskanál só
1 decitejföl
1 db tojás
Hozzávalók a a töltelékhez :
15 dkg reszelt trappista-sajt
10 dkg olvasztott vaj
1 kávéskanál só
Elkészítése :
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk és egy lisztezett munkafelületen kb egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Egy kisebb edénybe összekeverjük a töltelék hozzávalóit és a kinyújtott lapunkra szépen egyenletesen elkenjük.
Feltekerjük sorosan rúddá és letakarva hűtőbe rakjuk egy éjszakára de ha sietünk akkor legalább 4 órát pihentessük a hűtőben.
Másnap ujjnyi szeletekre vágjuk és egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk egymás mellé.
Előmelegített sütőben ,nálam gáz 4-es szép pirosra sütjük.
Ez a csiga nem puha inkább roppanós sajtos kekszre hasonlít, de ha nem szeretitek sósan akkor a töltelékből nyugodtan hagyjátok ki a sót!
Sajtos rúd
Sajtos rudak
Az örök szerelem, a gyerekeim kedvence.
40 dkg liszt
6 ek tejföl
20-25 dkg sajt reszelve
30 dkg margarin vagy vaj
1 ek só
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozuk. Előfordulhat, hogy 1 evökanállal több tejföl kell bele.
Azonnal kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, megkenjük 1 tojássárgájával és a reszelt sajttal jó bőven megszórjuk. (Minél vastagabbra nyújtjuk, annál finomabb lesz!) Derelyevágóval kb. 1,5 cm széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágjuk és mehet is a sütőbe. 180 fokon sütjük kb.15-20 percig.
20-25 dkg sajt reszelve
30 dkg margarin vagy vaj
1 ek só
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozuk. Előfordulhat, hogy 1 evökanállal több tejföl kell bele.
Azonnal kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, megkenjük 1 tojássárgájával és a reszelt sajttal jó bőven megszórjuk. (Minél vastagabbra nyújtjuk, annál finomabb lesz!) Derelyevágóval kb. 1,5 cm széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágjuk és mehet is a sütőbe. 180 fokon sütjük kb.15-20 percig.
2014. december 27., szombat
Borjúsült zsályával
Karácsony másnapján a menü nálunk zsályás borjúscomb volt, tejszines szósszal és mangoldos tésztával. A borjúsült alacsony höfokon készült a sütöben.
Hozzávalók 1 kg sovány borjúcomb, 1 sárgarépa, fehérrépa, egy kis fej hagyma, só, bor, 10 levél zsálya és kb. fél liter húsleves, 2-3 evökanál süritett paradicsom, 2 dl tejszin, széles metélt tészta, 1 mangold, vaj.
A húst sózzuk, borsozzuk és jól bedörzsöljük zsályával, vajon minden oldalán magas höfokon pirosra sütjük. Beletesszük egy elöre felmelegitett sütötálba a zöldségekkel együtt, a zsálya leveleket is mellé tesszük, ráöntjük a húslevest és a paradicsom pürét, 60 fokos sütöbe kb. 3 -4 órát hagyjuk párolódni.
3-4 óra után leöntjük a szószt a húsról, húst visszatesszük tálalásig a 60 fokos sütöbe.
A szószt pürésitjük, a 2 dl tejszint majdnem teljesen keményre felverjük.
Közben megpucoljuk a mangoldot csikokra vájuk és blansirozzuk majd lecsöpögtetjük.
Feltesszük a tésztát fözni. Egy másik edényben vajon átforgajuk a blansirozott mangoldot. Amikor a tészta megfött a mangoldba beleforgatjuk a tésztát.
A szószban elkeverjük a felvert tejszint. A húst vékony szeletekre vágjuk és tálaljuk a mangoldos tésztával a szósszal és egy zsályalevéllel. Izorgia mondhatom, a hús zaftos és vaj puha, a szósz selymes könnyü.
Mindezt a fiam fözte nekünk karácsony másnapjára.
2014. december 23., kedd
2014. december 14., vasárnap
Mézes puszedlik Bilonka receptje
Ma csak 99 darab mézes puszedlit gyártottunk többek között hárman, kedves barátnöimmel.
A régi bevált Bilonka mézes puszedli receptje szerint.
Finom, illatos, puha és igaz szép is? Kedves barátnöim nagyon ügyesek a
diszitésben is.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
1 egész tojás
15 dkg porcukor
3 tk. mézeskalács fűszerkeverék
4 ek. tejföl
25 dkg méz
5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna
A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztom. Egy tálban alaposan
elkeverem a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézes fűszert
és a tejfölt. Ezután hozzáadom a mézet. A lisztet alaposan elkeverem a
szódabikarbónával, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat és egy
fakanállal jól elkeverem. A tálat egy fóliával lefedem és másnapig
hűtőbe teszem.
Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszek ki a
masszából, golyót formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem
őket, egymástól kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben
kb. 9-10 perc alatt készre sütöm.
Nagyon jól telt kedveseim Veletek a mai délelött, jó zenét hallgattunk, jókat beszélgettünk és persze nagyon szorgalmasak voltunk.
2014. december 12., péntek
Csibészke vagyis Spitzbuben és Rebekka kekszek
Csibészke leforditva a neve ennek a süteménynek.
Az összeragasztott kekszek receptjét leirom, mert fantasztikus finom.
30 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 15 dkg porcukor, csipet só 1 cs. vanilia cukor /nálam kikapart vanilia magja / 3 csepp citrom, 1 tojás és 20 dkg vaj. Ezekböl tésztát gyúrunk, majd állni hagyjuk 1-2 órát.
Kerek formákat szaggatunk belöle és pár perc alatt megsütjük. Még melegen megkenjük ribizli lekvárral és porcukorba forgatjuk. Egy- két nap után a legfinomabb.
Spitzbuben
Für ca. 40
Stück:
300 g Mehl
100 g gemahlene Mandeln
150 g Puderzucker
1 Prise Salz
1 Päckchen Vanillezucker
3 Tropfen Zitrone
1 Ei
200 g weiche Butter
Mehl zum Ausrollen
200 g rotes Johannisbeergelee
Puderzucker zum drüberstreuen
300 g Mehl
100 g gemahlene Mandeln
150 g Puderzucker
1 Prise Salz
1 Päckchen Vanillezucker
3 Tropfen Zitrone
1 Ei
200 g weiche Butter
Mehl zum Ausrollen
200 g rotes Johannisbeergelee
Puderzucker zum drüberstreuen
Alle Zutaten
mit kühlen Händen rasch zu einem glatten Teig verkneten. Den Teig zur Kugel
formen, in Folie wickeln und etwa 2 Stunden kalt stellen.
Ein
Backblech mit Backpapier auslegen und den Backofen auf 180*C vorheizen. Den
Teig nochmals durchkneten, halbieren und auf bemehlter Fläche etwa 3mm dünn
ausrollen.
Runde
Plätzchen von etwa 4cm Durchmesser austechen. Nach Belieben in die Hälfte der
Plätzchen mit einem Apfelausstecher je drei kleine Löcher stechen. Die
Plätzchen auf das Backblech legen und im Backofen (Mitte, Umluft 160*C) in
10-12 Minuten blassgelb backen.
Das Gelee
glattrühren und auf die heissen,Plätzchen streichen. Die Plätzchen abkühlen lassen und die
Oberfläche mit Puderzucker bestreuen.
Készült még csokis pöfeteg - csokoládéval nem kakaóval.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)