A kép és a recept a Lecker kedvenc újságomból való |
Találtam egy nagyon régi receptet a Lecker újságban "Honigkuchen" a neve a legfinomabb, legfüszeresebb, illatos föleg ha heteket, esetleg hónapokat áll. Ezért idöben el kell kezdeni a készitését, ami két részletben történik. Az elsö
lépés kevés munka, majd kb. két hét állás után lehet sütni ezt a finomságot.
Ettem én már ilyet, a holland változatát kapni nálunk, mi nagyon szeretjük reggelihez is finom egy pohár tej, tea vagy kávé mellé. De most saját magam
akarom elkésziteni - hátha akad még egy- két lelkes blogiró aki velem együtt
elkésziti ezt a finomságot.
A recept igy szól: két héttel a sütés elött 40 dkg mézet meglangyositani max. 75 fokra, - nem többre, mert elveszti az aromáját - majd lehüteni 35-40 fokra
és 40 dkg lisztet a keverögéppel belekeverni, éppen csak elkeverni.
Betenni egy müanyag edénybe, lezárni és két hétig a hütöben tárolni.
Két hét után a sütönket felmelegiteni kicsit, elzárni a sütöt és egy porcelán vagy jénai tálba tenni a tésztát és a sütöben letakarva felmelegiteni kézmelegre.
Mert ugye a hütöben megdermed nagyon és nem tudunk vele dolgozni.
A további hozzávalók: 12 dkg puha vaj, csipet só, 2 teáskanál mézeskalács
füszer, 1 teáskanál fahéj, 2 tojás, 2 teáskanál sütöpor, 5 gramm szódabikarbóna amit 2 evökanál tejben feloldunk, a végén 2-3 evökanál törött kandis cukor a sütés elött a tetejére szórva.
A vajat, sót, füszereket elkeverjük a puha tésztával, egyenként a tojásokat
belekeverjük, hozzáadjuk a feloldott szódabikarbónát, közben mindig jól elkeverjük a keverö géppel a végén a sütöport is belekeverjük. A lényeg, hogy
jól el legyen keverve benne minden hozzávaló és a sütöpor a szódabikarbona
után legyen belekeverve. Egy kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába
töltjük a masszát megszórjuk a törött kandiscukorral és kb. 1 óra 15 percet sütjük. Félidöben le lehet takarni a tetejét, hogy ne égjen meg. Tüpróba kell,
hogy biztosan átsült e a süteményünk. Sütés után 5 percig a formában tartjuk
pihenni, utána kiboritjuk. Hetekig eláll, idönként persze egy-egy szeletkét levágunk belöle és a reggeli vagy délutáni kávénkhoz elmajszoljuk.
Kiváncsi vagyok kinek lesz kedve elkésziteni? Ma fogom összekeverni az alapot
és majd két hét múlva folytatom. Lesz majd fénykép is.
Susanne!
VálaszTörlésKiváncsi lennék, hogy sikerült a finom sütid - ha közkinccsé tennél róla egy fotót. Én mostanság készülök megsütni...
Üdv. Edit
Kedves Edit,
VálaszTörlésVégre sikerült felrakjam a képet a kész süteményröl. Remélem elkészited mert nagyon finom és
sütés közben fantasztikus illat van a lakásban. Nekünk nagyon izlett és hamar elfogyott. Sok sikert
üdv. Susanne