2019. december 8., vasárnap
Stollen szelet
Stollen szelet
Igazi karácsonyi sütemény. Igazából nem szeretem a stollent, vagyis
eddig nem kedveltem. De ezt a receptet amikor megláttam, tudtam, hogy
ez csak jó lehet. Nem kelt tészta, túró van a tésztájában, finom illatos, és könnyü sütemény. Na igy már szeretem a stollent.
Nagy hévvel nekiálltam elkésziteni, mindent elöre felvágtam, diót megpörköltem. Tésztát összeállitottam, beletettem a gyümölcsöket, akkor mehet a sütöbe. Becsukom a sütö ajtót és akkor láttam, hogy a diót kifejeltettem belöle. Sütöajtó kinyit, tészta tálba, dió belekeverbe, tepsibe rakva és ujból betoltam a sütöbe. Szerencsére csak fél percig lehetett a forró sütöbe amikor mindezt észrevettem.
Minden jó, ha a vége jó, szép is lett és nagyon finom. Ajánlom azoknak akik nem szeretnek túl sokat pepecselni a kelt tésztával és biztos, hogy nem fognak
csalódni ebben a stollen receptben.
Recept :
Stollenkuchen
40 dkg liszt 1 csomag sütöpor
10 dkg mogyoró vagy dió
25 dkg túró
15 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
csipet só
1 cs. Vanilias cukor
10 dkg kandrozott citromhéj /Zitronat/
10 dkg kandirozott narancshéj /Orangenat/
20 dkg mazsola
15 dkg marcipán
1 csomag stollen füszer – /lásd az utolsó bekezdést/ Másfél teáskanállal tettem bele a stollen füszerekböl.
10 dkg vaj és 10 dlg porcukor a szóráshoz.
Elökészités : A mazsolát, citromhéjat, narancs héjat apróra összevágni és rumba áztatni. A mogyorót vagy diót kicsit megpörkölni és apróra összevágni. A marcipánt is apró kockákra vágni. /Porcukorral meghintve szoktam összevágni, igy nem ragad össze /
A lisztet, sütöport összekeverni elmorzsolni a vajjal. Az összevágot mogyorót, túrót, cukrot, vaniliát, tojást és a stollen füszereket egy tálba tenni és összekeverni, egy viszonylag sürü tésztát kell kapjunk. A mazsolát és a kandirozott citrom és narancs héjat lecsöpögtetni és hozzá keverni a tésztához. /A rumba beáztatott gyümölcsök levéböl is tettem 4 evökanálnyit a tésztába /
.Ugyanúgy a darabokra vágott marcipánt is óvatosan belekeverjük. Egy kivajazott, lisztezett tepsibe beletenni a tésztát. 175 fokon kb. 20-25 percig sütni. Tüpróba !
A 10 dkg vajat felolvaszani és a forró tésztát megkenni vele, majd porcukorral megszórni. Kihülve kockákra vágni.
Megkerestem a stollen füszer összetételét: 10 gramm szerecsendió /de ez elmaradhat /, 5 gramm kardamon 1 vaniliarud kikapart magja, 1 citromhéj lereszelve, 4 gramm fahéj . Ezeket porrá törni, ha nem kapunk elöre csomagolt stollen füszereket. Ez a mennyiség 3 kg nyers stollen tésztához való. Tehát a fenti receptbe ettöl sokkal kevesebb kell ! A maradék eláll egy kis üvegben – fel lehet használni kekszek vagy muffin sütéshez vagy mézeskalácshoz. Nagyon finom illatos.