2013. szeptember 24., kedd

Paul keresztelöje







Paul a legkisebb unokám keresztelöjét ünnepeltük augusztusban. Mivel délután fél háromkor
volt a keresztelö, utána kávé és sütemény volt a vendégeknek.Volt csokis torta, gyümölcsös,
turó torta és apró gyümölcsös kosárkák, ezeket nagyik, nagynénik sütötték. Estefelé meg hideg tálak, amiket elöre el lehetett késziteni, sajttál, hideg sültek, gyümülcsök, sós sajtos rudak, különbözö zöldséges, túrós krémek.

2013. szeptember 16., hétfő

Gyógyszerek pontos adagolása


 A 92 éves apukám szerencsére még jól van, ellátja magát, de bizony az idös korára való tekintettel
gyógyszereket kell szednie, reggel, délben, este. Sajnos összekeveri mikor melyiket kell beszedni,vagy elfelejti, összekeveri az idöpontokat, ennek következtében bizony sokszor rosszul van, söt nagyon rosszul.
Különbözö formában próbáltunk segiteni, vettünk müanyag dobozkákat, reggel, délben, este felirattal,
sajnos igy is keveredés lett.
A nem elöirás szerinti  gyógyszer adagolásból nagyon sok szövödmény van, rosszullét, sok
esetben életveszélyes visszafordithatatlan állapotba kerülhetnek a betegek.
Sok-sok keresgélés után megtaláltuk a megfelelö megoldást, a MEDIRING  "Careousel" nevü gyógyszer adagolót,ami 28 napra elöre, idöpontra beprogramozható kiadagolja a megfelelö gyógyszert, emlékezteti a beteget csipogó hangot adva a gyógyszerek beszedésére. Plussz egy  Sim kártya segitségével, sms-t küld  a hozzátartozónak, ápolónak, hogy a beteg bevette -e a gyógyszerét. Nagyon egyszerü a használata, nem kell különösebb tudás hozzá és ami nagyon jó, sok visszafordithatatlan komplikációt, megelözhetünk Vele.



2013. szeptember 15., vasárnap

Amerikai csokis torta





American Brownie Cake

20 dk vaj, 4 evökanál kakaó, 22 dkg liszt, 1 tk. sütöpor, 20 dkg cukor, fék tk só, 1 vanilia rúd
kikapart belseje, 2 tojás, 150 gr. tejföl.
Glazur: 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 4 evökanál kakaó
28 cm-es tortasütö
A száraz anyagokat egy tálba tesszük és összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, beleteszünk 1,75 ml
vizet és 4 evökanál kakaóport, kis habverövel csomó mentessé keverjük.
A száraz részekre ráütjük a két toját, a tejfölt és a csokis vajas szószt. Keverögéppel jól elkeverjük.
Kilisztezett formába öntjük a masszát és elömelegitett 180 fokos sütöben 30-40 percig sütjük.
Tüpróba!
Ha a torta  kihült, összekeverjük a porcukrot az 5 dkg felolvasztott vajjal  4 evökanál kakaóval és kb. 4 evökanál meleg vizzel. Rásimitjuk a torta tetejére a mázt.
Nagyon finom zaftos és gyors torta, lehet fagyival, tejszinhabbal esetleg frissel pürésitett gyümölccsel tálalni.
Felnötteknek lehet nyakon öntött tojáslikörrel tálalni!!!

Gyömülcs pürét télen is szoktam késziteni süteményekre, pl. vegyes fagyasztott eper, málna, nagyon
kevés cukor, citromlé és egy- két kanál langyos viz. Pürésitem  és egy szép tálkában kinálom
csokis töltetlen tortához vagy túró tortához is nagyon finom.

2013. szeptember 3., kedd

Csalamádé

 De jó télen ez a savanyúság



Recept innen, finom ropogós, remélem az is marad.

Lazac, kapormártás, krumpli - gyors vacsora




Volt itthon füstölt lazac, el kellett már használni. Gyors ötletböl egy nagyon finom vacsoránk lett.
Pár szem krumpli kell hozzá, tengeri só, kevés levegön száritott sonka, tejszin, só, citromlé, pici
cukor, vaj és liszt a kapormártáshoz. Persze sok-sok finom friss kapor.
A krumplikat megsikáljuk és félbe vágjuk, ékeket vágunk a krumpliba és beleteszünk apró sonka
darabokat. A tepsit megkenjük olivaolajjal, megszórjuk tengeri sóval és a fél krumplikat az alsó
felükkel lefelé elrendezzük a tepsin. 180 fokos légkeveréses sütöben kb. 30 perc alatt megsül.
Közben csináltam egy egyszerü kapor szószt. Vaj, liszt tej és kevés húsleves kell a mártáshoz, majd
a friss kapor. Izesiteni citromlével, tejszinnel, a végén még friss kaprot beleszórni és besüriteni.
Gyorsan kész. A tányérre szépen elrendezzük a hajszálvékony füstölt lazacot, krumplit és a kapor
szószt. Ünnepinek tünö vacsora lett belöle nagyon rövid idö alatt kevés munkával.
Ez a sült krumpli magában egy friss salátával vagy savanyusággal  is nagyon finom lehet, a téli egyszerü étkek menübe el van raktározva.

Zakuszka




Most zakuszka, régen ajvarnak ismertem.  A kettö valahogy nagyon hasonló.
Most itt volt az ideje, hogy végre megint csináljak. Szép paprikát kaptam, szép padlizsánt, idöm is több van, tehát tegnap zakuszka nap volt.

3 kg kápia és kevés sárga paprika /mert itt ezt lehet kapni/ 3 kg padlizsán, hagyma tetszés szerint, 3 dl olaj, só, bors.
A paprikákat megsütöttem a sütöben, a padlizsánt is. Aztán lehéjaztam mindent. A hagymákat megpucoltam, nagyon apróra vágtam és olajon üvegesre pároltam, ment bele a durvára mixelt paprika, padlizsán és kb. 2 dl finom paradicsom lé.
Mire ide eljutunk, összekoszolunk pár  tálat, meg a sütönket, meg kicsit a konyhát is. Jó két órát  föztem a zakuszkát, az  elökészitett üvegeket kiföztem amibe majd a zakuszka kerül. Amikor kipöfögte a két óráját a zakuszka és kicsit összespriccelt ezt azt, el is készült. A végén szárazdunsztba tettem és
végre elmostam, kimostam, lemostam, felmostam a konyhámat.  Nagyon finom, krémes, selymes a padlizsántól, igy meg van bocsátva a sok munka.

Marinált paprika




Andreától van a recept, nagyon finom ez a sült paprika saláta.
Igaz Ö erös paprikából késziti, nekem az nem volt, igy miközben zakuszkát készitettem, abból a
sült paprikából vettem el egy adagot..
A nagy munkában nem is reggeliztem, igy két karéj vajaskenyérrel bizony rögtön megkóstóltam.
Megkóstoltam? Majdnem mind megettem. Este vacsorához egy kis tálkában a férjem elé tettem
a maradékot, neki is nagyon izlett.
Ùgy tudom erdélyben készitik ezt a féle sült paprika salátát nagyon hasonlóan. Valóban függövé
lehet válni töle.

2013. augusztus 21., szerda

Csirkés kavarma







Tegnap olvastam ezt a receptet a FB-n  Edith receptjei blogon.
Annyira, de annyira finom aki szereti a húst is meg a zöldséget is. Férjem nem tudta abbahagyni nagyon izlett Neki és persze nekem is. Edit ezer köszönet, hogy felraktad ezt a receptet, isteni roppanós maradt a sárgarépa, igazi izorgia volt. 
Annyit voltam kénytelen változtatni mivel nem volt csomborom, igy friss kakukkfüvet tettem bele a húst elösütöttem, utána pároltam, mivel a csirkecombokat át kell sütni-füzni. A zöldségeket egy vaslábosban átsütöttem, kicsi borral felengedtem és 10 percig párolva lesütöttem a zsirjára,
de nem volt zsiros. A végén összekevertem a hússal és átsütöttem. Méteres fehérkenyeret ettünk hozzá. Maga a zöldség, igy elkészitve, héjában fött krumplival is nagyon finom lehet, amit ki is fogok próbálni. Recept marad és nem fog elfelejtödni az biztos. 

Receptet bemásoltam a blogról: Már többször elkészitettem ezt az ételt, ma  rizst készitettem hozzá. 

Csirkés kavarma (Пилешка кавърма)

 Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkecombfilé, só, bors, szárított csombor, 2-3 evőkanál olaj; 3 sárgarépa, 3-4 hagyma, 2-3 húsos paprika, 2-3 nagyobb paradicsom, 1,5 dl fehérbor, só, bors, 1-2 teáskanál szárított csombor, ½ dl olaj.
 Elkészítése: A csirkecombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, majd keresztben ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt csomborral, majd kézzel alaposan összeforgatjuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát négybe hasítjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát félbe, majd vastagabb szeletekre vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, és vastagra szeleteljük, a paradicsomot pedig meghámozzuk, és tetszés szerint daraboljuk. Felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, rádobjuk a húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Ekkor kiszedjük a húst és félretesszük, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntjük a ½ dl olajat, és miután felforrósodott, rádobjuk a sárgarépát. Kb. 5 percig pirítjuk magában, majd mellédobjuk a hagymát, és további 5-5 percenként a paprikát meg a paradicsomot is hozzáadjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, illetve szárított csomborral ízesítjük, közben pedig gyakran megkavarjuk, hogy a zöldségek egyenletesen puhuljanak. Miután hozzáadtuk a paradicsomot is, felöntjük a borral, visszatesszük a pirított húskockákat, és fedő nélkül addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Vigyázzunk, ne főzzük el túlságosan, akkor jó, amikor a zöldségek még nem főttek szét; már puhák, de még megtartják formájukat. A bolgárok általában köret nélkül, csupán friss kenyérrel eszik, de főtt rizst vagy krumplit, illetve krumplipürét is adhatunk mellé. Köret nélkül húsnapon fogyasztható. Tipp: A kavarma természetesen más húsfélével is készíthető, például nagyon ízletes lesz bárányhússal. Ha sertésből készítjük, figyelembe kell vennünk a hús elkészülési idejét, azaz hogy a sertésnek több időre van szüksége a teljes puhulásig. Ezért a disznóhúsos kavarmát általában sütőben készítik. Miután a húst megpirították, és a zöldségeket roppanósra párolták, hőálló edénybe rétegezik, felöntik borral, és lefedve, 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt hagyják elkészülni. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap"




http://edithreceptjei.blogspot.ro/2013/08/csirkes-kavarma.html#

2013. augusztus 19., hétfő

Bécsi vaniliás keksz



Azt hiszem ma felhúztak reggel, mert egyfolytában a konyhában ügyködök. Tettem el olajos
paprikát ismét, zakuszkát föztem tesztelni, a mosógép egyfolytában dolgozik - az elmúlt két hétben
alig voltam itthon -.  Hiányzott a konyhám, a fözöcske, sütögetés mert szeretem, kikapcsolt és
örömet okoz. Igy most késö délutánra pihenöt akartam magamnak, de Illeskrisz vaniliás kekszecskéi
nem hagytak nyugton. Gyors, finom, nagyon finom! Férj mindjárt itthon van, kávézni fog és örömmel
elmajszol a kávéjához pár omlós kekszecskét. 

Gorgonzola szószos tészta





Vendégeknek sajttálat készitettem, hegyi sajtot, gorgonzolát, kecske sajtot, rokfortot és tiroli. Megmaradt egy jó adag, két napig eszegettük, nagyon finomak, de egyszer már
eltelitödik vele az ember. Ne vesszen kárba, apróra vágtam egy kevés schnidlinget, két szelet
sonkát apró kockára vágtam, egy serpenyöben vajon kicsit megdinszteltem. Tettem bele
pár szem koktél paradicsomot 2 dl tejszint aztán a gorgonzola sajtot és a rokfortot. Összesüritettem pár
perc alatt. Mehetett bele a kifözött tészta. Friss petrezselyemmel megszórtam. Nagyon izlett.

Zakuszka





Zakuszka, amit még soha nem készitettem. Most van magyar paprika, gyönyörü padlizsán, igy
egy kisebb adaggal kirpóbáltam. Ajvart évekkel ezelött rengeteget csináltam télire, igaz az más, de a
zakuszka utáni vágyam évekig tartott. Most van egészen szép magyar kápia paprika nálunk és
gyönyörü padlizsán, igy végre zakuszka lázban éltem ma délelött. Fantasztikus finom!!!!
Gabojsza receptje alapján készült. Köszönöm Gabojsza, készitek hamarosan egy nagyobb mennyiséget
ebböl a finomságból.

2013. augusztus 5., hétfő

Rizstésztás saláta



 Azért nem irom, hogy kinai, mert biztos nem  igy készitik. 
Ez olyan mint amikor külföldiek gulyást föznek. Na mindegy, finom igy is, és ropogós mint a kinai étteremben a zöldségek:) 

Hozzávalók: sárgarépa, cukkini, paprika, gomba, zeller, 1 cikk fokhagyma, kb. fél csomag rizstészta, kinai füszerkeverék, szójaszósz ezért kevés só, bors, esetleg pár csepp citromlé és gyömbérpor.
A zöldségeket apróra vágjuk és olivaolajon roppanósra sütjük, kicsit sózzuk, adunk hozzá kevés szójaszószt. A tésztát leforrázzuk és kb 4 perc állás után, apróra vágva a sült zöldsékhez adjuk,megizesitjük még a füszerekkel. Lehet langyosan tálalni, de hidegen is finom. Nálunk ez vacsorára készült.

2013. augusztus 3., szombat

Maracujás sütemény


Hozzávalók kb. 30 szelethez
6 tojás, csipet só, 25 dkg cukor, 3 cs. Vanilia cukor, 15 dkg liszt, ¾ cs. Sütöpor, 1 liter maracuja nektár, 3 cs. Vanilia pudingpor ,20 dkg csoki tortabevonó  6 dl tejszin  3 cs. Habfixáló por, 30 db sima keksz, 6 evökanál tojáslikör, negyed sárgabarackok diszitésül. /a z egyszerüség kedvéért én csokis kekszeket használtam, igy a végén nem kellett csokoládémázzal bevonni a kekszeket/
Kb. 32x39 cm-es tepsibe való ez a sütemény mennyiség.
Tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, közben 15 dkg cukrot és vanilia cukrot lassanként hozzáadunk, amikor már kemény egyenként a sárgáját is hozzá adjuk tovább verbe a habot  majd az elkeverjük a lisztet a sütöporral és az is lassanként hozzászitáljuk. Egy kikent tepsibe öntjük és kb. 12-15 percig sütjük /Tehát ez egy piskóta  tészta/
¼ l maracuja szaftot 10 dkg cukorral összekeverjük és belekeverjük a 3 vaniliás pudingport, majd a többi maracuja szaftot, megfözzük, kicsit hülni hagyjuk, majd ráöntjük a pudingot a piskótára. Kb. 45 percig hütjük. A tejszint habfixálóval felverjük és a kihült maracuja pudingra kenjük.A kekszeket megkenjük tojáslikörrel és a süteményre tesszük, hogy a tojáslikörös fele lefelé legyen /minden egyes keksz egy szelet sütemény lesz./
A csokoládé bevonót felolvasztjuk és a sütemény vagyis a kekszekre kenjük. Ha csokis kekszeket használsz ez a müvelet elmarad.
Pár órát hidegen tartjuk a sütmeményt. Nagyobb szelet sárgabarackot tehetünk a kockák tetejére. Nagyon könnyü szeletelni a kekszek miatt.

Paradicsomos, olivás pite






Hozzávalók a tésztán kivül egy nagy tepsire való tésztához: 2 evökanál mustár, ezzel megkenjük a tésztát, kb 15-20 dkg vékonyra szeletelt sajt - a sajtot a mustáros tésztára tesszük. 10-15 dkg Oliva bogyó jó a zölddel is meg a feketével. /Pár szem paradicsom, jó sürün a tésztára karikázva, oregánó és kevés Oliva olaj, amivel a sütés elött kicsit meglocsoljuk.

A tésztához, 30 dk liszt 2 dk élesztö egy tojás sárgája, 6 evökanál oliva olaj. Csipet só, k1 tk. cukor, 1,5 langyos viz. Az élesztöt beletesszük a langyos vizbe, kicsi sóval és az 1 tk. cukorral összekeverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, beletesszük a tojás sárgáját, lassanként az élesztös vizet és összegyúrjuk, közben belekanalazzuk az oliva olajat is. Szép sárga tésztát kapunk,
amit 45 percig letakarva kelesztünk /Az élesztöt nem kell feltuttatni/.
Ez egy kicsit morzsás, de nagyon finom tészta lesz ha megsült.

 Az alábbiak szerint járunk el, mustár, izes sajt szeletek, paradicsom karikák, olivabogyó, oregánó. Megspricceljük olivaolajjal és mehet a sütöbe.
A gyors változat leveles tésztával. Sütési idö kb. 30 perc, illatozik,
zaftos, finom .


Lecsó a nyár egyik legfinomabb étele



Ahány ház annyi lecsó recept. Nagyon szeretjük, mi a több paprika, kevesebb paradicsom kedvelöi vagyunk. Azt a lecsót szeretjük  ami, kicsit megsült, de mégsem zsiros. Sokszor nem is sikerül olyan jól, mert zsirosra nem akarom késziteni, de kicsit megsütve  mégis, szaftjára lesütve.
Most 1 kg paprikából és 4 db közepes paradicsomból, 3 fej közepes hagymából. kevés húsos szalonából, egy darabka házi kolbászból készült. Vas edényben sütöttem, fantasztikus finom lett, szaftját friss kenyérrel lehetett tunkolni. 

Húsos szalonát apró kockára vágtam, kicsit megpiritottam, a hagymát nagyon vékony szeletekre vágva, rátettem a sült szalonára, kicsit piritottam, ment bele  a lehéjazott paradicsom, kicsit összesütöttem. - igy egy mondatban gyorsan egymás után :) -. Pirospaprikával megszórtam, ráboritottam a karikára vágott paprikát, sóztam és fedövel befedtem, kb. 10 percig  pároltam néha kevergetve. Aztám levettem a fedöt és kicsit nagyobb lángon készre sütöttem. Lehet tojást ütni rá,  vagy rizzsel is nagy kedvenc. 
Imádom a lecsó illatát amikor fö, maga a nyár.  Gyors és laktató étel. 
Lecsó után kicsi pihenés és jöhet a "desszert"  egy jól behütött görögdinnye, ez a kettö együtt az igazi nyári iz orgia.
                                                            
Tojásos lecsó
Behütött édes görögdinnye


2013. július 31., szerda

Marinált paprika télire




Régi recept egyik nagynénitöl. Èvek óta nem csináltam, mert nem igazán jutottam jó húsos sárga paprikához, de most...  Olvastam az interneten sokféle receptet tartósitó nélkül, de nekem ez régi iz, ahogy szeretem, meg nem akartam kockáztatni ebböl a finom magyar paprikából.
Recept: 3 kg húsos paprika, 2 l viz, 1/2 l ecet / gyakorlat szerint kevesebb ecet kell/ 20-25 dkg cukor /ez is izlés szerint, én kb. 15-18 dekát tettem bele/ izlés szerint só, 1 zacskó kapros savanyúság tartósitó, 2 dl olaj.  Megkóstoltam a levet és úgy izesitettem még, jó füszeres, de ne savanyú legyen.
Tettem bele pár fokhagyma gerezdet, borsot.
A paprikákat kicsumzázzuk, félbe vágjuk, és az izes lében megfözzük, de nem teljesen, csak, hogy a celluloid héja ne pöndörödjön. Forrón üvegekbe teszzük, öntünk rá az olajos levéböl, hogy elfedje, lezárjuk és száraz dunsztban kidunsztoljuk. Lehet erös zöldpaprikát is bele tenni, de akkor a paprikákat egészben hagyjuk. Télen isteni, remélem kibirja télig, el kell dugjam mert nagyon szeretem.
Paradicsom paprikából is lehet csinálni, néha kapni nálunk is magyar paradicsom paprikát, ha lesz el kell tegyek még pár üveggel, mert nagyon 
szomorú leszek, ha elfogy amit most eltettem. 

Fejtett bableves




Itt is köszönöm Edit kedvességét, olyan finom fejtett babot küldött nekünk és annyit, hogy
négyen fejtettük ki a rengeteg babot. Nagyon finom, tegnap föztem bablevest egy adagból,
férj "csak" három tényérral evett belöle. Nincs benne füstölt hús, csak finom magyar zöldség,
fenséges volt.

2013. július 29., hétfő

Egy hét Budapest

Nagyon jó volt, de sok aggodalom is akadt. Apukám 92 éves, sajnos már nem a legjobb állapotban van. Beleszorul a szivem, ha látom milyen összetöpörödött. Fözöcskéztem Neki sok adag finomságot a mélyhütöben felcimkézve elraktuk, hogy amig csak lehet egyen a föztömböl.

Ami jó volt, hogy a 18 éves Dennis unokám is eljött velünk, örültem, hogy találkozott a Dédi Papával. Örültem, hogy rengeteg emléke maradt a gyerekkori nyaralásokból, amiket Biatorbágyon töltöttünk egy kis nyaralóban. Èvek óta nem volt Magyarországon, Ö navigált minket pontosan, hiba nélkül, hol volt
a kis nyaralónk a hegyen, hogy kell menni a Dédi Papához. Minden emlék elöjött és ez nagyon jó volt Neki is, meg nekem is, hogy adhattunk valamit, amire mindig emlékezhet. Nagyon meleg volt, de délutánonként bementünk Budapestre, mint mindig este felmentünk a Citadellára. Csavarogtunk a belvárosban, élveztük a város forgatagát- utépitéssel tarkitva. Egy napot elloptunk és elmentünk Balatonfüredre, nagyon szép. Voltunk a Central Kávéházban, találkoztam régi kedves Andrea barátnömmel, a receptgyüjtés, fözöcske köt össze minket még a Nök Lapja idöböl. Sokat fagyiztunk, hideg görögdinnyét ettünk és Dennis kedvencét a sajtos lángost.Túrórudi sem maradt ki. Kedves barátainkkal töltöttük az estéket, Teri, Laci két ember akiket csak szeretni lehet. Teri annyi finomságokat készitett,  Dennisnek kacsatöpörtyüt. Soha nem hittem volna, hogy töpörtyüt eszik ez a gyerek de egész nap arra várt, hogy ehessen belöle. Söt egy étteremben azt kért elöételnek. Köszönjük Nektek a vendéglátást kedveseink. Böbe, Öcsi vörösboros marhapörköltet föztek, bográcsban. Szóval el voltunk látva minden jóval.
 Igen és voltam piacom, imádom a szines forgatagot, a gyönyörü zöldségeket, gyömölcsöket amit kinálnak. Legszivesebben mindent megvettem volna - de sajnos nem lehet. Aggódva Apuért, fáradtan, de sok szép élménnyel jöttünk vissza.
Az én Dennis unokám 
Hatvan fölötti hölgyekkel:)
A Citadelláról, lélegzet elállitóan szép

2013. június 23., vasárnap

Kovászos uborka








Már megpróbáltam a sütöben elkésziteni 24 órát 50 fokon érlelni, a második kisérlet nagyon finom lett, /köszönöm Andrea a receptet/ de nem egy olcsó mulatság. Most végre süt a nap meleg van, igy nem kell trükközni,hogy kedvenc hüsitö savanyuságunkat elkészitsem.