http://www.mediring.net/

2017. március 27., hétfő

Marokkói füszeres hal








Ezt a receptet Füszermánia Gabi blogján találtam. Ide bemásolom az Ö receptje egy részét mert mivel már többször elkészitettem ezt a finomságot, mindig kicsit változtatok rajta a füszerezésen.
Ma sokadszorra mondhatom, hogy megtaláltam a saját izlésünknek megfelelö füszerezést, fantasztikus finom lett. Az alap mindenképp a Gabi receptje alapján készül, de mint irtam a füszereket kicsit átvariáltam. 

Saját tapasztalat, hogy a halat nem szabad túl sokáig fözni a ragu tetejére téve, idönként meglocsolgatva a szafttal 15 perc elég. Igy zaftos marad a hal. 
Hozzávalók (2 adag)


kb. 20 - 25  dkg afrikai harcsa filé vagy tökehal vagy bármilyen fehérhúsu tengeri hal
1 karika sóban eltett citrom (szintén Évitől a recept ) ennek hiányában friss citrom
2 nagy gerezd fokhagyma
2-3  db sárgarépa
2 piros kaliforniai paprika
1 hegyes közepesen erős paprika
1 szárított piros chili + chili pehely
2 mokkáskanál őrölt piros fűszerpaprika
frissen őrölt fekete bors
szárított korianderlevél nekem darált korianderem volt - abból kb. fél teáskanál kell 
friss petrezselyem
repce olaj 25-30 ml
teáskanál  kurkuma
 fél teáskanál római kömény
Tajine, marokkói füszer - de elmaradhat ez is.
kb. 1 dl zöldségleves alap viz helyett 

Innentöl a Gabi receptje bemásolva: pontosan lépésröl - lépésre igy készitettem. 

"Első lépésként pácoltam a halszeleteket már a főzés előtt 1 órával. A sóban eltett citromkarikát szétszedtem és azzal jól bedörzsöltem a halat. Őröltem rá borsot és még egy kevés sót. Ha friss citromunk van, annak a leve + só + bors kell a páchoz.
A fokhagymát vékony szeletekre vágtam, a paprikákat és a sárgarépát pedig hosszú csíkokra. Egy kevés olajon megfuttattam az egyik gerezd fokhagymát és rögtön rátettem a répát és a paprikát. Összepirítottam egy kicsit, sóztam, majd a koriander levél és a felaprított petrezselyem egy részét is hozzátettem. Itt adtam hozzá a kb. 1 dl zöldségleves alapot - de ha nincs viz is jó. roppanósra pároltam a zöldségeket pár perc alatt.
 Utána a    halakat elhelyeztem a tetejére egy sorban (akkora edény legyen, hogy elférjenek). A repceolajat egy kicsit megmelegítettem, beletettem a kurkumát és egy csipet pirospaprikát, majd a halakra öntöttem. A tetejére pedig a maradék fokhagyma szeletek kerültek.
 Sóval és borssal beállítottam az ízeket, majd fedő alatt felforraltam. Rászórtam a maradék koriander és petrezselyem zöldet és fedő nélkül lassú tűzön kb.15 perc !  alatt késze főztem. Kevergetni nem szabad, óvatos rázogatással és egy kanállal kell a halakra időnként a szaftból juttatni.
Gyönyörűen besűrűsödött a szaft a végére, olyan állaga lett, hogy akár sűrű levesként kenyérrel is lehetett volna fogyasztani. Még egy kevés friss petrezselyem és lehetett tálalni. A mellé készített illatos basmati rizzsel egy királyi fogás lett belőle, nagyon-nagyon ízlett."

Saját tapasztalat : 

Ugyanezzel a füszerezéssel és elkészitési móddal csináltam már csirkemell szeletekböl is, nagyon finom úgy is.Aki nem szereti a halat és szereti a marokkói  füszerezést nyugodtam csinálja csirkemell szeletekböl - természetesen a fözési idö kicsit hosszab, hogy a csirkemell is zaftosra megpárolódjon. Tapasztalatból irom én a befüszerezett csirkemellet elösütöttem 3-4 percig és úgy tettem a füszeres ragu tetejére - a továbbiakban ugyanaz az eljárás mint a halnál.