A kezembe került egy csokoládés receptkönyv, innen készitettem el ezt a
tortát.
Hozzávalók:
18 dkg keserü csokoládé, 18 dkg vaj, 2 teáskanál vanilia esszencia, 4
tojás, fehérje, sárgája külön választva, 14 dkg finom cukor, 6 dkg
finomra örölt mandula, 3 dkg liszt, 1 csipet só. A dekorációhoz:
kakaópor és porcukor.
A
tojássárgáját a fele cukorral fehéredésig keverjük, a csokoládét
/mikróban/ felolvasztjuk, belerakjuk a felolvasztott vajat és
összekeverjük. Hozzáadjuk a krémes tojássárgájához, beletesszük a
mandulát, lisztet és a csipet sót, krémessé keverjük. A tojásfehérjéket a
cukor másik felével jó keményre felverjük. Elöször egy - két kanál
habban finoman fellazitjuk a csokis masszát, utána beletesszük a többi
habot és simára lazán elkeverjük. Lehet ez csak nekem uj, de most jöttem
rá, hogy ha a tojásfehérjét egy rész cukorral habbá verjük -nem
csak simán cukor nélkül - és ugy adjuk a masszához, sokkal habosabb
könnyebb tésztát kapunk. Jó tudni. Kikent tortaformába öntjük és kb. 40
percig 180 fokon sütjük - nálam ennyi ideig tartott. Közben tüpróbát
csinálunk a közepében és ha a hurkapálcikán - ezt használom tüpróbának
- a sütemény morzsái még nedvesek akkor készen van. A torta belül
kicsit nedves, zaftos, csokis, krémes. Ha kihült kakaóporral megszórjuk a
tetejét, utána porcukorral diszitjük. Ebben az esetben én leveleket
tettem a tortára és ugy szórtam meg kevés porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése