Ezt a receptet a Habliliom blogján találtam. Bemásoltam a receptet. A képek a saját képeim a ma délután elkészült süteményröl. A recept nagyon jó és nem komplikált az elkészitése. Köszönet Habliliom :)
Hozzávalók (24 cm átmérőjű kerámia piteformához):
A tésztához:
17,5 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
késhegynyi sütőpor (3 g)
1 db kisméretű tanyasi tojás
1 púpozott teáskanál tejföl
10 dkg jéghideg vaj
6 dkg porcukor
1 jókora csipet só
A frangipane krémhez:
10 dkg enyhén pirított mandula
5 dkg finomszemű nádcukor
2,5 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 db kisméretű tanyasi tojás
1 csipet só
A tetejére:
50 dkg érett, de nem túl puha szilva
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral együtt tálba szitáltam, hozzámértem a porcukrot, beleszórtam a sót, majd nagylyukú reszelőn hozzáreszeltem a jéghideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, hogy a keverék zsemlemorzsa állagú legyen. A tojást a tejföllel egy kistálban kikevertem, a lisztes-vajas keverékhez adtam, és épp csak annyira dolgoztam össze, hogy tésztává álljon. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára beküldtem a frizsiderbe.
Közben elkészítettem a frangipane krémet. A mandulát 180°C-ra előmelegített sütőben egy sütőpapírral borított tepsin nagyjából 10 perc alatt megpirítottam. Hűlni hagytam. Majd késes aprítóba szórtam, pulzálva előbb porrá őröltem a cukorral és csipet sóval, majd hozzáadtam a felkockázott marcipánmasszát, ezzel is egyenletesre kevertem, aztán belekanalaztam a szobahőmérsékletű vajat, valamint hozzáütöttem a tojást, és az egészet sűrű, homogén krémmé kevertem nagyjából 4-5 perc alatt. A krémet tálba szedtem.
A szilvákat megmostam, kimagoztam, felnegyedeltem.
A sütőt 180°C-ra előmelegítettem. A piteformát kör alakú sütőpapírral béleltem.
Az alaposan lehűtött tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jókora körlappá nyújtottam, nagyjából 3 mm vékonyra. A tésztát a formába helyeztem. Az alját villával alaposan megszurkáltam, majd egyenletesen elsimítottam rajta a frangipane krémet, és a tetejére rakosgattam a negyedelt szilvákat.
A túlnyúló tésztarészeket visszahajtogattam.
Az előmelegített sütőben 30 percig 180°C-on, majd további 15 percig 170°C-on sütöttem, míg sötét aranyszínűre sült. A sütési idő sütőnként eltérő lehet – akkor van kész, ha a tészta egyenletesen megpirult, a szilva megpuhult. Mikor kikerül a sütőből, a gyümölcs nedvességtartalmától függően némi folyadék boríthatja a pite felszínét, de ettől nem kell megijedni, ahogy hűl, úgy veszi fel a frangipane krém a gyümölcsből kisült levet.
Miután kivesszük a sütöböl rögtön forrón megszórjuk vaniliás porcukorral. Ami jól ráolvad , karamellizálódik a cukor és szép fényes lesz a süteményünk na nem utolsó sorban zaftos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése