http://www.mediring.net/

2013. május 29., szerda

Karamellizált spárga salátaMa reggel a TV-ben  láttam ezt a gyors receptet. Nem kellet gondolkodnom, hogy ma mi lesz az ebéd.Hozzávalók két személyre: 500 gr spárga, 3 közepes paradicsom, 1 csomag ujhagyma, só, bors,másfél narancs leve, 2 dkg.vaj, 1 kávéskanál cukor, egy fél csili paprika, kevés valamilyen nagyon finom olaj.
A spárgát megpucoljuk és kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Az ujhagymát is felvágjuk ugyanigy.
Egy serpenyöbe beletesszük a vajat és az 1 kávéskanál cukrot, egy percig karamellizáljuk és beletesszük a spárgát, azzal is egy kicsit sütjük, lehetnek  egyes spárgadarabok enyhén karamell szinüek. Hozzáöntjük a narancs levét /recept szerint lehet kész narancslét is beletenni,én friss narancsot
használtan/ Pár percig pároljuk, kevergetjük a spárgával, majd az ujhagyma kerül bele és a lehámozott vékony szeletekre vágott paradicsom. Sózzuk, borsozzuk kb. 5-6 percig pároljuk. Akkor jó, ha a spárga még roppanós.
A végén kevés finom olajat adunk hozzá és összekeverjük. Csilit nem tettem bele, ezért finom chilis szölömag olajjal locsoltam meg.
Langyosan piritott kenyérrel ettük. Àlom ize van, picit édeskés narancsos, füszeres, icipicit csipös, nagyon finom, férfinépnek is nagyon izlett.