Krumpli nudlival tálalva |
Krumplipürével tálalva - régebbi kép |
Igazi német specialitás. Ez is olyan mint otthon a pörkölt, ahány ház annyi szokás, de az alap mindig ugyanaz. Nálunk igy készül, a férjem a szakács ilyenkor én meg élvezem, hogy nem kell a konyhában szorgoskodjak.
Ezt a hústekercset lehet marhahúsból, borjúhúsból. pulykából vagy disznóhúsból is késziteni. A legjobb szerintünk a marhahús, de ez izlés dolga.
4 személyre vegyünk 4 vékony hatalmas szelet marhahúst. A hentesnél már fel is lehet szeleteltetni. Nálunk készen szeletelve árulják.
További hozzávalók: 10-15 dkg apróra vágott húsos sonka, 1 közepes fej hagyma, 1 jó evökanál mustár. Só, bors, 1 evökanál paradicsom püré, fél liter húsleves ha nincs akkor viz , 1 dl vörösbor is mehet bele, 1 közepes sárgarépa, negyed zeller. Tejszin a szósz besüritéséhez, 2 dkg jéghideg vaj.
A húsos sonkát és a hagymát apró kockára vágjuk. A hús szeletet kiteritjük, kicsit sózzuk, borsozzuk és megkenjük vékonyan mustárral. Erre rátesszük egy adag apróra vágott hagymát, sonka kockát és feltekerjük és cérnával összekötjük.
Egy vaslábosban kevés olajat melegitünk, a hústekercseket meghempergetjük lisztben, majd az olajban minden oldalán kicsit megpiritjuk.Kiszedjük az edényböl és a fennmaradt zsiradékon jól megpiritjuk a kockára vágott zöldségeket.
Adjuk hozzá a paradicsom pürét, felöntjük a húslevessel és a vörösborral.Visszatesszük a hústekercseket és lassan puhára fözzük.
Adjuk hozzá a paradicsom pürét, felöntjük a húslevessel és a vörösborral.Visszatesszük a hústekercseket és lassan puhára fözzük.
Mivel a húst megforgattuk lisztben, egy selymes szószt fogunk kapni mire a hústekercs puhára fö. Ha kell mindig öntünk utána egy kis folyadékot, akkor jó, ha van elegendö szósz a húson. Kivesszük a hústekercseket és a fennmaradt szószt kézi mixerrel pürésitjük, ha kell után izesitjük.
Visszatesszük a hústekercseket, 5 percig együtt fözzük, a végén beletesszük a jéghideg vajat, amitöl még egy nagyon finom izt kap a szószunk és jobban besürüsödik.
Ehhez a göngyölt húshoz mindig párolt piroskáposzta a köret és sok esetben krumplipüré, vagy zsemlegombóc, legutóbb meg krumplis nudli megpiritva volt a körete. Amitöl még nagyon finom lesz az egész, hogy ha gombócot vagy nudlit csinálunk mellé akkor megszórjuk tálalásnál vajban piritott zsemlemorzsával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése