Ezt a receptet Füszermánia Gabi blogján találtam. Ide bemásolom az Ö receptje egy részét mert mivel már többször elkészitettem ezt a finomságot, mindig kicsit változtatok rajta a füszerezésen.
Ma sokadszorra mondhatom, hogy megtaláltam a saját izlésünknek megfelelö füszerezést, fantasztikus finom lett. Az alap mindenképp a Gabi receptje alapján készül, de mint irtam a füszereket kicsit átvariáltam.
Ma sokadszorra mondhatom, hogy megtaláltam a saját izlésünknek megfelelö füszerezést, fantasztikus finom lett. Az alap mindenképp a Gabi receptje alapján készül, de mint irtam a füszereket kicsit átvariáltam.
Saját tapasztalat, hogy a halat nem szabad túl sokáig fözni a ragu tetejére téve, idönként meglocsolgatva a szafttal 15 perc elég. Igy zaftos marad a hal.
Hozzávalók
(2 adag)
kb. 20 -
25 dkg afrikai harcsa filé vagy tökehal vagy bármilyen fehérhúsu tengeri hal
2 nagy
gerezd fokhagyma
2-3 db sárgarépa
2-3 db sárgarépa
2 piros
kaliforniai paprika
1 hegyes
közepesen erős paprika
1 szárított
piros chili + chili pehely
2
mokkáskanál őrölt piros fűszerpaprika
só
frissen
őrölt fekete bors
szárított
korianderlevél nekem darált korianderem volt - abból kb. fél teáskanál kell
friss
petrezselyem
repce olaj
25-30 ml
teáskanál kurkuma
fél teáskanál római kömény
Tajine, marokkói füszer - de elmaradhat ez is.
kb. 1 dl zöldségleves alap viz helyett
Innentöl a Gabi receptje bemásolva: pontosan lépésröl - lépésre igy készitettem.
fél teáskanál római kömény
Tajine, marokkói füszer - de elmaradhat ez is.
kb. 1 dl zöldségleves alap viz helyett
Innentöl a Gabi receptje bemásolva: pontosan lépésröl - lépésre igy készitettem.
"Első
lépésként pácoltam a halszeleteket már a főzés előtt 1 órával. A sóban eltett
citromkarikát szétszedtem és azzal jól bedörzsöltem a halat. Őröltem rá borsot
és még egy kevés sót. Ha friss citromunk van, annak a leve + só + bors kell a
páchoz.
A fokhagymát
vékony szeletekre vágtam, a paprikákat és a sárgarépát pedig hosszú csíkokra.
Egy kevés olajon megfuttattam az egyik gerezd fokhagymát és rögtön rátettem a
répát és a paprikát. Összepirítottam egy kicsit, sóztam, majd a koriander levél
és a felaprított petrezselyem egy részét is hozzátettem. Itt adtam hozzá a kb. 1 dl zöldségleves alapot - de ha nincs viz is jó. roppanósra pároltam a zöldségeket pár perc alatt.
Utána a halakat
elhelyeztem a tetejére egy sorban (akkora edény legyen, hogy elférjenek). A
repceolajat egy kicsit megmelegítettem, beletettem a kurkumát és egy csipet
pirospaprikát, majd a halakra öntöttem. A tetejére pedig a maradék fokhagyma
szeletek kerültek.
Sóval és
borssal beállítottam az ízeket, majd fedő alatt felforraltam. Rászórtam a
maradék koriander és petrezselyem zöldet és fedő nélkül lassú tűzön kb.15 perc ! alatt késze főztem. Kevergetni nem szabad, óvatos rázogatással és egy kanállal
kell a halakra időnként a szaftból juttatni.
Gyönyörűen besűrűsödött a szaft a végére, olyan állaga lett,
hogy akár sűrű levesként kenyérrel is lehetett volna fogyasztani. Még egy kevés
friss petrezselyem és lehetett tálalni. A mellé készített illatos basmati
rizzsel egy királyi fogás lett belőle, nagyon-nagyon ízlett."
Saját tapasztalat :
Ugyanezzel a füszerezéssel és elkészitési móddal csináltam már csirkemell szeletekböl is, nagyon finom úgy is.Aki nem szereti a halat és szereti a marokkói füszerezést nyugodtam csinálja csirkemell szeletekböl - természetesen a fözési idö kicsit hosszab, hogy a csirkemell is zaftosra megpárolódjon. Tapasztalatból irom én a befüszerezett csirkemellet elösütöttem 3-4 percig és úgy tettem a füszeres ragu tetejére - a továbbiakban ugyanaz az eljárás mint a halnál.
Saját tapasztalat :
Ugyanezzel a füszerezéssel és elkészitési móddal csináltam már csirkemell szeletekböl is, nagyon finom úgy is.Aki nem szereti a halat és szereti a marokkói füszerezést nyugodtam csinálja csirkemell szeletekböl - természetesen a fözési idö kicsit hosszab, hogy a csirkemell is zaftosra megpárolódjon. Tapasztalatból irom én a befüszerezett csirkemellet elösütöttem 3-4 percig és úgy tettem a füszeres ragu tetejére - a továbbiakban ugyanaz az eljárás mint a halnál.