Egy leves, amit nálunk mindenki szeret.
Katika itt a recept, igaz az enyém nem is biztos, hogy palócleves mert én egy szál sárgarépát és egy fehérrápát is teszek bele amikor a pörköltet csinálom.
Palócleves
Hozzávalók:
Hozzávalók:
30 dkg marha vagy disznó comb
25 dkg zöldbab /lehet mélyhütött is ha nincs friss/
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg krumpli
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
Babérlevél, őrölt kömény,
pirospaprika, fekete bors, só
pirospaprika, fekete bors, só
Elkészítés:
A húsból külön pörköltet készítünk a szokásos
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
módon. Olajon meg futtatjuk az apróra vágott vörös hagymát. Meghintjük
pirospaprikával, kis vizet adunk hozzá, majd beletesszük a kockázott húst, és
kissé megpirítjuk. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Majd annyi
vízzel öntsük fel, hogy épp ellepje. Puhára főzzük fedő alatt. Eközben 1,3 liter, babérleveles sós vízben főzzük roppanósra a kockára vágott burgonyát és a 3 centisre vágot zöldbabot. Mikor kész a pörkölt és a bab is, öntsük össze a kettőt és habarjuk be a liszttel simára kevert tejföllel. Forraljuk át a liszt íz miatt, és ha kell, utóízesítsünk. Forrón, friss kenyérrel találjuk.
A tálalásnál meg lehet szórni friss kaporral vagy petrezselyemmel.