2020. június 26., péntek

Sabich saláta




Sabich saláta a neve, több rétegezett hozzávalóbol. 
eddig nem ismertem, de van egy kedves csoport a Fb-n és ott sok finom keleti, arab recept található. Megtetszett és elkészitettem. Közben azért a Googlen is utána néztem ennek a finomságnak, sok fajtája van az elkészitésében. Ahogy láttam a padlizsán mindegyikben benne van, csicseri borsó, uborka, paradicsom és persze a tahini szósz. A legtöbb helyen reggelire eszik pitába megtöltve.

Elsö réteg az  izraeli saláta ami  igy készül:
Par darab apró ropogos uborka, amit kis kockákra vágunk, hozzá ugyanannyi paradicsom, szintén apró kockakra vágva. Ezeket picit megsózzuk , borsozzuk, tehetünk bele ujhagyma karitákat is. Egy fél citrom levét adunk hozzá és 2 evökanál jófajta Oliva olajat.

1 padlizsánt vékony szeletekre vágunk besozzuk picit - én hagytam állni. Utána áttörölgettem
papirtörlövel , sütöpapirra tettem és ecsettem picit megkentem Oliva olajjal. A grill fokozaton sütöttem pár percig, hogy pici szint kapjon. Kivettem a sütöböl kevés apróra vágott fokhagymával megszortam.
5 apró szemü ujkrumplit 10 percig föztem, utána serpenyöben pirosra sütöttem. 

Közben elkészitettem a tahini szószt. 1 dl tahini szószba tettem ugyanannyi vizet, sot, borsot, romai köményt egy fél citrom levét és merülö mixerrel összekevertem. Egy krémes szószt kaptam Az izeket még utána külön be lehet állitani. Ne legyen savanyu, de lehessen érezni a citromot is. 

Összeállitás: Izraeli saláta, erre raktam a krumplikat, ezt meglocsoltam a tanini szósszal, rátettem a sült padlizsánokat és megint tanini szósszal locsoltam meg. Közben akinek van Zatar füszerkeveréket is tettem a rétegek közé. Tetejét megszórtam petrezselyemmel.

Bonyolultnak tünik, de nem azt. Annyi minden szervezés kérdése. Tegnap ujkrumplit föztem , abbol tettem el mára ehhez a recepthez is. Ja igen sokan még fött tojással is rétegezik. Most nálam tojás nélkül készült. Nagyon finom.