Most ez a divat a FB-n. Meg kellett nekem is sütni. Ha beirom a Googleba,
hogy leopárd kalács, nem is tudom mennyi receptet lehet találni.
Marisz receptje tetszett meg és igy ezt készitettem el. Nagyon jól le van
irva, jó fázisfotókat is készitett, igy könnyü volt elkésziteni.
A receptjét bemásolom ide, hogy megmaradjon, mert biztosan meg kell
még süssem egy - két imádott családtagomnak is.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7g) szárított élesztő /friss élesztöt használtam kb. 2,5 dkg-t/
4 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás + 1-nek a sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
5g só
3 evőkanál kakaó(1-2 evőkanál tej a kikeveréshez)
1 tojás a lekenéshez.
A tészta hozzávalóit az
előírásnak megfelelően a kenyérsütőgép tartályába tettem (alul a folyékony,
arra a liszt, tetejére szórva az élesztő, az olvasztott vaj a sípszó után), és
dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam. Kenyérsütő nélkül a hagyományos módon
kell a tésztát dagasztani, keleszteni. Az idő letelte után a megkelt tésztát
kivettem, átgyúrtam és három részre osztottam úgy, hogy.két egyforma és
egy kicsivel nagyobb gombóc lett..
A nagyobb tésztát félretettem.
A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrtam egy kanál kis tejjel kikevert
kakaót, a másik tésztába 2 kanál tejjel kikevert kakaót gyúrtam bele.
A világosabb gombócot kb.25 centi
hosszúra kisodortam, a sötétebbeket, ugyanolyan hosszúságúra kinyújtottam egy
fehér gombócot az előbbiektől kicsit hosszabbra és szélesebbre nyújtottam, hogy
bele tudjam "csomagolni"az előző kettőt. Tehát a sötétebb barna
tésztacsíkot megkentem tojásfehérjével és belefogtam a világosabb barna
tésztát, majd ráhelyeztem a fehér tésztacsíkra és teljesen betakartam vele..
Így jártam el mindegyikkel, összesen 7 kalácsrudam lett.
Egy kalácssütő formát fagyos
vajjal kikentem, a kalácsrudakat egyenként a forma hosszúságára kisodortam,
majd egymásra téve a sütőformába helyeztem. A sütőforma 30 centi hosszú, A felső felén 12
centi a szélessége, s mivel lefelé keskenyedik, alul csak 8,5 centis.
A formában még fél órát pihentettem, majd előmelegítettem a sütőt, és 180
fokon kb. 40 perc alatt sütöttem meg. Az utolsó 10 percben letakartam a tetejét
hogy ne égjen meg, de az alja is rendesen átsűljön.(Mindenki maga ismeri a
sütőjét.)
http://tortafuggo.blogspot.de/2015/11/leopard-kalacs.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése