Illeskrisz blogjából való ez a recept, szeretem a blogját mert
sok finomságot lehet nála találni és gyönyörü ételfotókat is.
Kórházban lévö beteg menyemnek készitettem ezt az édes zsömlét. Nagyon örültem, hogy legalább valami keveset eszik és izlik Neki.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl. langyos tej, 1
csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2
mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás
sárgája, 1 kanál tej.
A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk
kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha
felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas
kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy
konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt
tésztát lisztezet lapra borítjuk és elosztjuk 16 darabra. A tésztadarabokból
először gombócot,majd ovális alakot hengergetünk úgy, hogy a két vége vékonyka
legyen.
A kész kalácskák tetejét, éles késsel hosszában megvágjuk.
Letakarjuk
őket és ismét kelni hagyjuk. Mikor szépen megkeltek és kinyíltak, lekenjük őket
a tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 15-20 perc
alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral gyengén
meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése