Másodszorra szép márványos lett |
A receptet Andi oldalán találtam, nagyon jó !
A receptből kb. 24 db pozsonyi kifli lesz.
12 db mákos, 12 db diós.
Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni.
Diós
töltelék : 20 dkg darált dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés
szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított
szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert
hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Mákos
töltelék : 20 dkg darált mák, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola
ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított
szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert
hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
A lekenéshez : 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.
Hozzávalók a
tésztához : 45 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12.5 dkg margarin, 6 dkg zsír, 1 dkg só,
2.5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, kb. 1.5 dl hideg tej
A tészta
elkészítése : A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát
gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A
tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt
minőségétől, tehát változhat!
Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6
dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk
el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának
kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
Mindkét
töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd
tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon.
Helyezzük
őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol,
különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk
megszáradni.
Hűtőszekrénybe
ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos
a kiflink!
Kb. másfél
óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket
tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia,cserepesednie.
Előmelegített
sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése