2013. január 6., vasárnap
Lemon Bars
Lemon Bars
Lemon Bars, vagy Erzsébet királyné kedvence
Tészta hozzávalók:
15 dfkg liszt, 6 dkg porcukor, 1/4 teáskanál só, 13 dkg vaj, ebböl egy jó tésztát gyúrunk.
Citromos krém
22 dkg cukor, 4 dkg liszt, 4 tojás, 2 evökanál reszelt citromhéj, 1 dl friss cimtomlé, 12 dkg mascapone
Egy 20×20 cm tepsi vagy egy kerek 26-28 cm-es tortaforma.
Fontos, hogy a forma abszolut jól zárjon mert a citrom-massza folyékony. A tészta hozzávalóiból jó tésztát gyúrni. A sütöpapirra kibélelt formába belenyomkodni és kb. 20 percig 180 fokon sütni:
Közben a citromos masszát elkésziteni.
A citromos masszát úgy csináltam, hogy elöször a cukrot és a tojásokat 5 percig habosra vertem, csak utána kevertem bele a többi hozzávalót.
A 20 perc sütés utána tésztát kivenni a sütöböl és ráönteni a citromos masszát, majd további 20 percig sütni. Akkor jó, ha a citromos massza már nem remegös.
Tényleg finom mert savanyú és édes is egyben.
2012. december 30., vasárnap
Füstölt lazacos táska
Mindig kicsit többet vásárolunk mindenböl, föleg az ünnepekre készülve, váratlan vendég érkezésére számitva, vagy csak ugy jó régi magyar szokás szerint, legyen mindenböl elegendö itthon, ha "bárki" közbejön... Nekem igy maradt meg a füstölt lazac meg a vajas hajtogatott tészta meg egyebek. Mi legyen? Persze körülnézek az interneten kicsit, ötletet szerezni, aztán sokszor változtatva a saját fantázia, izlés szerint kreálok valamit. Finom lett mondhatom, még a váratlan vendég - mert ugye mégis jött:) evett belöle.
igy csináltam: egy leveles tészta, 8x8 cm-es kockákra vágva, krémsajt, kék sajt, kicsi tejföl, /ez mind volt itthon/ ezek keverékéböl krémet készitettem, egy teás kanál tejszines torma is került bele . Rákentem a leveles tésztára,erre vajban párolt, kevés fokhagymával izesitett spenótot tettem, ráfektettem a füstölt lazacot és feltekertem. Tojással megkenve kb. 25 percig sütöttem. Jégsaláta volt hozzá.
Mindig kicsit többet vásárolunk mindenböl, föleg az ünnepekre készülve, váratlan vendég érkezésére számitva, vagy csak ugy jó régi magyar szokás szerint, legyen mindenböl elegendö itthon, ha "bárki" közbejön... Nekem igy maradt meg a füstölt lazac meg a vajas hajtogatott tészta meg egyebek. Mi legyen? Persze körülnézek az interneten kicsit, ötletet szerezni, aztán sokszor változtatva a saját fantázia, izlés szerint kreálok valamit. Finom lett mondhatom, még a váratlan vendég - mert ugye mégis jött:) evett belöle.
igy csináltam: egy leveles tészta, 8x8 cm-es kockákra vágva, krémsajt, kék sajt, kicsi tejföl, /ez mind volt itthon/ ezek keverékéböl krémet készitettem, egy teás kanál tejszines torma is került bele . Rákentem a leveles tésztára,erre vajban párolt, kevés fokhagymával izesitett spenótot tettem, ráfektettem a füstölt lazacot és feltekertem. Tojással megkenve kb. 25 percig sütöttem. Jégsaláta volt hozzá.
2012. december 20., csütörtök
Diós kekszek
Diós kekszek, valahol ott lapul a maradék a dobozban.
Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.
Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egy
marcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.
Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vanilia cukor 1 késhegyni kardamon, 1 teáskanál rum aroma, 3 csepp keserü mandula olaj, csipet só, 15 dkg darált dió. Ezekböl tésztát gyurunk és pár órát a hütöbe tesszük.
Kell még hozzá 40 dkg marcipán, 1 üveg ribizli zselé és 20 dkg étcsokoládé felolvasztva.
Vékonyra kinyujtjuk a tésztát és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Kb. 170 fokon 10 percig sütjük.
A marcipánt jó vékonyra kinyujtjuk és ugyanazzal a kerek formával kiszaggatjuk.
Amikor a kekszek kihültek megkenjük a ribizli zselével, ráfektetünk minden egyes kekszre egy - egy
marcipán lapocskát, végül a felolvasztott csokoládéval bevonjuk. A tetejére lehet egy fél szem diót tenni.
Eldugjuk jól mert nagyon hamar elfogy.
2012. december 16., vasárnap
Advent
Adventi aprósütemény
Diós habcsók, vanilia kiflik, kókuszos csók, mogyorós csók,vajas kekszecskék, néha csokival dióval diszitve, lekváros linzer.
Püspök kenyér
Püspök kenyér, ahogy a nagyikám, anyukám és keresztanyám sütötte. Elmaradhatatlan, ha
még csak gondolatban eldöntöm, hogy az idén nem sütöm meg, még ki sem mondom a fiam
biztosan megkérdezi igaz püspökkenyér lesz? Meg kell süssem mindig.
Nagyon egyszerü recept.
Hozzávalók 45 dkg lisz. csipet só, fél csomag sütöpor, 3 tojás, 20 dkg cukor 4 dl tejföl. A tojást a cukorral a habosra keverjük,hozzáadjuk a tejfölt azzal is elkeverjük.
Kell még hozzá "minden ami finom" irja a családi recept. Vagyis füge késsel összeapritva,datolya feldarabolva narancs héja, citrom héja apróra vágva / igazi citrom, narancs/ kevés mazsola, fél tábla keserü csokoládé,fél marék dió apritva. Mindezeket összeapritva a liszttel elkeverjük, majd a tojásos teljfölös masszával összekeverjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tüpróba!
Néha megkenem a tetejét finom barack lekvárral és csokoládé glazurt teszek rá.
még csak gondolatban eldöntöm, hogy az idén nem sütöm meg, még ki sem mondom a fiam
biztosan megkérdezi igaz püspökkenyér lesz? Meg kell süssem mindig.
Nagyon egyszerü recept.
Hozzávalók 45 dkg lisz. csipet só, fél csomag sütöpor, 3 tojás, 20 dkg cukor 4 dl tejföl. A tojást a cukorral a habosra keverjük,hozzáadjuk a tejfölt azzal is elkeverjük.
Kell még hozzá "minden ami finom" irja a családi recept. Vagyis füge késsel összeapritva,datolya feldarabolva narancs héja, citrom héja apróra vágva / igazi citrom, narancs/ kevés mazsola, fél tábla keserü csokoládé,fél marék dió apritva. Mindezeket összeapritva a liszttel elkeverjük, majd a tojásos teljfölös masszával összekeverjük.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tüpróba!
Néha megkenem a tetejét finom barack lekvárral és csokoládé glazurt teszek rá.
2012. december 5., szerda
Réteges halsaláta
Ezt a receptet egy kedves Kazahsztáni ismerösömtöl kaptam valamikor. Aztán el is felejtettem. Közben Seafalkonnál láttam a Hal subában receptet, akkor jutott megint eszembe, nekem is van valami hasonló receptem, ime majdnem ugyanaz:)
Hozzávalók. Matjes file ca 200 gr, /Matjes file nálunk kapható mindenhol/Aldi, Liedl stb./ ez egy sós hering olajban/ 3 szem héjában fött krumpli, 3 db. sárgarépa roppanósra fözve, 2 fej lila hagyma kockára vágva és kicsit megsózva/,3-4 keményre fött tojás, majonéz /a könnyebb változtat készitettem: 2 dl tejföl, 2 dl natur joghurt, pici só, mustár, kevés cukor pár csepp ecet ezeket összekevertem. /de lehet csak majonézzel késziteni/
Az én receptem szerint a sorok a következök: elöször a halat apró kockára vágva a tál aljára, rá jön a hagyma, rá a reszelt krumpli, sárgarépa, tojás apróra vágva, a cékla csikokra vágva /ez esetben kész cékla salátát lecsöpögtettem és csikokra vágtam/ rá a tojás sárgája.Ismét hal és igy tovább amig a hozzávalókból tart. A rétegek közé mindig pár kanál a majonézböl. A tetejére tojáskarikákat tettem. Behüteni egy napra, hogy az izek összeérjenek.
Ezt a receptet lehet tonhal konzervböl is csinálni ugy is finom.
2012. november 30., péntek
Hófehérke torta
ez már csak a maradék szeletke |
A kép egy nagy családi ünnepen készült, sajnos nem valami jó, de a torta
kárpótol érte.
Recept: 10 dkg vajat, 15 dkg cukrot,3 tojást, 1 cs. vaniliás cukrot,20 dkg. lisztet, fél csomag sütöport és esetleg kevés tejet jól kikeverünk.
A fele tésztát egy 28 cm-es tortaformába tesszük.
A tészta másik felébe 2 evökanál nutellát keverünk és ráöntjük a világos
tésztára. 1 üveg lecsepegtetett meggyet elosztunk a tésztán. A meggy levét felfogjuk.
kb. 175 C fokon 40 percig sütjük, tüpróba! A tésztát teljesen kihütjük.
A töltelék: 50 dkg. natur túró,/nálunk ez krémes sovány túró/ 1 cs. vaniliás cukor,2 evökanál cukor, 1 citrom leve, 4 zselatin lap /én zselatin port használok a csomagon megadott folyadék mennyiség szerint, 5 dl. tejszin, 2 cs. zselés tortabevonó por.
A túrót a 2 evökanál cukorral simára keverjük, a zselatint a megadott mennyiségü folyadékkal felolvasztjuk, a citromlét hozzáadjuk és a túróval összekeverjük.
A túrós tejszines krémet a tortára kenjük. Kicsit hülni hagyjuk.
A felfogott meggy levével a tortabevonó zselét megfözzük és a tortára
öntjük.
2012. november 24., szombat
2012. november 7., szerda
Kenyér
Az elsö kenyér
Ezerszer megnéztem az interneten Limara Pékségét és még sok sok más blogot. Nagyon nehezen
szedtem rá magam a kenyér sütésre.Már hetekkel ezelött vettem tönköly lisztet, meg másfajtát is.
Tegnap délután aztán mégegyszer körülnéztem az interneten és egy hirtelen jött ötletböl bekevertem
az elsö kenyeremet.Jó folyós massza lett, de ahogy irták többen is, igy a jó. Ma délelött levettem a
kelesztö tál tetejét, egy habos megkelt massza lett belöle. Aztán megformáztam, kelesztettem még
majd 2 óra múlva vas edényben megsütöttem. Aztán alig vártam, hogy meghüljön.
Gyorsan meg is kostoltam mennyei:))))) Illatos, ropogós, izes kenyerem lett.
Igaz nem baj, hogy itt ujjongok, tudom ez a világ legegyszerübb receptje, de azt hiszem ezentúl ki
fogok próbálni más fajta receptet is.
2012. november 3., szombat
Savanyú káposzta
Kedvenc a savanyú káposzta, de csak amit saját magunk készitünk.
Itt ahol élünk egyszerüen nem olyan az ize mint amit otthon készitenek.
Beszereztem évekkel ezelött egy káposzta savanyitó kerámia hordót és abba tesszük
el minden évben az adag savanyú káposztánkat. Nem csak töltött káposztának, sokszor
készitek belöle salátát, olajjal, piritott sonkával ami ugyancsak nagyon finom.
Tehát 1 kg. gyalult káposztához jár 2 dkg só, borsszemek, borókabogyó, babérlevél és
sok - sok erö jól ledöngölni. Majt rátenni a kerámia hordó etejét, vizet önteni rá, hogy her-
metikusan lezárja, aztán viszonylag meleg helyen tartani pár napig. Lehet hallani amikor
kezd erjedni, buborékol a viz a tetején. Kb. másfél hét után a pincében tartjuk, folyton vizzel
kell lezárni a tetejét, mert akkor nem romlik meg.
Sült kolbász
Saját gyártmány, nagyon finom. Ezer éve nem ettünk sült kolbászt, vagyis inkább magyar izes sült kolbászt.Apukámtól tanultam a receptet. A lényeg, hogy minden kg. húshoz 2 dkg só kell, pirospaprika, kicsi kömény - igy szeretjük - bors és összenyomott fogkhagyma amit kicsi vizzel felöntünk állni hagyjuk, majd a levét leszürjük és azt keverjük a kolbászba. Igy nagyon finom fokhagyma izü lesz és teljesen elkeveredik a kolbász húsban.Céklát, tormát és friss kenyeret ettünk hozzá. A többit jól becsomagolva eltettem a mélyhütöbe.
2012. október 19., péntek
Jó tanácsok, ami biztosan nem árt
ASZALT SZILVA
Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad
gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei
gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással,
azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva
jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk
erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott
aszalt szilvát fogyasztani.
Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,
mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően
óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri
megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba
lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt
kialakult csontritkulás folyamatát.
Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló
immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben
beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az
immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát
fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza
az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával
egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas
cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát
tartalmaz!
SZUROKFŰ!!! (OREGÁNO)
ÍGY HÍVJUK MAGYARUL., MERT NEM AZ OLASZOK TALÁLTÁK FEL, MI IS ISMERJÜK ÉVSZÁZADOK ÓTA!
OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN, NAGYON HASZNOS!!!
Az oregánó
Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a
penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik
gyógyszeré.
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat,
csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a
tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát,
segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha
valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje
beszereznie.
A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az
oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség
baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel
hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok
kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra
rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatás os
Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes
évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az
oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal
szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az
oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát,
valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92
százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást,& nbsp;
tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.
A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria
gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven
memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például
agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus
baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos
ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánó ol aj továbbá elpusztította a
streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az
enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti
fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba
hozzák. Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó
olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította
el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős  ;klebsiella baktériumok ellen
(szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések
esetén
találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig
nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az
olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és
listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta
ki az oregánó olaj baktériumölő képességét. A t ermészet tehát egy különleges
antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét
a házi patikában. Itthon inkább fűszerként ismerjük
A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna
leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.
Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre
hasonlít.
Bab-, paradicsom-, pástétomok, tésztaételek ízesítésére használják. Teaként
elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják. Remek meghűlés
elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág,
hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy
liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön
átszűrjük, melyből napjában többször melegen iszogatunk.
Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) az élet három
gyógyfüve.
Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi
kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!
Tehát, tégy úgy, ahogy én.
Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad
gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei
gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással,
azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva
jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk
erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott
aszalt szilvát fogyasztani.
Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,
mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően
óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri
megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba
lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt
kialakult csontritkulás folyamatát.
Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló
immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben
beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az
immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát
fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza
az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával
egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas
cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát
tartalmaz!
SZUROKFŰ!!! (OREGÁNO)
ÍGY HÍVJUK MAGYARUL., MERT NEM AZ OLASZOK TALÁLTÁK FEL, MI IS ISMERJÜK ÉVSZÁZADOK ÓTA!
OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN, NAGYON HASZNOS!!!
Az oregánó
Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a
penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik
gyógyszeré.
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat,
csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a
tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát,
segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha
valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje
beszereznie.
A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az
oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség
baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel
hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok
kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra
rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatás os
Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes
évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az
oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal
szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az
oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát,
valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92
százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást,& nbsp;
tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.
A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria
gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven
memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például
agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus
baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos
ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánó ol aj továbbá elpusztította a
streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az
enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti
fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba
hozzák. Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó
olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította
el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős  ;klebsiella baktériumok ellen
(szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések
esetén
találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig
nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az
olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és
listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta
ki az oregánó olaj baktériumölő képességét. A t ermészet tehát egy különleges
antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét
a házi patikában. Itthon inkább fűszerként ismerjük
A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna
leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.
Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre
hasonlít.
Bab-, paradicsom-, pástétomok, tésztaételek ízesítésére használják. Teaként
elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják. Remek meghűlés
elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág,
hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy
liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön
átszűrjük, melyből napjában többször melegen iszogatunk.
Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) az élet három
gyógyfüve.
Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi
kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!
Tehát, tégy úgy, ahogy én.
2012. október 3., szerda
Vörösboros csokoládé torta
Vörösboros torta,
életem párja idönként átveszi a konyhatündér szerepét, aminek én nagyon örülök. Jó néha ha más föz, süt. Nem túl nagy a repertoárja, de amit elkészit, igazán dicséretre méltó. Az egyik ilyen finomság a vörösboros torta, ime:
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 15 dkg csokidara, fél teáskanál kakaó por, 1 cs. vanilia cukor, 30 dkg liszt, 1 cs. vaniliás cukor, 125 ml langyos vörösbor. A vajat, cukrot és a tojást habosra keverni, hozzáadni a csokoládé darát, kakaót, vanilia cukrot. A lisztet elkeverni a sütöporral és lassan hozzáadni a masszához, majd a vörösbort is hozzákeverni. Egy kizsirozott tortaformába önteni. 175-200 fokon kb. 1 órát sütni. Tüpróba. Amikor kihült a torta vékonyan baracklekvárral megkenni és csokimázzal leönteni. Finom zaftos sütemény, lehet vanilia fagyalttal tálalni, eperöntettel vagy tejszinhabbal.
2012. október 1., hétfő
Mustáros fügeszósz
Hozzávalók: 1 kg füge, 40 dkg zselésitö cukor, fél dl vörösbor vagy ugyanannyi világos balzsam ecet,
20 dkg ha lehet kicsit csipös mustár.
A fügéket megmossuk feldaraboljuk és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és kb. 5 percig fözzük, majd a mustárt és a bort vagy balzsam ecetet. Pár percig még fözzük, majd kis üvegekbe töltjük.
Nagyon finom sajtokhoz és húsokhoz.
Nekem nem volt 1 kg fügém, kevesebbet készitettem mindenböl arányosan. Megkóstoltam nagyon finom. Idáig készen vettem mustáros fügeszószt mert nagyon szeretjük sajtokhoz, de most van saját készitésü
is:))
2012. szeptember 30., vasárnap
Sütötök krémleves
Sütötök krémleves
Hozzávalók: 1 kisebb sütötök, 1 szál sárgarépa 2 közepes krumpli, 1 kis fej hagyma, 4-5 cm-es ingwer,
zöldségleves alap, kókusztej tetszés szerint mokkáskanál curry.
A hagymát kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni a kockára vágott krumplit, sütötököt, sárgarépát, ingwert apróra vágni, kicsit együtt piritani, majd felönteni a zöldséglevessel és puhára fözni. Amikor puha egy keveset a zöldségekböl félre tettem a többit botmixerrel pürésitettem. Hozzáöntöttem a kókusztejet. izesitettem még sóval, és tettem bele egy mokkáskanál curryt,visszatettem a félretett zöldségeket, pár percig még lassan föztem.
Sonkát kockára vágtam és megpiritottam. Ezzel tálaltam. Nagyon finom selymes kellemes izü leves lett,
icipicit csipös a currytól de pont igy volt jó.
2012. szeptember 24., hétfő
Bundás alma
A bundás alma egyszerü édesség, de annál finomabb föleg a gyerekek körében.
Receptet nem irok, csak ötletnek rakom fel a képet.
Receptet nem irok, csak ötletnek rakom fel a képet.
Krumplifözelék
A krumplifözelék olyan igazi öszi, téli fözelék. A múlt héten egy kicsit hüvös napon nagyon jól esett.
Megföztem a karikára vágott krumplit, sós, babérleveles, majorannás vizben és tejszines besamelles
szósszal süritettem. Friss snidlinggel szórtam meg.
A különlegesség egy- egy hirtelen sült hús volt, ami mellé még pár száritott paradicsomot is tettem,
na ettöl valami fenséges lett a hús és a száritott paradicsom megszivta magát a finom füszeres hús szaftjával,
férjem szerint a hús el is maradhatott volna.
Szilvatorta vanilia-dió morzsával
Szilvatorva
vanilia-dió morzsával
A
tésztához: 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütöpor, 1 tojás, 20 dkg vaj /margarin/ 17
dkg cukor 1 cs.
vaniliacukor.
Töltelék:
1 kg szilva, 25 dkg turó, pici tej, ha nem eleg krémes a túró, 3 tojás, 17 dkg cukor 1 cs. vaniliacukor.
A
morzsához a tetejére: 12 dkg porcukor, 25 dkg liszt egy kávéskanál sütöpor, 1 vaniliarud belseje
kikaparva vagy vanilia
cukor,
10 dkg darált mogyoró vagy dió, 20 dkg vaj.
Még
kell 10 dkg darált mogyoró a tésztára
szórva.
A
hozzávalókból összeállitjuk a tésztát és a hütöbe tesszük kb. egy órára, de el
lehet késziteni elözö
este is.
A szilvákat kimagozzuk és negyedekre vágjuk.A turót a
tejet, tojást,cukrot, vaniliát összekeverjük.
a morzsához a porcukrot a liszttel, vaniliacukorral és
a 10 dkg darált mogyóroval összekeverjük, majd
hozzáadjuk darabokban a vajat és morzsásra
összekeverjük!
A tésztát kinyujtjuk és tepsibe rakjuk ugy, hogy a tepsi oldalán is legyen tészta.A
tésztára rászorjuk a másik
10 dkg mogyorót /diót/.Rákenjük a túrós masszát és a
szilvákat szépen elhelyezzük a turón, kicsit bele
is nyomkodjuk. Erre rászorjuk a morzsás vajas tésztát
és elömelegitett sütöben kb. 170 fokon 45-50 percig
sütjük.
Sajnos a fotó nem jó, de a sütemény annál finomabb:)
Èlmények
Nyár, szabadság, unokák, programok, de persze közben akadt fözöcske is.
Sok finomság, de valahogy a fotók elmaradtak.
Itt az ösz, imádom az illatát, a piacok szines forgatagát.
Az éléskamra feltöltése is izgalmas, igaz én lekvárokat nem készitek, de savanyúság, tölteni való paprika
sült paprika, sült padlizsán akad a kamra polcon vagy a mélyhütöben a sorsukra várva.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)