2017. március 9., csütörtök

Aioli - fokhagyma krém







A földközi tengeri országokban ismert finomság egyszerü és nagyszerü. Olyan nem lehet abbahagyni elöétel finom friss kenyérrel és oliva bogyóval. Èttermekben mindenhol az asztalra teszik és máris lehet falatozni amig a föétel elkészül. 
Fontos, hogy a hozzávalók szoba hömérsékletüek legyenek.
Hozzávalók: 1,5 dl semleges izü olaj, 1 gerezd fokhagyma, só izlés szerint
és kb. fél - egy deci friss zsiros tej - nem tartós tej. 
Egy magasabb edénybe beletesszük az olajat, az apróra vágott fokhagymát,
sót, kevés tejet és a merülö mixerrel elkezdjük gyors fokozaton felverni, közben
mindig adagoljuk hozzá a tejet addig verjük amig egy jó krémes masszát kapunk. A végén lehet még izesiteni, sóval, borssal. Azt tapasztaltam, hogy 
jót tesz neki pár perc pihenés, hogy kicsit összeérjen a fokhagymával a krém.
Kenyérrel, olivabogyóval tálaljuk. Persze lehet grillezett húsokhoz, zöldségekhez
is tálalni - szár zeller, csikokra vágott sárgarépa csikokra vágott paprika.
Nekünk az olivabogyóval izlett a legjobban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése