Szenteste ez volt a desszert nálunk. Sokan azt hinnék, hogy ez olyan hétköznapi édesség, de nem igy van. Egy fözö müsorban látta meg a férjem ezt a receptet, pontosan a karácsonyi ünnepi asztalra ajánlották. Mondhatom megállta a helyét, igy az alábbi recept alapján elkészitve.
Elöször is jó elöre elkészithetö, mert megsütve a hütöben eláll pár napig.
A hozzá való gyümölcs kompot is elöre elkészithetö. Igy a vacsora után, igazán csak 10 percet vett igénybe elkésziteni ezt a finomságot.
Hozzávalók: 13 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 2,5 dl tej, csipet só, 4 tojás fehérje
4 dkg cukor, 1 vanilia kikapart magja, kevés vaj a formát kivajazni.
Ezeket a hozzávalókat a tojásfehérjén kivül jól összekeverjük és hagyjuk egy jó órát állni. Az idö letelte után felverjük a tojásfehérjét kemény habnak és ovatosan belekeverjük a sürü masszába.
Egy kivajazott 28 cm-es tortaformába öntjük a masszát és kb. 12-15 percig sütjük. Hagyjuk jól kihülni és igy várhat a sorára amig tálaljuk, 1-2 napig is.
A kompót hozzávalói: 15 dkg szilva, 3 dkg cukor, csipet fahéj,
és 6 dkg vaj. A vajat egy serpenyöben felolvasztjuk, hozzáadjuk a
cukrot és kicsit karamellizáljuk adunk hozzá egy- két kanál vizet, majd beletesszük a szilvát, fahéjat és pár percig együtt pároljuk, inkább felmelegitjük.
Tálalás elött:
Tortaformából kivesszük az meghült, megsült tésztát és átlósan nem túl nagy
darabokra vágjuk.
Egy serpenyöben felmelegitünk 2 evökanál cukrot két evökanál
vajjal és a ferdére felvágott császármorzsa kockákat pár perc alatt karamellizáljuk.
Tálalás: Desszertes tányérra a teszünk a szilva kompótból, rá 4-5 darab
karamellizált tésztát. Megszórjuk porcukorral, vagy adunk hozzá egy
gombóc vanilia fagylaltot és tálaljuk.
Nagyon finom lesz a császármorzsa igy, mert kicsit ropogós kivül, belül
finom omlós. Mi még karamellböl karácsonyi formákat készitettünk és azzal
diszitettük.
El tudom képzelni cukorban, vajban karamellizált naranccsal is, vagy más
gyümölccsel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése